SAV chce po hlasovaní minimalizovať škody, dosahy zanalyzujú právnici

TA3 TASR SITA
12.9.2018 13:17

Slovenská akadémia vied si ctí zákon, a preto rešpektuje prelomenie veta prezidenta poslancami parlamentu. Ďalšie nevyhnutné kroky však teraz musí urobiť parlament tak, aby minimalizoval škody, ktoré z jeho rozhodnutia vyplývajú. Tvrdí to vo svojom stanovisku SAV.

SAV chce po hlasovaní minimalizovať škody, dosahy zanalyzujú právnici
SITA/Diana Černáková

Viedlo by to k zániku inštitúcie

"Dnes je už nespochybniteľné, že túto novelu treba novelizovať, pretože postup, ktorý nám ukladá, nie je možné v praxi vykonať. Neposkytuje základ pre dokončenie transformácie. Jednoduchou novelizáciou je ešte stále možné dosiahnuť, aby sa transformácia dokončila bez nezvratných škôd, ktoré by boli dôsledkom nového zakladania ústavov SAV," uvádza sa v stanovisku. SAV žiada parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport pod vedením Ľubomíra Petráka, aby urýchlene konal, "aby sme mohli predísť škodám, ktoré zo súčasnej situácie nastanú".

Prelomenie veta prezidenta a prijatie novely znamená pre SAV zastavenie transformácie. "Pričom postup podľa novely by znamenal zrušenie 47 ústavov SAV, zastavenie ich činnosti v zániku všetkých povolení nevyhnutných na ich činnosť a fakticky by viedol k zániku inštitúcie. Následné zakladanie nanovo je nepredstaviteľný proces s množstvom nepredvídateľných následkov," tvrdí SAV. Ako doplnila akadémia, do konca roka sa takto nariadené znovuzaloženie nedá stihnúť tak, ako to novela prikazuje.

"Rozhodnutie poslancov, ktorí hlasovali za prelomenie veta prezidenta, vnímame ako schválenie postupu ministerky školstva. A to aj napriek tomu, že tento postup Generálna prokuratúra SR označila ako protiprávnu nečinnosť v procese transformácie a vyzvala na konanie a zastavenie prieťahov," uvádza sa v stanovisku SAV. Prokuratúra podľa akadémie zároveň konštatovala viacnásobné porušenie práv SAV, porušenie základných princípov dobrej správy, okrem iného princíp rovnosti, nestrannosti, právnej istoty a úzkej súčinnosti s účastníkmi konania.

Kažimír: Má to vážne dosahy

Musíme urobiť všetko pre to, aby fungovala prevádzka Slovenskej akadémie vied. Ako uviedol pred rokovaním vlády minister financií Peter Kažimír, doteraz z rezortu financií zo štátnej pokladnice prúdili peniaze na platy, ale aj na každodenné potreby. "Zákon prešiel, teraz si sadnú asi všetci právnici na Slovensku, aby zistili, čo to znamená. Má to celkom vážne majetkovo-právne dosahy," povedal Kažimír. Poznamenal, že dva mesiace sa rieši to, či niečo vzniklo alebo nie.

"Ja si to nechám tiež najskôr vysvetliť, necítim sa ako odborník v tejto oblasti," povedal. V rámci zákona, ktorý novelizuje zákon o vysokých školách, schválila NR SR 11. septembra aj poslaneckú novelu zákona o SAV, ktorá upravuje postup v prípade, že organizácia SAV, ktorá bola založená ako verejná výskumná inštitúcia, nebude Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zapísaná do registra VVI. V takom prípade stráca platnosť jej zakladacia listina ako VVI a organizácia sa vracia do stavu, v akom existovala do 30. júna 2018, t. j. do právnej formy štátnej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie.

"Týmto sa rieši súčasný stav ústavov a ďalších útvarov SAV, ktoré existovali v istom právnu vákuu po tom, čo ministerstvo školstva nedostalo všetky potrebné podklady a dokumenty, aby ich mohlo zapísať do registra VVI," uviedlo ministerstvo školstva. Novela súčasne zaväzuje SAV zabezpečiť do 31. decembra 2018 všetky potrebné úkony, aby sa jej organizácie mohli stať VVI na základe postupu, ktorý určuje zákon o VVI.

Lubyová: Je to konšpirácia

Jediný rozdiel po schválení novely zákona o SAV je to, že vláda a ministerstvo financií budú musieť súhlasiť s tým, aký majetok štátu SAV vloží do verejných výskumných inštitúcii. Ministerka Lubyová to povedala po rokovaní vlády s tým, že ministerstvo školstva nemá žiadnu rozhodovaciu kompetenciu ani neschvaľuje majetok. "To, že im chceme zobrať majetok, je konšpirácia," dodala Lubyová.

Novela zákona o SAV ráta s tým, že sa akadémia transformuje na verejnú výskumnú inštitúciu. "Zmarenie registrácie a vrátenie novely prezidentom vyústilo do právneho vákua, v ktorom bola akadémia približne dva mesiace. Novela to odstraňuje. Akadémia je v takej právnej forme, ako bola predtým. Novela ďalej ráta s tým, že SAV urobí všetky potrebné úkony na transformáciu do konca roka," vysvetlila šéfka rezortu školstva. Podľa nej nie je SAV zaregistrovaná vinou ministerstva školstva, ale preto, že zriaďovateľ, teda akadémia, nedodržala zákonom stanovené termíny, dokedy mala zaslať dokumenty potrebné na transformáciu. "Toto je najpodstatnejšia vec, ktorú k tomu musím a chcem povedať. Hľadajú vinníka a nevedia si priznať, že zákonom stanovené termíny nedodržali," uzavrela ministerka školstva.

Národná rada Slovenskej republiky v minulom roku prerokovala a schválila zákon o verejnej výskumnej inštitúcii. Podľa tohto zákona mali od 1. júla tohto roka prejsť organizácie SAV do novej právnej, organizačnej a ekonomickej formy, ktorá mala výrazne zvýšiť samostatnosť organizácií, posilniť tlak na kvalitu a umožniť intenzívnejšiu spoluprácu SAV s inými subjektmi výskumu a inovácií, vrátane súkromnej sféry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok