Saková zbavila mlčanlivosti 14 ľudí a stretla sa s veľvyslancom

TA3 SITA
8.8.2018 16:43

Ministerstvo vnútra SR poskytuje súčinnosť nemeckým orgánom pri vyšetrovaní únosu vietnamského občana a maximálnu súčinnosť bude poskytovať aj naďalej. Rezort vnútra to uvádza v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca rezortu Petar Lazarov.

Saková zbavila mlčanlivosti 14 ľudí a stretla sa s veľvyslancom
SITA/Branislav Bibel

„Operatívne poskytujeme informácie už od septembra minulého roka, od prvého dožiadania z nemeckej strany,“ povedala dnes Saková. Doplnila, že podľa jej informácií nemecké orgány ešte nestihli na Slovensku vypočuť všetky osoby, ktoré plánovali, a niekoľko výsluchov je plánovaných aj na september tohto roka.

"Šéfka rezortu vnútra Saková taktiež informovala nemeckého veľvyslanca Joachima Bleickera, že dnes zbavila mlčanlivosti 14 osôb z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR v záujme riadneho vyšetrenia celej záležitosti. Nemeckého veľvyslanca informovala aj o jej záujme o stretnutie s nemeckým ministrom vnútra, aby ho osobne ubezpečila, že rezort vnútra poskytuje nemeckej strane úplnú súčinnosť pri vyšetrovaní tejto veci," uvádza sa v tlačovej správe.

Nemecký veľvyslanec Joachim Bleicker ocenil prístup slovenskej strany a dodal, že nemecké orgány na prípade naďalej pracujú. „Nemecká strana si váži spoluprácu so Slovenskom, lebo dostáva všetky informácie a tá spolupráca je vynikajúca,“ uviedol okrem iného podľa slovenského rezortu vnútra veľvyslanec Nemecka.

V utorok Lazarov informoval, že rezort poskytne orgánom činným v trestnom konaní všetky požadované dokumenty a v stredu budú zbavené mlčanlivosti všetky osoby, ktoré môžu v tejto veci poskytnúť relevantné informácie. Zatiaľ ide o 14 osôb. Ku konkrétnym okolnostiam návštevy vietnamskej delegácie na Slovensku sa ministerstvo vnútra nevyjadrilo, pretože celú vec momentálne vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní.

Ministerka vnútra Denisa Saková 6. augusta rozhodla, že príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR budú zbavení mlčanlivosti v prípade medializovaných informácií o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu, a to na základe žiadostí orgánov činných v trestnom konaní.

"Zároveň rozhodla o postavení riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR Petra Krajčíroviča mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania," uviedol v pondelok Lazarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok