Kiska hovoril o únose s veľvyslancom, SaS oslovila Bugára

TA3 SITA
7.8.2018 15:24

Prezident Andrej Kiska sa stretol s veľvyslancom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Bleickerom. Prezident veľvyslanca informoval, že Slovensko začalo robiť potrebné kroky, aby objasnilo podozrenie zo zapojenia slovenských štátnych orgánov do únosu občana Vietnamu. Opozičná SaS po tlačovej konferencii Roberta Kaliňáka odkazuje exministrovi, že sa "nič neskončilo". Kaliňák bol na detektore lži a oznámil, že prístroj označil jeho odpovede k únosu ako pravdivé.

Poskytnúť súčinnosť je dôležité

Podľa nemeckých vyšetrovateľov bol na únos použitý náš vládny špeciál pri lete z Bratislavy do Moskvy. O stretnutí a jeho obsahu informoval Kiskov hovorca Roman Krpelan. "Podľa prezidenta Andreja Kisku je nevyhnutné, aby sa verejnosť dozvedela pravdu a Slovensko zostalo dôveryhodným partnerom Nemecka. Preto je dôležité poctivo vyšetriť, akú úlohu zohrali v tomto prípade slovenské štátne orgány a zároveň poskytnúť súčinnosť nemeckým vyšetrovacím orgánom," uvádza sa v tlačovej správe.

V pondelok premiér Peter Pellegrini po stretnutí s hlavou štátu informoval, že policajti a pracovníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR budú zbavení mlčanlivosti, aby mohli v prípade údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha vládnym špeciálom vypovedať. Pellegrini tiež doplnil, že šéfovi úradu na ochranu ústavných činiteľov dočasne pozastavia výkon funkcie.

SaS vyzýva Bugára

SaS vyzýva Bélu Bugára, aby svoju stranu Most-Híd vyviedol z katastrofálnej vlády. Ako povedal na tlačovej besede podpredseda SaS Ľubomír Galko, bol by to najlepší signál pre svedkov i vyšetrovateľov o objektívnosti vyšetrovania únosu vietnamského občana. Podľa neho mocenský tandem Smer a SNS ťahá SR na východ, aj keď je to vedľajší efekt, nie hlavný cieľ.

Galko upozornil, že pri vražde novinára Jána Kuciaka i pri únose Vietnamca vládnu v štáte pomery ako korupcia, chamtivosť, bezprávie. Podľa Galka lepšou možnosťou by bolo, keby Vietnamec bol unnesený bez vedomia predstaviteľov SR, ktorí boli len zaslepení obchodmi s Vietnamom a prehliadli únos. Horšou možnosťou je však vedomá spolupráca na únose. „Žiaľ z reakcií a neochoty polície a prokuratúry začať vyšetrovanie v SR to vyzerá na najhorší variant,“ vyhlásil Galko.

Pochybnosti o objektívnosti

Ak slovenská vláda odmietala podľa Galka niekoľko mesiacov začať samostatné vyšetrovanie, kto verí, že inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá je podriadená šéfke rezortu Denise Sakovej, spustí objektívne vyšetrovanie. „Jedinou možnosťou je, že policajti, posádka lietadla a príslušníci SIS budú zbavení mlčanlivosti a vypočutí nemeckými vyšetrovateľmi,“ zdôraznil Galko s tým, že svedkovia by sa mali dožadovať vypočutia aj nemeckými vyšetrovacími orgánmi.

SaS má podľa poslanca NR SR Jozefa Rajtára vážne pochybnosti o objektívnom vyšetrovaní na Slovensku. „Robert Fico s Kaliňákom zahmlievajú a prekrúcajú. Hľadajú všade vinníkov, len nie u seba,“ povedal Rajtár, podľa ktorého premiér Peter Pellegrini by mal okamžite odvolať Sakovú, aby bola väčšia šanca na objektívne vyšetrenie únosu vietnamského občana. „Saková nemá našu dôveru, lebo sa snaží zmanipulovať verejnú mienku. Slovensko a ľudia si zaslúžia predčasné voľby. Ľudia si nezvolili mafiánsky štýl spravovania krajiny,“ dodal. Galko zároveň informoval, že vo štvrtok bude požadovať, aby brannobezpečnostný výbor, ktorý sa kauzou únosu bude zaoberať, bol verejný a za účasti médií.

Bugárovci: Vieme, čo máme robiť

Strana Most-Híd aj bez výzvy opozície presne vie, čo má robiť. Vyplýva to zo stanoviska Most-Híd, ktoré poskytla hovorkyňa strany Klára Debnár.

"Od začiatku prípadu sa strana namiesto naháňania politických bodov sústreďuje na podstatu - urýchlené konanie a dôkladné vyšetrenie podozrení pri únose vietnamského občana. Nič viac a nič menej," uvádza sa v stanovisku. Most-Híd avizuje, že aj naďalej bude postupovať "rozvážne v záujme objektívneho vyšetrenia celého prípadu".

Nie detektor, ale vyšetrenie orgánmi

Podozrenia zo spáchania trestných činov sa neoverujú na detektore lži, ale musia byť riadne vyšetrené orgánmi činnými v trestnom konaní. Na používanie detektora lži sú rozporuplné názory a slovenské súdy ho neuznávajú ani ako dôkaz. V utorok to uviedla podpredsedníčka hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová. Hnutie žiada okamžité vypočutie poslanca a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

OĽaNO žiada generálneho prokurátora, aby okamžite vytvoril vyšetrovací tím a v prvom rade vypočul Roberta Kaliňáka. "Ľudia podozriví zo spáchania trestných činov nemajú vystupovať v televízii, ale pred vyšetrovateľmi," povedala Remišová. Dodala, že dobrú povesť Slovenska poškodili predovšetkým tí, ktorí umožnili zneužitie štátneho majetku na operáciu cudzej tajnej služby.


"Je absurdné, že sa Robert Kaliňák snaží vyviniť zo zločinu únosu testom na detektore lži u človeka, ktorý podnikal s dcérou Vladimíra Mečiara, rovnako podozrivého z únosu Michala Kováča mladšieho," uviedol predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Zverejnili výpovede policajtov

Denník N vo štvrtok 2. augusta zverejnil výpovede policajtov, ktorí prehovorili pre toto médium o únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Zhodujú sa so závermi nemeckej prokuratúry, ktorá prípad vyšetruje a ktorej podrobnú správu má denník k dispozícii vďaka spoločnému pátraniu s nemeckým denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa policajtov je na prípade únosu, ktorý sa stal koncom júla 2017, viacero vecí zvláštnych.

Pre Denník N hovorili napríklad o tom, že z Úradu na ochranu ústavných činiteľov volali vodičom, či sú ochotní ísť na druhý deň v stredu 26. júla 2017 do práce, keďže na Slovensko príde mimoriadne vietnamská delegácia. "Viacerí ochrankári sú prekvapení, delegácie sa plánujú niekoľko týždňov dopredu, nie zo dňa na deň," píše Denník N, ktorý vo svojom článku informuje aj o presných časoch pristátia či odletu slovenského špeciálu, ktorým vietnamského podnikateľa uniesli, o časoch rokovania, o spôsobe, akým sa asi z Berlína unesený podnikateľ dostal do kolóny či o tom, že vo vládnej kolóne bolo nezvyčajne veľa policajtov. Podrobne potom opisuje, ako sa unesený Vietnamec dostal až do lietadla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok