Stavali most z Ruska na Krym, EÚ im zmrazila účty

TA3 TASR
31.7.2018 12:49

Európska únia zmrazila majetok šiestich firiem, ktoré stavali most z pevninského Ruska na Krym. Podľa Bruselu tieto spoločnosti svojim konaním podporili upevňovanie ruskej kontroly nad anektovaným polostrovom. Počet subjektov, ktoré zasiahli protiruské sankcie, sa tak zvýšil na 44.

Ďalšie sankcie voči Rusku

O ďalších šesť právnických osôb z Ruska rozšírila Európska únia zoznam firiem, na ktoré už uvalila sankcie v súvislosti s ruskou anexiou Krymu. Ide o firmy, ktoré sa podieľali na výstavbe mostu cez Kerčský prieliv, ktorý ako jediný spája Krymský polostrov s pevninským Ruskom. Informácia o rozšírení sankčného zoznamu EÚ sa objavila v utorok v oficiálnom vestníku Únie.

EÚ uvalila sankcie voči Rusku v roku 2014 po tom, ako Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym. Agentúra TASS vo svojej správe uviedla, že tri z firiem, ktoré sa dostali na zoznam, patria ruskému veľkopodnikateľovi Arkadijovi Rotenbergovi, zaradenému na sankčný zoznam EÚ od júla roku 2014.

Rotenberg je Putinov priateľ

Denník The Moscow Times vo svojom utorkovom článku pripomenul, že Rotenberg je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým vyrastali v Leningrade. Sankcie voči šestici firiem nadobúdajú platnosť v utorok. Zahŕňajú zmrazenie aktív daných firiem na území členských štátov EÚ. V súčasnosti EÚ uplatňuje voči Rusku niekoľko balíkov sankcií, ktoré budú platiť do 31. januára 2019 s možnosťou ich ďalšieho predĺženia.

Tieto opatrenia boli prijaté v rámci stratégie EÚ neuznať pripojenie Krymského polostrova k Rusku. V súčasnosti sa týkajú 155 fyzických osôb a 44 organizácií. Pripojenie Krymu k Rusku je priamym dôsledkom referenda, ktoré sa na Krymskom polostrove konalo 16. marca 2014. Na tomto plebiscite sa podľa oficiálnych výsledkov zúčastnilo viac ako 80 percent oprávnených voličov, pričom za pripojenie polostrova k Rusku sa vyslovilo 96,7 percenta voličov Krymu a 95,6 percenta obyvateľov prístavného mesta Sevastopol.

Následne ruský prezident Vladimir Putin 18. marca 2014 podpísal dohovor o prijatí Krymskej republiky a Sevastopola medzi subjekty Ruskej federácie. Vláda v Kyjeve i západné štáty odmietajú uznať Krym ako súčasť Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok