Rusko a USA plánujú ďalší summit. Putin pozval Trumpa do Moskvy

TA3 ČTK SITA
27.7.2018 15:20

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že pozval amerického prezidenta Donalda Trumpa do Moskvy. Obaja sú na stretnutie pripravení, musia však byť vytvorené vhodné podmienky, zdôraznil podľa agentúry Reuters šéf Kremľa, ktorý je na summite veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v juhoafrickej metropole Pretórii.

Zostali v kontakte

Putin potvrdil, že sú s Trumpom v kontakte. Ruský prezident je presvedčený, že Rusko a Spojené štáty spolu musia hovoriť o globálnych konfliktoch a tiež o dohode s Iránom. Ďalej zdôraznil, že je v záujme Ruska aj USA predĺžiť platnosť dohôd o kontrole zbraní.

"Dobre rozumiem tomu, čo povedal prezident Trump. Jeho prianím je uskutočniť ďalšie stretnutia. Som na to pripravený," cituje Putina ruská štátna tlačová agentúra RIA-Novosti. "Som pripravený ísť do Washingtonu, ale opakujem, ak budú vytvorené vhodné podmienky na prácu," dodal. Podľa Putina Trump už pozvanie do Moskvy má. "Sme pripravení pozvať prezidenta Trumpa do Moskvy. Mimochodom, on už také pozvanie má, to som mu povedal," vyjadril sa Putin bez bližšieho vysvetlenia.

Žiada formálnu pozvánku

Americký prezident Donald Trump je otvorený návšteve Moskvy, ak ho jeho ruský náprotivok Vladimir Putin formálne pozve. V piatok to oznámil Biely dom. Podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders to americkej hlave štátu vyhovuje. Trump sa podľa jej slov "teší sa na to, ako prezident Putin príde po Novom roku do Washingtonu, a je otvorený návšteve Moskvy po tom, čo dostane formálnu pozvánku".

Trump navrhol, aby sa Putinova návšteva USA konala na jeseň. Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton neskôr uviedol, že stretnutie sa uskutoční po tom, ako skončí vyšetrovanie ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb. To by znamenalo, že návšteva ruského prezidenta v Spojených štátoch by sa mohla konať až v roku 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok