Českú delegáciu na Kryme nechcú, politici vraj ignorujú ukrajinské zákony

TA3 TASR
30.7.2018 15:43

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí a veľvyslanectvo Ukrajinskej republiky v Prahe vyjadrili rozhodný protest v súvislosti s návštevou českej delegácie na Kryme. V delegácii je poslanec Európskeho parlamentu Jaromír Kohlíček i člen Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Doubrava. S odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej ambasády v Prahe.

Českú delegáciu na Kryme nechcú, politici vraj ignorujú ukrajinské zákony
SITA/AP

Využitie celého spektra sankcií

Vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie sa uvádza, že "ide o ďalšiu recidívu porušenia ukrajinských zákonov spomenutými politikmi, ktorí bez ohľadu na opakované upozornenia pokračujú v hrubom ignorovaní nielen ukrajinských zákonov, ale aj medzinárodného práva". Podľa ukrajinského ministerstva takéto návštevy Rusku len pomáhajú kryť represie, zatýkanie a mučenie Ukrajincov a krymských Tatárov na Kryme.

Ukrajinská diplomacia v texte pripomína, že Ukrajina si vyhradzuje právo využiť celé spektrum sankcií vyplývajúcich z ukrajinských zákonov voči tým občanom cudzích štátov, ktorí hrubo a systematicky porušujú pravidlá vstupu na okupované územia. Vo vyhlásení sa tiež píše, že Rusko "v snahe aspoň čiastočne kryť svoje zločiny chaoticky po celom svete hľadá politikov so zníženým prahom politickej hygieny, pripravených zúčastňovať sa na propagandistických výjazdoch na okupovaný polostrov". Ukrajinská ambasáda s poľutovaním konštatuje, že niekoľko takýchto politikov sa našlo aj v Česku.

Rezort diplomacie vo svojom vyhlásení obom politikom pripomína, že Valné zhromaždenie OSN svojou rezolúciou z 27. marca 2014 potvrdilo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a vyzvalo členské štáty zdržať sa krokov, ktoré by mohli byť interpretované ako uznanie zmeny statusu ukrajinského Krymu.

Odsudzujú ruskú agresiu

Ukrajinské ministerstvo a veľvyslanectvo vo svojich vyhláseniach súčasne ubezpečili, že si cenia fakt, že väčšina českej politickej scény, ako aj česká vláda jednoznačne podporujú územnú celistvosť Ukrajiny a odsudzujú ruskú agresiu proti nej i okupáciu časti ukrajinského územia Moskvou. Podľa portálu Novinky.cz poslanec Európskeho parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček a senátor za hnutie Severočeši.cz Jaroslav Doubrava sa v nedeľu v krymskom Sevastopole zúčastnili na prehliadke plavidiel ruskej Čiernomorskej flotily a zišli sa s miestnymi poslancami. Polostrov navštívili aj v apríli tohto roku.

Novinky.cz citovali informáciu servera Novyj Sevastopol, podľa ktorého členmi českej delegácie sú aj podpredseda KSČM Josef Skála, aktivisti Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach a ďalší. Česká delegácia navštívila aj krymský Bachčisaraj, Jaltu a medzinárodný detský tábor Artek. Z Krymu majú odcestovať v utorok, dodali Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok