Trump s Putinom rokovali medzi štyrmi očami vyše dve hodiny

TA3 SITA TASR ČTK
16.7.2018 16:06

Americký prezident Donald Trump pokračuje v európskom turné, kde spôsobil už mnoho rozruchu. Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval Trumpa pred jeho stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v helsinskom paláci, aby neničili svetový poriadok. Trumpa vo Fínsku privítali priaznivci aj množstvo protestujúcich. Okolnosti ostro sledovaného stretnutia s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

18:15 Americký prezident na tlačovej konferencii vyhlásil, že Spojené štáty a Rusko musia nájsť spôsoby, ako spolupracovať s cieľom sledovať spoločné záujmy. Podľa Trumpa je produktívny dialóg medzi USA a Ruskom dobrý pre obe krajiny a "pre celý svet". Tieži uviedol, že nezhody medzi oboma štátmi "podrobne" prediskutovali. Dodal, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom nikdy neboli horšie. To sa však podľa jeho mienky "približne pred štyrmi hodinami zmenilo".

Ďalej vyhlásil, že pri ich spoločnom rozhovore priamo nadniesol tému zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Ako však uvádza agentúra AP, správanie Moskvy verejne neodsúdil. Podľa vlastných slov strávil značný čas hovorením o zasahovaní do volieb a Putin mal v tejto súvislosti "zaujímavú myšlienku". Nepovedal však o nej viac. Trump pritom odsúdil americké vyšetrovanie ruského zasahovania do volieb v roku 2016 a označil ho za "pohromu". Toto vyšetrovanie podľa neho stále "oddeľuje" Ameriku od Ruska. Opätovne zdôraznil, že nedošlo k "žiadnemu spolčovaniu" jeho kampane s ruskou vládou. Americký prezident vyslovil tiež presvedčenie, že sa obaja v budúcnosti opäť stretnú.

17:55 Tlačová konferencia sa skončila. Šéf Kremľa, ktorý mal prvé slovo, konštatoval, že Rusko a Spojené štáty čelia spoločným výzvam a rizikám a je preto potrebné, aby zjednotili svoje úsilie. Moskva a Washington majú podľa neho spoločnú túžbu, a tou je obnovenie vzťahov. Putin zdôraznil, že ruská vláda nezasahovala do amerických volebných procesov a že je pripravená pracovať v rámci spoločnej skupiny pre kybernetickú bezpečnosť.

Ruský prezident podľa nej taktiež povedal, že Moskva a Washington majú všetky potrebné podmienky na spoluprácu pri riešení vojny v Sýrii. Vysoko ocenil aj príspevok USA k pokroku pri riešení problému Kórejského polostrova. Putin tiež povedal, že s Trumpom sa dohodol na vytvorení pracovnej skupiny s účasťou "obchodných kapitánov" s cieľom rozvíjať vzájomnú hospodársku spoluprácu. Putin konštatoval, že studená vojna sa už skončila a že Rusko a USA musia riešiť problémy spoločne. Doplnil, že s Trumpom sa dohodli aj na zabezpečení izraelskej hranice so Sýriou, a to v súlade s dohodou z roku 1974.

17:20 Ruský prezident uviedol na tlačovej konferencii s jeho americkým náprotivkom, že ich spoločné rokovania sa konali v otvorenej a pracovnej atmosfére, boli úspešné a užitočné.

17:10 Začala sa tlačová konferencia prezidentov Ruska a USA po ich spoločnom rokovaní.

16:20 V súvislosti so stretnutím Trumpa a Putina sme požiadali o vyjadrenie aj Alexandra Dulebu, riaditeľa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

16:10 Rozhovory medzi štyrmi očami so svojím ruským náprotivkom označil Donald Trump za "dobrý začiatok". "Dobrý začiatok, veľmi dobrý začiatok pre každého," uviedol po vyše dvojhodinových rozhovoroch. Po tomto dialógu nasledoval pracovný obed, po ktorom Trump a Putin vystúpia na spoločnej tlačovej konferencii vo fínskej metropole.

15:45 Dôverné rokovanie prezidentov Ruska a USA sa po viac ako dvoch hodinách skončilo.

15:20 Rusko-americký summit trvá už približne dve hodiny a z rokovania medzi prezidentom Vladimirom Putinom a Donaldom Trumpom neunikli žiadne informácie. Podľa ruských zdrojov fínski organizátori pri príprave summitu počítali s jeden a pol hodinovým rozhovorom. Presný protokolárny harmonogram však vrcholné stretnutie v Helsinkách nemá.

15:15 Putin pózoval pre médiá spoločne s Trumpom, jeho manželkou Melaniou, fínskym prezidentom Saulim Niinistöom a jeho manželkou Jenni Haukiovou.

15:10 Pozrite si fotografie historického summitu.

14:15 "Svet chce, aby sme spolu vychádzali," vyjadril sa americký prezident ešte pred stretnutím s Vladimirom Putinom v Helsinkách. Ich krajiny majú podľa neho "úžasné možnosti" a mohli by mať "výnimočný vzťah". Na schôdzke vo fínskom prezidentskom paláci budú podľa neho diskutovať o obchode, armáde, raketách, nukleárnych zbraniach a Číne, vrátane ich "spoločného priateľa" Si Ťin-pchinga. Ruské zasahovanie do amerických prezidentských volieb nespomenul.

14:10 Fínska polícia zaregistrovala na viacerých miestach v centre Helsínk v pondelok celkovo 13 protestných zhromaždení.

Pred hlavnou železničnou stanicou demonštrovali za ľudské práva aktivisti z Amnesty International, na vežu evanjelického kostola vo štvrti Kallio údajne so súhlasom správy kostola zase aktivisti Greenpeace vyvesili transparent "Zahrejte naše srdcia, nie našu planétu."

14:05 Podľa ruskej televízie Rossija 24 predložila ruská delegácia Američanom "papier" s návrhom textu záverečného vyhlásenia. Delegácie sa ale údajne dohodli, že o prípadnom podpise dokumentu rozhodnú samotní prezidenti.

14:00 Prezidenti sa stretli vo výstavnej Gotickej sále prezidentského paláca, neskôr by mali rokovať za účasti širších delegácií počas obeda v Zrkadlovej sieni. Summit sa má skončiť spoločnou tlačovou konferenciou. Podľa ruských zdrojov by sa mala konať okolo 16. hodiny. Stretnutie štátnikov však presný harmonogram nemá.

13:45 Pozrite si fotografie podania rúk lídrov USA a Ruska.

13:40 Takto vyzerá Putinova "meškacia politika". Najmenej naňho musela čakať britská kráľovná, poriadne si však počkala nemecká kancelárka.

13:35 Putin poukázal na to, že s Trumpom v minulosti udržiaval pravidelné kontakty a uskutočnili niekoľko telefonických rozhovorov. "Prišiel však čas na otvorený rozhovor o dvojstranných vzťahoch a boľavých miestach vo svete, ktorých je celkom dosť."

Trump Putinovi gratuloval k  úspešnému usporiadaniu futbalových majstrvstiev sveta v Rusku, sledoval vraj semifinále aj finále. Medzi problémami, o ktorých chce hovoriť, spomenul obchod, vojenské problémy, Čínu aj jadrové zbrane. "Udržiavať dobré vzťahy s Ruskom je dobré, nie zlé," poznamenal Trump.

13:30 Prezidenti USA a Ruska rokujú medzi štyrmi očami. Obaja štátnici predtým novinárov uistili, že sú pripravení debatovať o najvýznamnejších otázkach svetovej politiky a o vzájomných vzťahoch.

13:11 V prezidentskom paláci v Helsinkách sa začalo dlho očakávané stretnutie Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

12:55 Do helsinského prezidentského paláca dorazil aj Donald Trump s manželkou Melaniou.

12:45 Vladimir Putin sa už nachádza v prezidentskom paláci v Helsinkách.

12:05 Do Helsiniek letecky dorazil už aj ruský prezident Putin. Približne pol hodiny mešká.

dddd_7f000001-6f05-9d85.jpg

11:50 Americký prezident v nedeľu označil Európsku úniu za "nepriateľa" Spojených štátov. "Európska únia je nepriateľ, za to, čo nám robia v obchode," vyjadril sa Trump a dodal: "Nemysleli by ste si to o Európskej únii, ale sú nepriateľom."

Na tieto slová reagovala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Ako uviedla, "zmena administratívy nemení priateľstvo medzi krajinami a ľuďmi". "Samozrejme, považujeme Spojené štáty za priateľov, partnerov - blízkych priateľov a partnerov. Navždy aj budeme", dodala.

11:15 Ako vyzerali raňajky? Trump spolu s manželkou Melaniou prišiel do oficiálnej rezidencie fínskeho prezidenta Mäntyniemi, kde ich oficiálne privítal fínsky prezidentský pár. Neskôr si spolu vychutnávali výhľad z malého balkóna, než si spolu sadli k raňajkám.

Trump sa neskôr vráti do hotela a následne vyrazí na dlho očakávaný summit s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ráno predpovedal, že ich nadchádzajúce stretnutie podľa neho dopadne "dobre". Zároveň sa poďakoval svojmu fínskemu kolegovi za to, že takúto schôdzku v Helsinkách umožnil. Fínsko má dlhú históriu hostenia americko-ruských summitov. Dôvodom je najmä jeho geografická poloha a politická neutralita.

10:55 Trump sa už v Helsinkách stretol s fínskym prezidentom. Sauli Niinistö s ním absolvoval spoločné raňajky. Trump ho ubezpečil, že americké záväzky voči NATO zostávajú stále v platnosti a vyhlásil, že aliancia nebola nikdy tak silná, ako v minulosti.

10:30 Trump uviedol, že nemá pred schôdzkou s Putinom veľké očakávania. Aký je vlastne súčasný postoj Ruska voči USA a čo Putin očakáva od schôdzky s Trumpom?

10:00 Trump tvrdí, že vzťahy s Ruskom "nikdy neboli horšie". Napísal to v jednom zo svojich pravidelných tweetov pred summitom s ruským prezidentom. Trump z nepriateľstva medzi oboma krajinami viní "dlhé roky amerického bláznovstva a hlúposti a teraz - zmanipulovaný hon na čarodejnice!"

To je Trumpov obľúbený výraz pre vyšetrovanie ruského zasahovania do amerických volieb, ako aj možných väzieb na jeho predvolebnú kampaň. V tejto súvislosti už padli desiatky obvinení, ktoré sa dotkli aj predstaviteľov ruských tajných služieb.

09:15 Po pripojení Krymu k Rusku vzrástli vo Fínsku obavy voči Moskve, avšak možnosť vstupu do NATO nie je medzi Fínmi príliš populárna. Pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom v Helsinkách to uviedol profesor svetovej politiky Helsinskej univerzity Teivo Teivainen.

08:30 Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval amerického prezidenta, ruského prezidenta a Čínu, aby spolupracovali s Európou a spoločne sa vyhli obchodným vojnám a zabránili konfliktom a chaosu. Tusk sa vyjadril v Pekingu pri otvorení summitu Číny a Európskej únie, ktorý sa začal len niekoľko hodín pred napäto očakávaným summitom Trumpa a Putina v Helsinkách.

"Všetci sme si vedomí faktu, že architektúra sveta sa mení priamo pred našimi očami, a je našou spoločnou úlohou dosiahnuť, aby to bola zmena k lepšiemu," povedal Tusk. Minulý týždeň šéf ER vyčítal Trumpovi neustálu kritiku európskych spojencov a vyzval ho, aby pamätal na to, kto sú jeho priatelia, keď sa stretne s Putinom.
V Pekingu Tusk vyhlásil, že Európa, Čína, Spojené štáty a Rusko majú "spoločnú povinnosť" nezničiť celosvetový poriadok, ale zlepšiť ho reformovaním pravidiel medzinárodného obchodu. "Preto vyzývam našich čínskych hostiteľov, ale tiež prezidentov Trumpa a Putina, aby sme spoločne začali tento proces dôkladnou reformou WTO," uviedol Tusk v zmienke o Svetovej obchodnej organizácii. "Stále je čas zabrániť konfliktu a chaosu."

08:00 Niekoľko desiatok stúpencov amerického prezidenta Donalda Trumpa nadšene vítalo šéfa Bieleho domu, keď sa so svojou kolónou blížil v nedeľu večer k svojmu hotelu v Helsinkách. Do fínskej metropoly pricestoval na pondelňajšie stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Menšiu lokalitu pri križovatke na trase Trumpovho sprievodu do luxusného hotela na nábreží, kde bude americký prezident s manželkou Melaniou ubytovaný, obklopili desiatky policajtov.
Fanúšikovia Trumpa, z nich viacerí z protiimigračnej strany Skutoční Fíni, uviedli, že chceli preukázať americkému lídrovi podporu v krajine, kde mnohí ľudia kritizovali jeho politiku. Účastníci demonštrácie prišli s vlajkami USA a čiapkami s Trumpovým heslom "Make America Great Again" (Urobme Ameriku znova veľkou). Z druhej strany ulice bolo sporadicky počuť prejavy nesúhlasu.
Trump a jeho manželka zamávali priaznivcom, z ktorých dvaja držali transparent s nápisom "Boh žehnaj D & M Trumpovcom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok