V Bratislave sa zišli davy ľudí, žiadali spravodlivosť pre Henryho

TA3 SITA
8.6.2018 18:47

Viac ako tisíc ľudí si v Bratislave na zhromaždení Spravodlivosť pre Henryho pripomenulo Filipínca Henryho Acordu, ktorý zomrel potom, ako ho minulý týždeň zbil 28-ročný Juraj H. na Obchodnej ulici v Bratislave.

Na Hodžovom námestí prečítali organizátori list Henryho sestry. Tá ďakovala filipínskej a slovenskej vláde za spoluprácu a za zabezpečovanie spravodlivosti pre Henryho. "Bol mierumilovný, milujúci. Miloval ľudí a ich rôznorodosť, a to ho stálo život," spomínala v liste sestra zabitého.

Organizátori vyjadrili znepokojenie nad touto udalosťou a vyjadrili podporu a hlbokú sústrasť rodine Henryho Acordu. "Politici i polícia najprv mlčali. Prokurátor nechal útočníka odísť domov a všetci dúfali, že si smrť cudzinca v hlavnom meste nikto nevšimne," uviedla jedna z organizátoriek. Zuzana Maďarová z organizácie Aspekt na pódiu uviedla, že k útoku na Henryho Acordu nemôžeme pristupovať ako k ojedinelému prípadu. "Konajme proti násiliu,"vyzvala. Po príhovoroch zamieril dav ľudí od Hodžovho námestia na miesto tragédie na Obchodnej ulici.

Podujatie na počesť zabitého Filipínca Henryho Acordu sa v Bratislave uskutočnilo potom, ako bolo preložené z pôvodne plánovanej stredy pre nepriaznivé počasie. Ľudia vyšli do ulíc v plánovanom termíne iba v Banskej Bystrici a Košiciach. Tragický incident sa stal v sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave medzi dvoma mužmi a skončil sa fyzickým napadnutím jedného z nich, Filipínca Henryho Johna Seraficu Acordu. Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy.

Napadnutý Filipínec na následky zranení spôsobených mimo iného kopnutím do hlavy v nemocnici zomrel. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I v pondelok na neverejnom zasadnutí vzal Juraja H., obvineného z trestného činu zabitia, do väzby. V prípade dokázania vinu hrozí páchateľovi sedem až dvanásť rokov odňatia slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok