Národný onkologický plán je vo finále, Kalavská kritizuje Bdžocha

TA3 TASR
23.5.2018 14:36

Rezort zdravotníctva finalizuje Národný onkologický plán a chce ho predstaviť v polovici júna. Povedala to po rokovaní vlády Andrea Kalavská. Ministerka zdravotníctva zároveň kritizovala správanie ministerka zdravotníctva na MZ Miroslava Bdžocha, ktorý chcel v utorok expresne opustiť konferenciu o problematike pacientov s rakovinou a keď ho organizátori zastihli, uviedol, že nemá mandát na vyjadrenie sa k ich požiadavkám.

Národný onkologický plán je vo finále, Kalavská kritizuje Bdžocha
SITA

Prístup aj pre pacientov z odľahlých oblastí

Od 1. júna bude na MZ fungovať oddelenie prevencie skríningu. "V polovici roka začíname 'Rok prevencie'. Uvedomujeme si, že prevencia je nesmierne dôležitá nielen v onkologických ochoreniach, ale aj kardiovaskulárnych ochoreniach," informovala. Takisto MZ pripravuje vznik Národného onkologického inštitútu a pracuje aj na obnovení onkologického registra, ktorý by mal byť hotový v septembri. "Od 1. januára 2019 máme vo finálnej fáze pripravený rozdiskutovaný s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, odbornými lekármi, špecialistami a poisťovňami skríning kolaterálneho karcinómu, skríning prsníka a krčka maternice," povedala šéfka rezortu zdravotníctva.     

Podľa Kalavskej si je MZ vedomé, kde sa v oblasti onkológie nachádza. "Chceme, aby pacient z odľahlej časti Slovenska mal prístup k minimálne špičkovej konzultácii v rámci svojho ochorenia. Takto bude koncipovaný aj Národný onkologický plán," povedala Kalavská. Ako ďalej doplnila, rezort investuje aj na mamografické pracoviská. Pripomenula, že MZ v spolupráci s odborníkmi pripravuje vytvorenie expertnej skupiny na hodnotenie kvality mamografických pracovísk podľa presných a medzinárodne definovaných kritérií. "V priebehu roka 2018 budú najnovšie lineárne urýchľovače inštalované v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, ale aj v Trenčíne a Prešove," dodala.

Správanie šéfa sekcie bolo neadekvátne

Správanie generálneho riaditeľa sekcie zdravia Bdžocha považuje šéfka rezortu za neadekvátne a uviedla, že sa s ním stretne. "Nesúhlasím s tým, ako poňal reprezentáciu MZ," povedala Kalavská. Na otázku, či zostane Bdžoch vo svojej funkcii aj naďalej, odpovedala, že sa bude s ním rozprávať.

Na utorkovú konferenciu, ktorú zorganizovalo päť pacientskych organizácií a dotýkali sa problematiky pacientov s rakovinou, organizátori pozvali ministerku zdravotníctva, tá sa však pre pracovné povinnosti z neúčasti ospravedlnila. Poslala za seba Bdžocha, ktorý predniesol svoj príspevok a počas ďalšieho programu chcel konferenciu opustiť. Po tom, čo ho organizátori podujatia zastavili s tým, že mu chcú odovzdať požiadavky, ktoré pripravili, Bdžoch poznamenal, že nemá mandát vyjadrovať sa. "Generálny riaditeľ sekcie zdravia nepotrebuje súhlas MZ ani tlačového oddelenia, aby dal médiám vyhlásenie, respektíve, aby diskutoval na danú tému," povedala šéfka rezortu zdravotníctva. "Ja som na ministerstve nikomu nezobrala mandát slobodne rozprávať, čo uzná za vhodné v rámci svojej pozície a pracovnej náplne," povedala Kalavská. Zástupcovia pacientskych organizácií v utorok netajili z prístupu rezortu rozhorčenie. "Sme šokovaní a považujeme to za neúctu, ak na panelovej diskusii, ktorá má viesť diskusiu o odporúčaniach a návrhoch na zlepšenie onkologickej liečby na Slovensku, nie je prítomný zástupca rezortu,“ spomenuli niekoľkokrát.

Kalavská na margo utorňajších udalostí uviedla, že ju mrzí nedorozumenie, ktoré sa stalo. Pripomenula, že nemohla prísť, lebo mala iné pracovné povinnosti. "Na prvom mieste je pre mňa pacient," pripomenula Kalavská. Zároveň uviedla, že doteraz, keď nejaká pacientska organizácia ku nej ako ministerke chcela prísť, tak sa s ňou stretla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok