Ministerka Kalavská: lekárka, ktorá pôsobila v Afrike i na Kramároch

TA3 TASR
22.3.2018 11:07

Prezident Andrej Kiska vymenoval vo za ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú. Lekárka Kalavská v minulosti pôsobila aj v exotických krajinách i na Kramároch, potom sa stala štátnou tajomníčkou. Niektorí si jej pôsobenie pochvaľujú, nevyhla sa však ani kritike.

Kritika od sestier, pochvala od lekárov

Kalavská čelí po nástupe do funkcie kritike sestier i časti lekárov. Niektorí s ňou však majú i dobré skúsenosti. Najväčšia slovenská pacientska organizácia ju dopredu hodnotiť nechce a počká si na výsledky rokovaní s ňou. Kalavská kritiku registruje a odkázala, že sa bude snažiť pracovať ešte viac, na ministerstve doteraz pôsobila ako štátna tajomníčka.

"Jej rozhodnutia neovplyvňuje odborná a vecná argumentácia, ale politický vplyv a vplyv záujmových skupín. Nepreukázala rešpekt a dôveru vo výsledky a najmä význam ošetrovateľskej starostlivosti v systéme," kritizuje Kalavskú Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.
Spokojné nie sú ani sesterské odbory. "Pani Kalavská opakovane zlyhala po odbornej aj morálnej stránke," uviedla šéfka týchto odborov Monika Kavecká. Novú šéfku rezortu skritizovala za "nedávny proces zrušenia sesterskej špecializácie ošetrovateľská starostlivosť o dospelých zo strany ministerstva", podľa nej za to môže práve Kalavská ešte vo funkcii štátnej tajomníčky.

"Nemáme s ňou negatívne skúsenosti, jej kroky boli vždy veľmi ústretové, nemáme dôvod neveriť jej," povedal šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. ASL podľa neho nerozlišuje, kto na ministerstve sedí, ale aké po ňom ostanú výsledky. "A my potrebujeme dosiahnuť dofinancovanie ambulantného sektora, zlepšenie ambulantných lekárov a takisto dokončiť dobrovoľnosť z hľadiska elektronizácie," povedal Šóth.

imgl7344_7f000001-9b0b-900d.jpg

Kalavská: Budem sa snažiť ešte viac

"Na tejto nominácii vidieť, že zdravotníctvo v skutočnosti nie je prioritou, keďže z MZ odchádza po dvoch rokoch krízový manažér, ktorý mal zdravotníctvo v dlhodobej kríze zachrániť," reagoval na novú ministerku šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Tvrdí, že LOZ s Kalavskou nemá dobré skúsenosti, najmä čo sa týka vzniknutej situácie okolo rezidentského programu. Súhlasí s ním aj Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska.

"Rezidentský program je vecne aj organizačne veľmi výrazne poškodený. Primárna zdravotná starostlivosť sa postupne znovu okliešťuje," píše SVLS v stanovisku s tým, že pozitívne zmeny v zdravotníctve neočakávajú.
Asociácia na ochranu práv pacientov plánuje s novou ministerkou otvárať veľa tém, nechce ju dopredu hodnotiť. "Pretože nás zaujíma, čo s ňou vyrokujeme, problémov je veľa, a to v oblasti liekovej politiky, treba ešte debatovať aj o zákone o dlhodobej starostlivosti," dodala šéfka najväčšej slovenskej pacientskej organizácie na Slovensku Mária Lévyová. Kalavská kritiku registruje, povedala v Prezidentskom paláci. "Rešpektujem každého názor a budem sa snažiť pracovať ešte viac," dodala.

Pôsobila v Južnom Sudáne na Haiti i v Kambodži

Andrea Kalavská sa narodila v roku 1977. Absolvovala štúdium medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Titul PhD. v odbore verejné zdravotníctvo získala v roku 2005 na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce  Trnavskej univerzity v Trnave. Neskôr absolvovala špecializačné skúšky v odboroch vnútorné choroby a tropická medicína na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, docentúru a titul MHA získala na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce.

V roku 2003 začala pracovať na Internej klinike Fakultnej nemocnice v Trnave. Ako lekárka pôsobila v rámci projektov aj v zahraničí, v krajinách ako Južný Sudán, Kambodža, Haiti či Kirgizsko. Pred nástupom do funkcie štátnej tajomníčky na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky pôsobila ako lekárka na I. internej klinike SZU Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre a na poliklinike cudzokrajných chorôb. Zároveň bola vysokoškolskou pedagogičkou na Lekárskej fakulte SZU v Bratislave a na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce Bratislava.

Má za sebou bohatú publikačnú a prednáškovú činnosť doma aj v zahraničí. Doc. MUDr. Andreu Kalavskú, PhD. do funkcie štátnej tajomníčky MZ SR vymenovala vláda s pôsobnosťou od 14. apríla 2016, pôsobila v nej do 22. marca 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok