Unesený Vietnamec sa na palube nenachádzal, tvrdí Saková

TA3 TASR
6.5.2018 15:31

Pri poskytnutí vládneho špeciálu vietnamskej delegácii na letoch z Prahy do Bratislavy a následne z Bratislavy do Moskvy prešla celá delegácia kontrolou a nikto na palubu nenastupoval s putami, alebo pod nátlakom. V diskusnej relácii V politike to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková v súvislosti s možným zneužitím vládnej letky vietnamskou delegáciou počas minuloročného rokovania v Bratislave.

Vylúčila prítomnosť čierneho pasažiera

Slovensko je podľa nemeckých médií podozrivé z toho, že vlani pomáhalo pri únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka vietnamskou tajnou službou. “Ministerstvo vnútra je veľmi znepokojené tou informáciou, ktorá odznela v médiách, že by sme sa podieľali na tomto únose,” reagovala šéfka rezortu.

Saková informovala, že Slovensko poskytlo vietnamskej výprave vládny špeciál na dva lety. Najprv bola prevezená štvorčlenná delegácia s vietnamským ministrom vnútra z Prahy do Bratislavy a neskôr 12-členná delegácia z Bratislavy do Moskvy. Premiér Peter Pellegrini v stredu pripustil, že teoreticky mohla byť zneužitá pohostinnosť Slovenska a na palubu sa mohol dostať čierny pasažier. Saková to vylúčila.

“V rámci využitia vládneho špeciálu na let z Prahy do Bratislavy prešla celá vietnamská delegácia riadnou policajnou kontrolou, všetci mali diplomatické pasy, nikto do lietadla nenastupoval spútaný, nikto nenastupoval do lietadla pod nátlakom,” ozrejmila. Minister vnútra Vietnamskej republiky mal podľa Sakovej obed v Bratislave a následne delegácia odcestovala vládnym špeciálom z Bratislavy do Moskvy. “Taktiež deklarujeme, že v rámci delegácie spomínané meno nebolo, vieme doložiť, že všetci účastníci vietnamskej delegácie mali diplomatický pas a prešli štandardnou policajnou kontrolou,” doplnila.

Poskytnúť vládny špeciál bolo nutné

Zapojenie Slovenska do únosu naznačuje zistenie nemeckých médií, že dodávkové auto prenajaté vietnamskou tajnou službou parkovalo pred vládnym hotelom Bôrik v Bratislave, kde mala v tom čase rokovanie vietnamská delegácia. Ukázalo to GPS zariadenie, ktorým bolo auto vybavené. Saková na to reagovala tým, že Slovensko v tom čase nemalo od Nemecka oficiálnu informáciu o únose Vietnamca. Tú získalo až v januári tohto roka.

Zapožičanie vládneho špeciálu delegácii iného štátu, ktoré schválil predošlý minister vnútra Robert Kaliňák, je podľa Sakovej možné. “Ak sa tak minister vnútra rozhodne, nie je to vylúčené z jeho kompetencie, že vládny špeciál na tieto účely môže poskytnúť,” uviedla s tým, že šlo o diplomatické služby a oba lety platila letka ministerstva.

Poskytnúť špeciál bolo podľa Sakovej nutné preto, že vietnamský minister vnútra musel zmeniť pôvodný plán a namiesto vo Viedni pristál v Prahe. “Boli sme prostredníctvom vietnamskej ambasády dožadovaní, či poskytneme letku ministerstva vnútra na prepravu vietnamského ministra vnútra vzhľadom na jeho nabitý program, ktorý ho ešte čakal. Samozrejme, tejto žiadosti sme vyhoveli,” ozrejmila šéfka rezortu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok