Únos vietnamského exkomunistu z Berlína sa môže týkať aj Slovenska

TA3 TASR
28.4.2018 21:49

Údajné aktivity vietnamskej tajnej služby v prípade podnikateľa a niekdajšieho funkcionára vietnamskej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha, ktorý bol podľa medializovaných informácií vlani v júli unesený z Nemecka do vlasti, mohli siahať aj na Slovensko.

Berlín, Praha, Bratislava

V tohtotýždňovom článku, ktorý sa venuje podrobnostiam kauzy, to uvádza internetové vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na medializované informácie reaguje Ministerstvo vnútra SR, ktoré je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu generála To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Viaceré osoby podozrivé z únosu sa podľa zverejnených údajov presúvali 26. júla 2017, teda tri dni po tom, ako Trinha údajne násilím donútili nastúpiť do auta v centre Berlína, z Prahy do Bratislavy. Zo sledovania polohy pomocou navigačného systému vyplýva, že prenajaté vozidlo odstavili na parkovisku bratislavského vládneho hotela Bôrik, kde sa práve v daný deň konalo pracovné stretnutie vysokopostavených vietnamských a slovenských politikov.

Nemecký denník zmienil Kaliňáka

Podľa údajov FAZ boli medzi účastníkmi tohto stretnutia vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam, ako aj generál Duong Minh Hung, zástupca šéfa vietnamskej štátnej bezpečnostnej služby, označovaný v danom prípade za hlavného podozrivého. Slovensko podľa denníka zastupoval vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

"Vyšetrovatelia považovali za pravdepodobné, že sa unesený Trinh v tom čase stále nachádzal v Európe. Prečo sa teda uskutočnilo toto stretnutie, na ktoré prišli hneď viaceré z hlavných vietnamských podozrivých? Vyjednávali Vietnam a Slovensko o tom, ako by bolo možné dostať Trinha z Európy? Pomáhalo pritom dokonca Slovensko?" pýta sa FAZ.

Vietnamcov prípad zaťažuje bilaterálne vzťahy medzi Hanojom a Berlínom, aj keď vietnamská vláda popiera, že by stála za podnikateľovým únosom a trvá na tom, že sa muž vrátil do vlasti a prihlásil sa tamojším úradom dobrovoľne. Trinha po návrate do vlasti odsúdili na doživotie za korupciu a zlé hospodárenie.

Ministerstvo vnútra je znepokojené

„Máme za to, že takéto veci sa riešia iným, štandardným spôsobom. Ministerstvo vnútra SR od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti, pričom cestou medzinárodnej právnej pomoci poskytuje maximálnu súčinnosť,“ uviedol tlačový odbor. Podľa MV bez ohľadu na to, že ide o prípad človeka, ktorý je vo Vietname trestne stíhaný za spreneveru 130 miliónov dolárov a korupciu.

„V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami,“ zareagoval rezort vnútra.

Stretnutie v Bôriku

Pracovné stretnutie vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu vlády SR Roberta Kaliňáka a ministra pre vnútornú bezpečnosť vo Vietname generála To Lama sa v hoteli Bôrik uskutočnilo v júli 2017. Podľa rezortu vnútra išlo o pracovnú návštevu, ktorá bola dohodnutá na stretnutí slovenskej delegácie vo Vietname a jej cieľom bolo prehĺbenie spolupráce, ako aj záujem o expertov na bezpečnosť zo strany Vietnamu.

„Návšteva sa pripravovala štandardne v spolupráci s vietnamskou ambasádou a trvala približne dve hodiny. Delegácia pôvodne mala priletieť do Viedne, na poslednú chvíľu však minister pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu priletel do Prahy. Vzhľadom na túto zmenu a následný program generála To Lama v Moskve, rezort vnútra svojim partnerom poskytol vládny špeciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy,“ vysvetlilo MV SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok