Pellegrini je premiérom, Kiska po rošádach vymenoval jeho vládu

TA3 SITA TASR
22.3.2018 10:12

Peter Pellegrini sa stal novým slovenským premiérom. Andrej Kiska na druhý pokus akceptoval zloženie jeho kabinetu a v Prezidentskom paláci ho slávnostne vymenoval do funkcie. Časť ministrov bývalej vlády Roberta Fica zostáva na svojich stoličkách, pribudli však i nové mená a Tomáš Drucker vymenil rezorty.

Pellegrini sa ujal najvyššieho exekutívneho postu po tom, ako do rúk Kisku zložil ústavou predpísaný sľub: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Kiska postupne menoval aj ďalších členov jeho vlády.

Nie je na 100 percent spokojný

Kiska v stredu definitívne rozhodol o vládnom kabinete, ktorý mu Pellegrini navrhol. Prezident uviedol, že po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej verejne sľúbil, že ako hlava štátu je pripravený previesť krajinu politickou krízou. Priznal, že odmietnutím prvého návrhu na novú vládu Petra Pellegriniho, išiel na hranu svojich právomocí. S druhým zoznamom kandidátov tiež nie je "na 100 percent spokojný," rozhodol sa však, že vládu vymenuje.

Kiska upozornil, že nová vláda musí získať dôveru parlamentu, ale aj verejnosti. "V súčasnej atmosfére to bude ťažká úloha. Verím, že si túto zodpovednosť uvedomuje každý minister a ministerka. Ako prezident budem dbať na to, aby na túto zodpovednosť nemohli ani na chvíľu zabudnúť," dodal.

Oproti pôvodnému zoznamu ministrov, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten namiesto Jozefa Ráža ml. preberá Tomáš Drucker, ktorého na poste ministra zdravotníctva strieda lekárka a doterajšia štátna tajomníčka Andrea Kalavská. Novým vicepremiérom pre informatizáciu sa stal Richard Raši a rezort kultúry po Marekovi Maďaričovi prebrala Ľubica Laššáková.

Nová slovenská vláda:

Predseda vlády: Peter Pellegrini 
Vicepremiér pre investície: Richard Raši
Minister vnútra: Tomáš Drucker
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kalavská
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

2018-03-22_7f000001-77ae-9e2a.jpg

Môže upokojiť politickú krízu

Vymenovanie novej vlády môže byť upokojením politickej krízy, ktorá vznikla na Slovensku po vražde novinára a jeho priateľky. Kuciak písal o prepojeniach politikov Smeru na taliansku mafiu ´Ndrangheta. Ľudia sa o vražde Kuciaka dozvedeli v pondelok 26. februára ráno. Verejnosť žiadala odchod dlhoročných politikov – ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica.

Tlak silnel aj z Mosta-Híd a 12. marca Kaliňák oznámil, že podá demisiu. V teň deň zasadala aj Republiková rada koaličného Mosta-Híd a po zhruba siedmich hodinách rokovania sa uzniesli, že buď budú predčasné voľby, alebo odídu z koalície. V stredu 14. marca večer ale Fico oznámil, že je pripravený odísť z postu premiéra. Na nasledujúci deň odovzdal demisiu vlády do rúk prezidenta, ten zostavením novej vlády poveril Pellegriniho. V pondelok 19. marca priniesol hlave štátu návrh, podľa ktorého mal byť ministrom vnútra generálny tajomník Druckerovej kancelárie Jozef Ráž.

Problematické bolo jeho prepojenie na Kaliňáka, prezident sa preto rozhodol, že vládu v takej zostave nevymenuje. V histórii samostatnej SR je to po prvýkrát, čo sa prezident rozhodol pre takýto krok. Podľa mnohých išiel Kiska na hranu svojich ústavných možností, Pellegrinimu dal ale šancu priniesť nový návrh. Ten prišiel s novými menami, ktoré Kiska odobril, aj keď povedal, že s návrhom ním nie je stopercentne spokojný.

Slávnostný sľub nového premiéra:

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok