Matovičovci s Kiskom rozoberali riešenia krízy, sú za voľby

TA3 SITA
7.3.2018 15:25

Zveriť rozhodnutie do rúk ľudí v predčasných voľbách je podľa hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti „jediným poctivým riešením“ súčasnej situácie v krajine. OĽANO toto svoje stanovisko prezentovalo prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Ľudia sú v štáte autoritou

Rokovaním s predstaviteľmi OĽANO pokračoval prezident v stretnutiach s politickými stranami o aktuálnej politickej situácii a o možnostiach obnovy dôvery ľudí v štát. V Prezidentskom paláci sa s hlavou štátu stretli predseda hnutia OĽANO a poslanec Národnej rady SR Igor Matovič a poslanci hnutia Veronika Remišová, Ján Budaj a Gábor Grendel.

Ako po rozhovore s prezidentom povedal médiám Matovič, s prezidentom sa rozprávali o súčasnej situácii a o tom, aké možnosti ako opozičné hnutie majú. „Prezentovali sme naše stanovisko, že naozaj za jediné riešenie považujeme dať dôveru ľuďom. Ľudia sú absolútna autorita v štáte, ľudia si vo voľbách volia síce ústavných činiteľov, ktorí ich v politike majú zastupovať, ale dnes nám štát zlyhal. V tejto situácii je jediné spravodlivé riešenie znova sa spýtať ľudí a dôverovať ľuďom. Ľudia v slobodných demokratických voľbách najlepšie rozhodnú, komu dôverujú a komu nie“.

Matovič si myslí, že prezident zdieľa ich presvedčenie o tom, že najvyššia autorita v štáte sú ľudia. Líder OĽANO tvrdí, že súčasná vláda nevznikla preto, lebo ľudia si ju priali, ľudia chceli zmenu, ale vláda vznikla ako podvod na voličoch strany Sieť.

Strašidlá z Ameriky

O rekonštrukcii vlády by mohla byť reč dva dni po tom, ako sa Slovensko dozvedelo o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, zdôraznil Matovič. „Keby sme videli, že Robert Fico sa postaví a povie, že tá mafia, čo sa mu infiltrovala na úrad vlády, že to bolo bez jeho vedomia a on je z toho zhrozený, že zlyhala SIS, zlyhala polícia, zlyhala prokuratúra a nikto ho na to neupozornil. Lenže my vidíme, dnes je deviaty deň odkedy sa Slovensko o tom dozvedelo, že Robert Fico neurobil žiadne priznanie viny, nesnažil sa žiadnu zodpovednosť vyvodiť. Robert Fico deväť dní iba rozmýšľa, ako si zachrániť stoličku pod vlastným zadkom a zbabelo tu vytiahol strašidlá niekde z Ameriky. Robert Fico bez hanby ako premiér krajiny hovorí, že prezident so študentmi a s novinármi bol zosnovať vraždu so Sorosom v Amerike a dohodli sa na tom, že urobia puč na Slovensku. Však to sú strašné slová,“ konštatoval pre novinárov Igor Matovič, podľa ktorého by takýto človek nemal viesť vládu nikde vo svete.

Prezident v prejave k aktuálnej politickej situácii v nedeľu 4. marca avizoval, že rokovania s lídrami politických strán začne v najbližších dňoch a následne bude verejnosť informovať. V stredu 7. marca a vo štvrtok 8. marca sa hlava štátu stretáva s predstaviteľmi parlamentnej opozície. Po hnutí Sme rodina - Boris Kollár prijal o 13:00 reprezentantov hnutia OĽANO. Vo štvrtok 8. marca má o 9:00 naplánované stretnutie s predstaviteľmi strany Sloboda a Solidarita.

Vidí dve možnosti

V prejave Andrej Kiska okrem iného konštatoval, že nevidí žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery. Preto začne rokovania s politickými stranami o tom, „ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vlády, vzťahy vlády a opozície - a predovšetkým o tom, akým spôsobom začneme obnovovať dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát,“ povedal.

Ako ďalej pokračoval, nateraz vidí dve možnosti. - „Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a požiadala a získala dôveru Národnej rady. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením. Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami. O tom však musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok