Podľa Fica sa začína scenár, ktorý má zmeniť mocenské pomery

TA3 SITA TASR
7.3.2018 09:59

S akými ľuďmi chce Andrej Kiska obnovovať dôveru v tento štát, spýtal sa premiér Robert Fico na tlačovej konferencii. Narážal na začiatok rokovaní prezidenta a predstaviteľov politických strán o vyriešení aktuálnej politickej krízy. Fico sa obáva chaosu a vyzýva na rešpektovanie výsledkov posledných parlamentných volieb.

Ako môžu voľby pomôcť vo vyšetrovaní

"Dnes sa začína v prezidentskom paláci scenár, ktorý má za cieľ zmeniť mocenské pomery v štáte," vyhlásil premiér v reakcii na zámer Andreja Kisku. Cieľom je podľa neho chaos. "Ako môžu predčasné voľby pomôcť vyšetrovaniu dvojnásobnej vraždy," opýtal sa Fico a odkázal Kiskovi, aby rešpektoval výsledky posledných volieb. Opäť zdôraznil, že scenár týchto zmien sa nepísal na Slovensku.

Prezident sa začína stretávať sa s parlamentnými stranami a chce s nimi rokovať o riešení politickéj krízy, v ktorej sa ocitlo Slovensko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Fico pripomenul Kiskovi, s kým sa vlastne stretáva a spomenul, že Boris Kollár bol v minulosti "označovaný za poskoka" mafiánskeho bossa Petra Steinhubela. 

Bude sa meniť zloženie vlády a zostane Robert Kaliňák na poste ministra vnútra? "Budeme ponúkať také riešenia, aby Most-Híd mohol pokračovať vo vláde," sľúbil Fico s tým, že sa čoskoro stretne koaličná rada. S lídrom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa chce stretnúť po jeho návrate zo zahraničia v pondelok na budúci týždeň. Fico zároveň vyhlásil, že policajný prezident Tibor Gašpar má ako odborník jeho úplnú dôveru.

Dôvera je zásadná rekonštrukcia vlády

"Musíme sa spojiť a musíme vrátiť dôveru ľudí v štát. To je to, čo ľudia potrebujú vidieť. Pre mňa dôvera je zásadná rekonštrukcia vlády, musíme mať vládu, ktorá nepolarizuje našu krajinu, ale ktorá spája,“ uviedol Kiska.

Je pripravený diskutovať s predstaviteľmi politických strán o všetkých možnostiach, aby sa toto stalo. Ako prezident považuje za nesmierne dôležité, aby sme začali tento nevyhnutný proces, možno bolestný. V súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prezident Kiska vyzval, aby vyšetrovatelia dostali dôveru a časový priestor. „Verím, že tím vyšetrovateľov robí to najlepšie, čo vie, aby bola úkladná vražda čo najskôr vyšetrená, to je nesmierne dôležité,“ dodal.

Vytiahol obľúbenú postavu konšpirátorov

Fico po nedeľňajšom prejave prezidenta, v ktorom Kiska hovoril o predčasných voľbách alebo rekonštrukcii vlády ako možnostiach riešenia krízy, uviedol, že nebol písaný na Slovensku. Naznačil, že za konaním Kisku je obľúbená postava konšpirátorov, finančník George Soros. Kancelária prezidenta to odmietla.

Fico zároveň spojil opozíciu so snahou o "prevrat". Kiska sa nedeľňajším vyhlásením podľa neho priklonil na stranu opozície. Premiér sa k Sorosovi vrátil aj v utorok a opäť sa spýtal, prečo sa stretnutia miliardára s Kiskom nezúčastnili ľudia z našej diplomacie. „Ak pán Soros a pán Kiska hovoria, že sa zaoberali Rómami, tak sa musím smiať," dodal premiér.

Pondelňajšie vyjadrenie Roberta Fica: „20. septembra 2017, New York, Piata avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu Slovenskej republiky išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno a ten človek sa volá pán Soros.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok