V Dánsku otvorili školy, rúška nemusia mať žiaci ani učitelia

TA3 TASR
8.2.2021 16:43

Takmer 300.000 žiakov základných škôl v Dánsku sa po piatich týždňoch strávených doma vrátilo do svojich tried. Ide o prvý krok v rámci uvoľňovania prísnych protipandemických opatrení v tejto severoeurópskej krajine. Návrat do škôl však sprevádza niekoľko hygienických nariadení.

V Dánsku otvorili školy, rúška nemusia mať žiaci ani učitelia
TASR/Ján Krošlák (ilu)

Nesmú sa napríklad spolu stretávať žiaci z rôznych tried, aby sa obmedzilo šírenie koronavírusu. Jedlo žiaci musia konzumovať v triede, rúška však povinne nosiť nemusia ani oni, ani učitelia. "Teším sa, že znova uvidím kamarátov a svojho učiteľa. A už sa nemôžem dočkať, kedy sa zbavím rodiny," povedal pred vyučovaním pre denník Jyllands-Posten jeden zo žiakov tretieho ročníka v Kodani.

Dánsko s 5,8 milióna obyvateľmi je od Vianoc v režime čiastočného lockdownu. Zatvorené sú obchody predávajúce iný ako nevyhnutný tovar, bary, reštaurácie, kultúrne zariadenia, univerzity, stredné školy či internáty a zakázané sú stretnutia viac než piatich ľudí.

Táto severská krajina najnovšie zaznamenáva pokles v nových prípadoch nákazy, mnoho súčasných obmedzení však aj napriek tomu zostáva v platnosti. "Starší žiaci sa budú môcť vrátiť do škôl, keď dostaneme epidémiu úplne pod kontrolu," povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová počas návštevy jednej zo škôl, podrobnosti o prípadnom časovom rámci však neuviedla.

"Hoci čísla vyzerajú v Dánsku navonok dobre, je tu britská mutácia a čoskoro bude veľmi prevládať," dodala premiérka o nákazlivejšej mutácii koronavírusu, ktorú objavili v novembri v Spojenom kráľovstve. Dánsko zaznamenalo v nedeľu 435 nových prípadov ochorenia COVID-19, takže ich celkový počet stúpol od začiatku pandémie na 202.306. V súvislosti s nákazou zároveň v tejto krajine zaznamenali aj vyše 2200 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok