Na protesty sa chystajú i ľudia so zbraňami. Mikulec: Nechoďte tam

TA3 SITA
16.11.2020 11:19

Hoci je pandémia, platí núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa, počas utorkového výročia začiatku Nežnej revolúcie sa chystajú protivládne protesty. Chceli sa na nich zúčastniť nielen nespokojní občania, ale údajne aj radikálna pravica a účasť avizovali aj niektorí politici. Minister vnútra Roman Mikulec vyzval ľudí, aby zvážili účasť na akomkoľvek zhromaždení počas 17. novembra.

Mikulec: Chcú sa len biť a ničiť majetok

Organizátori utorkových zhromaždení nemajú záujem vyjadriť nejaký názor, ale pobiť sa, ničiť majetok a narúšať verejný poriadok, povedal na tlačovej besede minister vnútra Roman Mikulec. Zároveň vyzval občanov a opozičných politikov, by sa na zhromaždeniach nezúčastnili. „Koronavírus si nevyberá a naozaj môže každého stretnúť, že skončí v nemocnici,” uviedol.

Minister vnútra zároveň zdôraznil, že v prvej vlne pandémie koronavírusu bol núdzový stav vyhlásený už pri 16 pozitívne testovaných osobách. Jeho účelom je pritom zabezpečiť, aby nedošlo ku kolapsu zdravotníctva. Ak podľa neho niekto vyzýva na účasť na zhromaždeniach, tak pošliapava odkaz 17. novembra. Časti ľudí, ktorí chcú prísť, ide vraj len o to, aby sa pobili. Niektorí chcú podľa informácií ministra prísť aj so zbraňami.„Demokracia nie je anarchia, demokracia je o tom, že platia pravidlá,” uviedol.

"Zákaz zhromažďovania a núdzový stav neboli zavedené preto, aby si niekto nemohol vyjadriť svoj názor," upozornil Mikulec a pripomenul, koľko nakazených ľudí denne pribúda na Slovensku. „Len za minulý týždeň nám zomrelo 160 ľudí,” povedal Mikulec a dodal, že núdzový stav a obmedzenie pohybu si žiadali samotní zdravotníci. Tí sú podľa neho unavení, nemocnice sú zaplnené a počty úmrtí pribúdajú.

Účasť avizovali i členovia Smeru

Infektológ Vladimír Krčméry v tejto súvislosti povedal, že epidemiologická situácia sa momentálne začína postupne zlepšovať, preto by nebolo dobré tento stav zvrátiť zvýšenou mobilitou a zhromažďovaním. Pokiaľ niekto cíti nespokojnosť so súčasným stavom, mal bu ju podľa Krčméryho „odložiť” na neskôr, keď sa situácia stabilizuje.

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík zároveň pripomenul, že v čase núdzového stavu je za útok na verejného činiteľa trestná sadzba 12 až 25 rokov väzenia. „Našim účelom je, aby sme udržali verejný poriadok,” zdôraznil.

V utorok 17. novembra sa má v Bratislave konať ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informovali na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici. Účasť na proteste potvrdili aj predstavitelia opozičnej strany Smer - sociálna demokracia. „Ak ľudia nesúhlasia s vládnutím Igora Matoviča, mali by 17. novembra prísť a vysloviť svoj názor. Pokojným a demokratickým spôsobom, aby nedali Matovičovi dôvod na ďalší brutálny zásah,” uviedli predstavitelia Smeru-SD vo videu na sociálnej sieti.

V utorok 17. novembra sa má v Bratislave konať ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informovali na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok