Ako si koalícia a opozícia pripomenú 17. november? Plány sa líšia

TA3 TASR
14.11.2020 11:07

Koaličné strany si plánujú Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý bude 17. novembra, pripomínať individuálne. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa totiž tradičné hromadné podujatia nemôžu organizovať. Opozičné strany plánujú protestovať voči vláde, Hlas-SD spustí internetovú anketu o skrátení volebného obdobia, vyzýva tiež ľudí zapáliť sviečku ako symbol protestu voči vláde. Smer-SD podporuje plánované protesty a plánuje aj vlastnú akciu.

Ako si koalícia a opozícia pripomenú 17. november? Plány sa líšia
TASR /Pavol Zachar

Prihováranie prostredníctvom videí

Predstavitelia OĽANO sa budú 17. novembra prihovárať verejnosti prostredníctvom videí, plánujú usporiadať aj súťaž na sociálnej sieti. "Taktiež bude osvetlený Bratislavský hrad a podpredseda NR SR Gábor Grendel bude otvárať tematickú výstavu v priestoroch parlamentu," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Strana SaS spoločnú akciu k 17. novembru neplánuje. "Nebudeme organizovať žiadne podujatie, ani online. Predstavitelia SaS si toto výročie pripomenú individuálne. Čo sa týka spoločného postupu, bude o ňom rokovať koaličná rada," uviedla Marie Stracenská z komunikačného oddelenia SaS. Žiadne spomienkové podujatie nebude organizovať ani koaličné hnutie Sme rodina.

Predstavitelia strany Za ľudí si podľa podpredsedu strany a parlamentu Juraja Šeligu plánujú pripomínať utorkový sviatok, rešpektujúc všetky opatrenia vrátane počtu osôb. "Odsudzujeme snahy Smeru-SD, ĽSNS a ďalších spájať sa na protivládne násilné protesty. Toto považujem za prejav hlbokej neúcty a pohŕdania Novembrom 1989," dodal Šeliga. Vedenie Národnej rady SR si má podľa jeho slov pripomenúť sviatok pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín.

Zúčastnia sa protestu proti vláde

Opozícia tvrdí, že vláda sa ľuďom vyhráža zásahmi polície, ak sa 17. novembra zídu na námestiach. Hlas-SD ako alternatívu k protestom navrhol, aby si ľudia 17. novembra v okne zapálili sviečku ako symbol slobody. V tento deň tiež chce strana odštartovať internetovú anketu, kde sa bude pýtať ľudí, či súhlasia so skrátením volebného obdobia parlamentu.

Opozičný Smer-SD organizuje 17. novembra pred plánovanými protestmi vlastnú akciu pri soche Alexandra Dubčeka v Bratislave. Cez sociálne siete sa plánuje prihovoriť verejnosti a odporučiť ľuďom pridať sa k protestom. Predstavitelia strany sa tiež zúčastnia na proteste proti vláde. Protestovať chce aj mimoparlamentná SNS.

Na protestoch v utorok sa plánuje zúčastniť aj šéf ĽSNS Marian Kotleba či poslanec Milan Mazurek (ĽSNS). Vo videu na sociálnej sieti Kotleba povedal, že na proteste budú aj ďalší členovia a sympatizanti ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok