Počas druhého kola našli tisícky nakazených. TA3 bola pri tom

TA3 TASR SITA ČTK
8.11.2020 16:01

Na Slovensku sa skončil tretí testovací víkend. Po pilotnom testovaní a prvom kole celoplošného testovania megaprojekt pokračoval v 45 okresoch. Doterajšie testovanie bolo napriek komplikáciám vo výsledku úspešné. O tom, čo priniesol tento víkend, vás informovali štáby TA3. Dianie sme s vami opäť sledovali online.

Počas druhého kola našli tisícky nakazených. TA3 bola pri tom
SITA/Alexandra Čunderlíková

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:33 Milan Škriniar pomôže slovenskej futbalovej reprezentácii vo finále baráže EURO 2020 proti Severnému Írsku. Portál football-italia.net najprv napísal, že stopérovi Interu Miláno zabránili vycestovať miestne zdravotné úrady v rámci obmedzení v boji proti pandémii koronavírusu, večer však RTVS na facebooku informovala, že taliansky klub napokon uvoľnil svojich hráčov.

21:32 Pokiaľ ide o výsledky druhého kola celoplošného testovania, podľa predsedu vlády ich bude v pondelok vyhodnocovať pandemická komisia aj ústredný krízový štáb.

21:03 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:39 Česká republika zaradila od 9. novembra Slovensko medzi rizikové krajiny. Občania SR majú preto povinnosť vyplniť vopred príjazdový formulár. Potrebné je tiež preukázať sa PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo ísť do karantény. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na webovej stránke.

20:30 Obchodníci sa v uplynulých mesiacoch nadýchli. Ich tržby po odznení prvej vlny epidémie rástli, dokonca najrýchlejšie za uplynulé dva roky. No situácia sa dramaticky mení a pravdepodobne ich opäť čakajú náročné časy. Vládne obmedzenia už za niekoľko dní spôsobili prepad tržieb v niektorých sektoroch o 40%.

20:00 Na Slovensku sa skončilo druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. Uskutočnilo sa v 45 okresoch, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v minulotýždňovom prvom kole hranicu 0,7 percenta.

Dlhé rady počas dňa hlásili hlavne na dvoch odberných miestach v Bratislave, ktorá je zeleným okresom. Otváracie hodiny preto predĺžili do 21.00 h.

19:50 V Česku pribudlo do 18.00 h 2145 potvrdených prípadov nákazy, čo je najnižší denný nárast za uplynulý týždeň. Vyplýva to z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva, o ktorých informovala spravodajská televízia ČT24.

Znížený prírastok však môže súvisieť so skutočnosťou, že zdravotníci cez víkend neotestujú toľko ľudí ako cez pracovné dni, pripomína ČT24. Za rovnaké časové obdobie pribudlo v ČR tiež 112 úmrtí, čím sa celkový počet obetí pandémie koronavírusu zvýšil na 4793.

19:40 Počet infekcií koronavírusom vo svete od začiatku pandémie prekročil v nedeľu 50 miliónov. Ukázal to výpočet tlačovej agentúry Reuters. Prípady z druhej vlny z posledných 30 dní tvoria až štvrtinu celkového počtu nakazených.

Október bol zatiaľ najhorším mesiacom pandémie. Spojené štáty sa stali prvou krajinou, ktorá hlásila vyše 100.000 nových denných prípadov. K nárastu globálneho počtu nakazených prispel aj nával prípadov v Európe. Najnovší sedemdňový priemer ukazuje, že celosvetovo denné prípady nákazy stúpajú o viac ako 540.000.

19:19 Na niektorých odberných miestach polícia zvýšila svoje počty. Dôvodom boli rady na odberných miestach. Policajti usmerňujú premávku a dohliadajú na verejný poriadok. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Počas celého dňa bolo v teréne aj dnes približne 3000 policajtov všetkých zložiek. Pomáhať budú až do ukončenia testovania," uviedla Bárdyová. V obci Prietržka v okrese Skalica sa muž priznal, že absolvoval test aj v obci Trnovec. Tento výsledok mal pozitívny. "Skalickí policajti prípad zadokumentovali, presná kvalifikácia bude stanovená po vykonaní potrebných úkonov," podotkla Bárdyová.

19:08 Testovanie v obciach púchovského a považskobystrického okresu, ktoré skončili po prvom kole s nelichotivým výsledkom, prebehlo v oveľa pokojnejšej atmosfére. Čísla sú aj tam priaznivé.

19:04 Plošné testovanie na severovýchode Slovenska nesprevádzali žiadne vážnejšie komplikácie. Vo všetkých znova testovaných okresoch vykazovali približne polovičný percentuálny podiel infikovaných oproti uplynulému víkendu.

19:01 Nemecký výrobca automobilov Volkswagen plánuje rozšíriť kapacitu svojho závodu v Bratislave. Pre magazín Automobilwoche to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Herbert Diess. Náklady na rozšírenie by mohli podľa odhadov dosiahnuť približne miliardu eur. Zmeny by mali zahŕňať novú halu na montáž a karosáreň.

18:52 Plošné testovanie sa najvýraznejšie prejavuje na Kysuciach a Orave. V izolácií skončili tisícky infikovaných ľudí. Nekontrolované šírenie koronavírusu sa podľa hygienikov podarilo zastaviť. Následky ale naďalej pociťujú v nemocniciach v celom Žilinskom kraji. V Čadci dokonca k pacientom povolávajú bývalých zamestnancov.

18:39 Viac ako 1 556 000 ľudí. Toľko sa odberovým tímom podarilo otestovať počas soboty a v nedeľu doobeda. Spolu odhalili vyše 8 000 infikovaných osôb. Počet pozitívnych klesá, celá akcia tak mala podľa premiéra zmysel. Súboj s pandémiou sme ale ešte nevyhrali. Premiér naznačil, že v desiatich až pätnástich okresoch by sa ešte minimálne jeden pokus zišiel.

18:32 Odberné miesta v meste Dolný Kubín navštívilo počas soboty iac ako 7000 ľudí. Za každý z troch týždňov testovania sa počet pozitívnych prípadov znížil o viac ako polovicu, uviedol dolnokubínsky primátor Ján Prílepok s tým, že napríklad v sobotu malo pozitívny test na nový koronavírus menej ako 0,6 percenta ľudí.

"Celý víkend sa niesol v pokojnom duchu. Rady pred jednotlivými odbernými miestami neboli takmer žiadne, pôsobilo to dojmom, že účasť bude oveľa nižšia, no konečné číslo nás potešilo. Odberné tímy sú už zohraté, práca im išla veľmi rýchlo," priblížil primátor.

18:28 Minister obrany Jaroslav Naď vyzval ľudí, ktorí sa chcú otestovať v Bratislave, aby odložili svoje testovanie na ďalšie dni, ak to nie je nevyhnutné, alebo využili možnosť odberových miest v blízkych červených okresoch.

"Robíme maximum, čo je v našich silách, preto sme sa rozhodli predĺžiť prevádzku v Bratislave do 21.00 h s posledným odberom o 20.30 h. Ďalší ľudia by však už prichádzali zbytočne, nedostanú sa už na rad," informoval Naď na sociálnej sieti. Pripomenul, že v najbližších dňoch zriadi ministerstvo zdravotníctva ďalšie odberové miesta.

18:09 V obci Plaveč v okrese Stará Ľubovňa počas druhého kola otestovali viac ľudí ako minulý víkend, povedal starosta Peter Šlosár. Podľa neho je to i tým, že na odbernom mieste pribudol ďalší zdravotník.

„Mali sme informácie, že minulý víkend chodili naši obyvatelia do susedných menších obcí, keďže u nás boli dlhé rady. Tento víkend je situácia podstatne lepšia. Vtedy sme mali najväčší nápor v sobotu (31. 10.). Kým minulý týždeň stáli niektorí obyvatelia v rade aj dve hodiny, tento víkend to bolo takmer bez čakania,“ povedal s tým, že posilnili zdravotnícky tím. Vzorky tak odoberali dvaja zdravotníci.

17:57 Predbežné náklady na obe kolá celoplošného testovania sú v meste Prešov na úrovni zhruba stotisíc eur. Na brífingu to uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, podľa ktorej každé kolo vyšlo mestskú samosprávu na približne 50-tisíc eur. Zároveň podotkla, že verí, že štát náklady samosprávam čo najskôr uhradí.

17:49 Na oboch odberných miestach v Bratislave sa ešte stále vytvárajú rozsiahle rady čakajúcich. Bratislavská polícia preto posilnila asistenciu na týchto miestach. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Situácia na oboch odberných miestach je pokojná. Nedošlo k žiadnemu narušeniu verejného poriadku, priebežne usmerňujeme dopravnú situáciu v blízkosti odberových miest," priblížila polícia.

V "zelenej" Bratislave sa druhé kolo nekoná. Miesta sú určené hlavne tým, ktorí sa budúci týždeň budú zdržiavať v červených okresoch a potrebujú preto certifikát o negatívnom výsledku z druhého kola.

17:31 Medzi najhoršie regióny ešte pred prvým pilotným testovaním patrila Orava. Aj tam už však počet pozitívnych výrazne klesá. Viac podrobností nám už povedal kolega Peter Revús.

17:20 Niekoľko stoviek nevyplnených certifikátov našli policajti v Košiciach na základe oznámenia na linku 158.

17:11 Skalickí policajti sa zaoberajú prípadom muža, ktorý absolvoval dva testy. Keď mu na odbernom mieste v obci Prietržka oznámili negatívny výsledok, priznal sa, že už predtým absolvoval testovanie v susednej v obci Trnovec, kde mal pozitívny výsledok.

„Skalickí policajti prípad zadokumentovali. Presná kvalifikácia bude stanovená po prvotných úkonoch,“ informovala polícia na sociálnej sieti s vysvetlením, že v prípade pozitívneho testu mal 50-ročný muž dodržiavať domácu karanténu. Pokyny, ako sa v takejto situácii správať, mal na zadnej strane certifikátu, ktorý dostal po testovaní.

17:00 V meste Sliač sa antigénové testy vykonávajú aj vo vojenskej nemocnici či v areáli kúpeľov, kde sú aj počas operácie Spoločná zodpovednosť ubytovaní liečební hostia. Dlhé rady pred odberovými miestami sú však minulosťou prvého kola. O podrobnostiach informovala primátorka Ľubica Balgová.

„Oba dni evidujeme veľmi pokojný priebeh. V nedeľu už nikde nie sú skoro žiadne rady, čaká sa iba na vyhodnotenie testov,“ potvrdila Balgová s tým, že zatiaľ bolo otestovaných viac ako 2000 obyvateľov kúpeľného mesta. Dlhé rady počas prvého kola sa podľa primátorky tvorili kvôli informáciám o tom, že hrozí nedostatok testov.

16:48 Britská kráľovná Alžbeta II. sa po prvý raz počas pandémie objavila na verejnosti s ochranným rúškom na tvári. Ako informuje denník The Guardian, stalo sa tak v stredu, keď vo Westminsterskom opátstve v Londýne navštívila hrob Neznámeho vojaka a zúčastnila sa na obrade k stému výročiu jeho pochovania. Zábery zo skromného obradu oficiálne zverejnili v sobotu.

aptopix-britain-queen-46087-a320a502099f4100a0af9be17eb3362e_c0a80301-1351-dbff.jpg

16:43 V Žiline sa v sobotu otestovalo 36.031 ľudí, z nich malo pozitívny test 175 (0,48 percenta). Oproti minulému týždňu ide o pokles na úrovni 53 percent, informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Doplnil, že pokles účasti oproti sobote je približne 9,4 percenta. "V celom okrese Žilina v sobotu otestovali spolu 73.637 ľudí, infekčných bolo 359 z nich. Po prvom testovacom dni je situácia v Žiline veľmi stabilná. Čísla negatívne otestovaných ľudí sú výrazne lepšie ako pred týždňom. Atmosféra na odberných miestach je pokojná a tímy pracujú stopercentne. Väčšina testovacích tímov ostala v rovnakom zložení ako minulý víkend, kde bolo treba, doplnili sa chýbajúci ľudia v zdravotníckej časti alebo u administrátorov či dobrovoľníkov," povedal Fiabáne.

16:40 Ľudia si v rade pred odberným miestom v bratislavskom Ružinove počkajú 2,5 hodiny. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti. Starosta Ružinova Martin Chren odporučil, aby sa ľudia šli dať otestovať aj do Mlynskej doliny. "Za dopoludnie približne 350 otestovaných, traja pozitívni, ale išlo o partiu, ktorá prišla spoločne, takže priebežné výsledky sú celkom fajn," priblížil Chren.

16:13 Druhé kolo testovania je dnes už za polovicou. Zo Starej Ľubovne sa nám prihlásil kolega Jožko Slivenský, ktorý nám priblížil aktuálnu situáciu.

16:09 Reprodukčné číslo R v sobotu v Česku kleslo na hodnotu 0,9. Týždeň po tom, čo graf v nedeľu ukázal číslo 1. Číslo R ukazuje rýchlosť šírenia nákazy koronavírusom medzi obyvateľmi. Inými slovami - udáva, koľko ďalších osôb môže infikovať jeden nakazený. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Hodnota pod hranicou čísla 1 ukazuje, že štatisticky jeden nakazený nemusí nakaziť v priemere jedného ďalšieho človeka. V polovici septembra stúplo číslo R až na hodnotu 1,6 a následne sa niekoľkokrát pohybovalo okolo hodnoty 1,5. Po prijatých opatreniach sa ho 28. októbra podarilo zraziť na hodnotu 1,1.

16:04 Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky zrealizovala 6. a 7. novembra opätovné pretestovanie zamestnancov nemocnice a pacientov. Tri odberové tímy vykonali celkom 1322 testov. Z nich bolo 30 pozitívnych, z toho 22 zamestnancov a osem pacientov. Nemocnica doposiaľ eviduje celkovo 119 pozitívne testovaných zamestnancov na nový koronavírus, informoval hovorca nemocnice Ján Baček.

15:56 Budču v okrese Zvolen v sobotu večer prekvapil nápor záujemcov o testovanie prichádzajúcich z okresu Žiar nad Hronom, pred odberovým miestom otáčali späť desiatky vozidiel, prezradil starosta František Moravec. „Rátali sme, že budeme mať nápor zo susedných okresov a večer sa to aj potvrdilo. Nestihli sme otestovať asi 30 áut zo Žiaru nad Hronom, ktoré sme museli poslať preč,“ vysvetlil starosta s tým, že Budča je zo smeru od Žiaru nad Hronom jednou z prvých obcí v okrese Zvolen.

15:49 Ako ďalej informuje minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti, to predstavuje 0,628 %. "Pokojne využite ešte možnosť dať sa testovať, odberové miesta zatvárame o 20:00. Je to vynikajúca šanca, ako poznať svoj zdravotný stav a ochrániť tak nielen seba, ale aj svojich blízkych," odkázal minister.

15:41 Do nedele do 12.00 h otestovali v rámci druhého kola plošného testovania 1.556.100 ľudí, z toho 9783 bolo identifikovaných ako pozitívnych. Miera infekčnosti tak predstavuje 0,628 percenta, informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

15:28 Kolega Jozef Slivenský sa presunul do obce Gánovce, kde sa bol tiež pozrieť na to, ako prebieha druhý deň testovania.

15:22 Púchovský okres monitoruje kolegyňa Anna Mazreku, ktorá sa prihlásila z obce Záriečie a spoločne so starostom zhodnotili priebeh testovania.

14:35 Okrem červených okresov sa opäť testovalo aj v niektorých zelených. Najväčší nápor bol v Bratislave. V sobotu v hlavnom meste fungovalo len jedno odberové miesto. Pre enormný záujem preto v nedeľu pridali ďalšie. Podobná situácia bola aj v Košiciach, ktoré takisto nemali povinnosť organizovať testovanie.

14:30 Veľký nápor na odberové miesta spred týždňa sa v Prešove nezopakoval. Situácia bola pokojná aj na odberovom mieste v Starej Tehelni. Na testovanie zatiaľ prišli približne dve tretiny obyvateľov. O počte pozitívnych však samospráva nemá prehľad.

14:09 Budču v okrese Zvolen v sobotu večer prekvapil nápor záujemcov o testovanie na COVID-19 prichádzajúcich z okresu Žiar nad Hronom, pred odberovým miestom otáčali späť desiatky vozidiel. Prezradil to starosta František Moravec.

14:00 Situácia v súvislosti s druhým kolom celoplošného testovania je naďalej pokojná. Doprava je tiež bez obmedzení. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Priblížila tiež niekoľko incidentov, ktoré polícia riešila, napríklad opakované testovanie po pozitívnom výsledku a certifikáty rozhádzané v uliciach Košíc.

13:00 Na väčšine odberných miest, zriadených za účelom testovania na ochorenie COVID-19 v Prešove, testujú ľudí bez čakania. Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, netvoria sa takmer žiadne rady. Ľudia môžu podľa jeho slov navštíviť jednotlivé miesta do 19.30 h.

12:52 Záujem o testovanie v Košiciach je veľký aj počas druhého dňa druhého kola celoplošného testovania na nový koronavírus. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že pribudol aj jeden odberný tím. Záujemcom odporúčajú ísť sa dať otestovať do obcí v Prešovskom kraji.

12:22 V obci Kurov v Bardejovskom okrese je o testovanie v nedeľu menší záujem. Ako uviedla starostka obce Mária Špirková, doteraz sa tam nevyskytli žiadne problémy. "Chodia sa sem testovať občania aj z iných dedín a mesta Bardejov. Zatiaľ v našej obci nie sú žiadni pozitívni. Na základe rozhovorov s občanmi obce a napokon aj môj osobný názor je, že ďalšie kolo by už občania nechceli absolvovať, sú z toho unavení, ale aj nervózni," povedala Špirková.

12:10 Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie mohol niekto spustiť.

12:05 Mesto Banská Bystrica dnes dostalo informácie s korigovanými počtami testovaných zo sobotňajšieho testovania. Ako informuje primátor Ján Nosko, v sobotu sa podľa nich otestovalo 28 115 ľudí, z toho bolo 87 pozitívnych.

11:45 Premiér Igor Matovič vyzval ľudí, ktorí boli negatívne testovaní, aby sa správali k svojmu okoliu tak, ako keby boli pozitívni. "Môžeme si to pokaziť, ak sa budeme tváriť, že všetko je v poriadku," poznamenal. Predseda vlády poprosil ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, aby sa správali obozretne a obvolali všetkých, s ktorými sa stretli.

Matovič hovorí, že Slovensko má teraz k dispozícii dve zbrane, ktoré môže používať na ohniská nákazy, je to lockdown alebo plošné testovanie. "Musíme si zodpovedať, aký stupeň slobody si chceme dopriať cez ťažkú zimu," podotkol.

11:10 V sobotu otestovali na Slovensku antigénovými testami 1 297 571 ľudí. Infekčných bolo 8172 obyvateľov. Miera pozitivity je 0,63 %. Oznámili to na tlačovej besede minister obrany Jaroslav Naď.

11:02 Pozreli sme sa aj do Banskej Bystrice. Obyvatelia, ktorých sme oslovili, nám povedali, že sa zámerne rozhodi pre nedeľu, lebo minulý týždeň stáli v rade niekoľko hodín.

10:55 V poradí štvrté testovanie na ochorenie COVID-19 majú v obci Varadka v Bardejovskom okrese. Ako povedal starosta Andrej Kurimský, prvé mali 15. októbra z dôvodu výskytu ochorenia v obci. "Keď sme začali robiť prvotné reťazenie toho jedného prípadu, tak sme zistili, že prvotné a druhotné kontakty sú niekde na čísle okolo 100. S hygienikmi sme sa dohodli, že tu vytvoríme mobilné odberné miesto. Dobre sme spravili, pretože sa nám potvrdilo 20 pozitívnych prípadov z prvotného testovania. Následne, počas plošných testovaní, sa nám počty prípadov už len znižovali a znižovali s tým, že minulý víkend sme už mali nulu. Samozrejme, očakávame ju aj teraz," uviedol Kurimský.

10:52 Pozreli sme sa i na východ. Ako to vyzerá v Kežmarku? Opýtali sme sa prednostu OÚ Vladimíra Škáru, riaditeľa OR PZ Pavola Gáborčáka a koordinátora v okrese Kežmarok za OS SR Erika Chovanca.

10:45 Obec Margecany mala problém dostať sa k štatistikám o otestovaných a pozitívnych z prvého dňa druhého kola celoplošného testovania na nový koronavírus. Povedal to starosta Igor Petrik s tým, že situácia sa napokon zmenila. V nedeľu ráno im tieto údaje poskytli.

10:40 Ako to vyzerá v okrese Dunajská Streda? Situáciu nám priblížil starosta obce Hviezdoslavov Marek Lackovič.

10:37 V Bardejove sa vrátane pilotného koná už tretie kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. V sobotu 7. novembra sa ho zúčastnilo 10 605 ľudí, z toho 76 malo pozitívny výsledok testu. Predstavuje to 0,71 percent testovaných.

10:35 Vo Zvolene je aj počas nedele ľuďom prichádzajúcim z takzvaných zelených okresov k dispozícii odberové miesto v Hoteli Tenis s posilnenými odberovými tímami a veľkokapacitným parkoviskom.

10:27 V Čadci to vyzerá tak, ako v predošlý deň. S Bratislavou sa to porovnať nedá. Aká je situácia na Slovensku čo sa týka čísel? Odpovedal hovorca Síl pre špeciálne operácie OS SR Mário Pažický.

10:20 Hoci sa druhé kolo testovania týka prevažne červených okresov, ľudia sa môžu dať bezplatne otestovať aj vo vybraných zelených regiónoch. V Bratislave pre záujemcov vytvorili dve odberové miesta. Takto to tam vyzerá.

10:15 Na Slovensku v sobotu pribudlo 1828 nakazených novým koronavírusom z 15 466 PCR testov. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 1127 ľudí.

9:56 V Brezovej pod Bradlom otestovali v prvý deň druhého kola 2439 občanov, z toho 303 nemalo trvalý pobyt v meste. Pozitívni na COVID-19 boli štyria občania s trvalým pobytom v Brezovej.

9:55 V Myjave na deviatich odberných miestach otestovali 5604 ľudí, z ktorých bol u 30 zistený pozitívny výsledok testu na COVID-19, čo predstavuje 0,54 percenta. "V porovnaní so sobotou z prvého kola, keď prišlo na odberové miesta 6009 ľudí, je to mierny pokles, ale občania mali k dispozícii o tri hodiny menej času na otestovanie," uviedol Martin Kovanič z Mestského úradu v Myjave.

9:42 V okresnom meste Prievidza v ráno otvorili všetkých 34 testovacích miest na nový koronavírus. Pracuje v nich spolu 36 odberných tímov. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

9:36 Prvý deň testovania majú za sebou aj obyvatelia Púchova. Tento región po prvom kole skončil s tretím najvyšším číslom pozitívnych. Za včerajšok hlásia výrazný rozdiel. Krivka smeruje nadol.

9:30 Polícia v Tvrdošíne prijala v nedeľu ráno oznámenie o krádeži vlámaním do odberného miesta v priestoroch materskej škôlky na sídlisku Medvedzie. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová.

9:25 Ako to vyzerá v meste Gelnica? Koľko odberných miest museli zabezpečiť a koľko ľudí sa na organizovaní podieľa? Aj na to odpovedal primátor mesta Dušan Tomaško.

9:10 V Žilinskom kraji sa začalo druhé kolo celoplošného testovania na 624 odberných miestach. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jany Balogovej mali všetci policajti, ktorí nastúpili na odberné miesta, negatívne testy na nový koronavírus.

9:00 V meste Senica otestovali v prvý deň druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 9142 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Je to takmer 80 percent z celkového počtu otestovaných v prvej vlne. Pozitívne vyhodnotených testov za sobotu bolo 0,51 percenta.

8:45 Na odberných miestach v Mlynskej doline a Ružinove čakali už pred otvorením desiatky záujemcov o testovanie. Informuje o tom bratislavská polícia a mestská časť Ružinov na sociálnej sieti.

8:20 Pozreli sme sa aj do Banskej Bystrice. Situácia je tam pokojná, ľudia postupne prichádzajú a začína sa tvoriť i menší rad.

8:00 Ako to vyzerá v okrese Čadca a aké čísla zaznamenali za včerajšok? To nám priblížil primátor mesta Čadca Milan Gura.

7:00 V 45 okresoch dnes pokračuje druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. Ide o tzv. červené okresy, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v minulotýždňovom prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta.

22:10 Prvý deň druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 v Humennom prebehol plynule. Na všetkých odberových miestach, ktorých vytvorili na území mesta 24, boli minimálne čakacie doby.

Ako informovala Veronika Lattová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, pre pracovníkov na jednotlivých odberových staviskách si prekvapenie pripravil personál školskej jedálne Základnej školy Dargovských hrdinov, ktorý ráno od šiestej hodiny nastúpil do práce, aby pripravil sladké a slané pochúťky pre členov všetkých odberových miest.

20:49 V Bratislave otvoria v nedeľu 8. 11. ďalšie odberné miesto na COVID-19, a to v priestoroch Miestneho úradu na Mierovej ulici v mestskej časti Ružinov. Dôvodom je vysoký záujem o testovanie. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Odberné miesto bude otvorené od 8.00 do 20.00 h. Na odbernom mieste sa budú môcť otestovať občania, ktorí prídu pešo. Pred dosiaľ jediným odberným miestom v Mlynskej doline v Bratislave, ktorá patrí medzi zelené okresy, sa v sobotu tvorili dlhé rady.

20:15 Počas soboty dohliadalo na bezproblémový priebeh druhého kola plošného testovania na COVID-19 vyše 3000 policajtov. Na odberných miestach riešili zmiznutú hotovosť, porušenia karantény i predloženie cudzieho občianskeho preukazu. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Policajti v Dunajskej Strede preverujú konanie ženy, ktorá pri testovaní predložila občiansky preukaz na meno svojej kamarátky. "Policajtom povedala, že jej známa sa bojí testovať kvôli „čipovaniu“ a takto jej chcela pomôcť. Obe skončili na policajnej stanici, aby vysvetlili dôvody svojho konania," priblížila Bárdyová.

V Prievidzi riešili policajti tri prípady mužov, ktorí mali minulý týždeň pozitívny test a mali byť v karanténe. Pokúšali sa o opakovaný test. Rovnaký pokus zaznamenala polícia aj v okrese Nové Mesto nad Váhom. Išlo o 13-ročného chlapca.

20:05 S úderom 20.00 hodiny sa mali na Slovensku uzavrieť odberné miesta. Mesto Banská Štiavnica napríklad ohlásilo, že pre veľký záujem uzavrie odberné miesta o 22.00 h. Testovanie má pokračovať v nedeľu 8. novembra.

20:00 Pozrite si aj Hlavné správy, zhrnuli sme v nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:55 V Banskej Štiavnici pre veľký záujem predlžujú testovanie na COVID-19 do 22.00 h, podvečer ľudia na odberovom mieste stále stáli v rade takmer hodinu. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

„Na miesto o chvíľu dorazí ďalšia odberová jednotka a posilní tak súčasné kapacity, dĺžka čakania momentálne dosahuje okolo 40 minút,“ priblížilo mesto. Podiel pozitívnych testov v okrese Banská Štiavnica dosiahol v prvom kole len 0,28 percenta, do pokračovania operácie Spoločná zodpovednosť preto zahrnutý nebol.

19:35 Prvý deň druhého kola testovania v červených regiónov sa pomaly chýli ku koncu. V okrese Čadca celý deň mapoval situáciu kolega Peter Revús. Ako hodnotí dnešný deň?

19:30 Aj v Starej Ľubovni máme náš štáb a konkrétne Jozefa Slivenského, ktorý nám povedal, ako prebieha testovanie tam.

19:15 V Kynceľovej v okrese Banská Bystrica sa počas druhého kola plošného testovania na COVID-19 čakalo v minimálnych alebo dokonca v žiadnych radoch. Ľudia totiž k odberovému miestu prichádzali v presne dohodnutý čas. S obyvateľmi obce si ho vopred dohodla starostka Martina Kubišová.

„Myslím, si že pretestujeme minimálne 95 percent našich občanov,“ prezradila starostka. Kynceľová opäť využíva systém, ktorý sa osvedčil už počas prvého kola testovania. Obyvatelia obce majú pridelený presný čas, kedy sa majú na odberové miesto dostaviť. Takzvaní „cezpoľní“ mali tentoraz možnosť rezervácie termínu online. Kto nie je zapísaný v zozname starostky, otestovať sa môže vo večerných hodinách, ak na to ostane čas.

18:45 Pozrite si Štúdio TA3 s odborníkom na tropickú medicínu Vladimírom Krčmérym a s riaditeľkou Biomedicínskeho centra SAV a členkou Učenej spoločnosti Slovenska Silviou Pastorekovou. Mnohí z vás sa pýtate na to, čo bude ďalej po celoplošnom testovaní, kedy sa skončí núdzový stav, ktoré opatrenia je nutné naďalej dodržiavať a či sa bude dať napríklad opäť cestovať do zahraničia, keď máte negatívny test.

18:30 V Bratislave na odberovom mieste v Mlynskej doline posledné štyri hodiny čaká na pretestovanie 200 až 300 ľudí. Ide o jediné miesto v hlavnom meste, kde sa ľudia môžu testovať na ochorenie COVID-19 v druhom kole plošného testovania. Potvrdil to PR manažér RTVS Filip Púchovský. Bratislava patrí medzi zelené okresy.

18:25 Sedem z 12 odberných miest na COVID-19 v Kežmarku je v exteriéri, radnica preto poskytla plynové ohrievače. Uviedol to Ondrej Miškovič z oddelenia komunikácie a propagácie mesta. „Chceme zabezpečiť podmienky na to, aby sa ľudia nenakazili a ani aby neprechladli,“ povedal. Viaceré odberné miesta sú podľa jeho slov špecifické a v prípade veľmi chladného počasia je možné presunúť ich do interiéru. „Máme dva varianty,“ dodal s tým, že teplota v Kežmarku má do 20.00 h klesnúť na 5 stupňov Celzia.

Aj v okrese Kežmarok sa tento víkend koná druhé kolo plošného testovania na nový koronavírus. Podiel pozitívnych prípadov z minulotýždňového prvého kola dosiahol v okrese 1,92 percenta.

18:05 Druhé kolo v okrese Detva je podobne ako v iných regiónoch citeľne pokojnejšie ako prvé. Situácia sa spod kontroly nevymkla ani v obciach na hranici s takzvanými zelenými okresmi, potvrdila prednostka Okresného úradu v Detve Ivana Hukeľová.

„Testovanie je dobre rozbehnuté, prebieha priebežné zásobovanie testami a iným materiálom, nebola som informovaná o žiadnych problémoch,“ priblížila Hukeľová. V okrese sa ráno podľa jej informácií pred odberovými miestami netvorili dlhé rady ako minulý týždeň, účasť očakáva rovnomerne rozloženú do oboch dní.

17:45 Do Čadce sme sa ešte vrátili. Aktuálne informácie nám priniesol redaktor Peter Revús, tentorát vyspovedal hovorcu Síl pre špeciálne operácie OS SR Mária Pažického.

17:26 Policajti na svojejfacebokovej stránke informovali aj o kurióznom prípade z odberného miesta v Senici, kam prišiel muž aj so svojím oslíkom.

17:00 V Krompachoch sa na odberné miesto dostavil 49-ročný muž, ktorý bol minulý týždeň testovaný s pozitívnym výsledkom a mal zostať v domácej karanténe. Policajtom povedal, že si chcel overiť, či to stále platí a či už náhodou nie je negatívny. Týmto konaním porušil lekárom stanovenú karanténu, výšku sankcie v jeho prípade v správnom konaní stanoví príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

16:55 Štáby Televízie TA3 sledujú aj druhé kolo plošného testovania na Slovensku. Z Čadce sa nám prihlásil kolega Peter Revús, ktorý v tomto okrese testovanie monituje od rána.

16:40 Policajti v Banskej Bystrici vyšetrujú krádež peňazí, ku ktorej malo dôjsť na odbernom mieste počas celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová.

16:20 Od rána testujú aj v Šamoríne. Ten patrí do dunajskostredského okresu, ktorý je jediným červeným na juhu Slovenska.

16:12 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorí zhodnotili doterajší priebeh druhého kola testovania. Spolu s primátorkou mesta Skalica Annou Miernou, ministrom financií Eduardom Hegerom a predsedom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jurajom Krúpom informovali aj o počtoch pretestovaných i nakazených.

16:00 Spolu 2555 ľudí otestovali v sobotu dopoludnia v rámci druhého kola celoplošného testovania na nový koronavírus v Starej Ľubovni. Informoval o tom primátor Ľuboš Tomko na sociálnej sieti s tým, že z toho bolo pozitívnych 29 ľudí. Testovanie podľa neho prebieha bez problémov. Podiel pozitívnych prípadov ľudí z otestovaných do 12.00 h predstavuje 1,14 percenta.

„Pre porovnanie, pred týždňom od 7.00 h do 12.00 h bolo otestovaných 2398 osôb, pozitívnych 62,“ uviedol. Pripomenul, že vtedy podiel ľudí s pozitívnym výsledkom antigénového testu predstavoval 2,59 percenta.

15:44 Mesto Košice v sobotu eviduje pomerne veľký záujem o bezplatné testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19. Uviedol to hovorca magistrátu Vladimír Fabian. Tri odberné miesta zriadili na svojom území napriek tomu, že druhé kolo celoplošného testovania na nový koronavírus sa na jeho území nemuselo konať.

„Najväčší záujem bol ráno na parkovisku pri magistráte. Ľudia stáli v dlhom rade. Na ostatných miestach bolo čakanie trošku menšie. Čakacie doby sa pohybovali od jednej hodiny v mestskej časti (MČ) Nad jazerom až po vyše dve hodiny na magistráte,“ povedal s tým, že niekoľko ľudí čakalo v rade ešte pred otvorením odberných miest. Situácia podľa neho nie je porovnateľná s minulou sobotou 31. 10. „Ľudí na testovanie chodí menej a takisto je aj menej odberných miest,“ doplnil Fabian.

15:28 Do soboty 12.00 h bolo v rámci druhého kola celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných 553 377 ľudí, z nich malo pozitívny výsledok 3677, čo je približne 0,6 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencii v Skalici.

14:55 Druhé kolo plošného testovania je v Banskej Bystrici pokojné. Veľký záujem o testovanie prejavili opäť obyvatelia rómskej osady v mestskej časti Senica, priblížil na brífingu zástupca primátora mesta Jakub Gajdošík.

„V súčasnosti je na odberných miestach pokojná atmosféra. Všade je dostatočný počet zdravotníkov, vojakov, administratívnych pracovníkov a ochranného materiálu. Tvoria sa podstatne menšie rady ako pred týždňom. Obyvatelia sa pravdepodobne riadia našimi odporúčaniami a návštevu odberných miest si rozložili na celý víkend,“ informoval Gajdošík s tým, že pokojnejšie boli aj samotné prípravy.

14:51 Belgicko, podobne ako väčšina krajín v Európe, zaviedlo na jeseň čiastočnú blokádu, tzv. lockdown, aby zastavilo druhú vlnu. V prázdnych uliciach v centre Bruselu však na rozdiel od iných štátov zostali otvorené aj kníhkupectva. Pre ľudí sa tak stali „jasným svetlom“ v týchto pochmúrnych a bezútešných časoch.

Väčšina obchodov, ktoré nepredávajú tzv. základný tovar, reštaurácie, bary či pivárne v Belgicku sú zatvorené, a to minimálne do decembra, v rámci jedného z najtvrdších lockdownov v Európe. Ale podľa kníhkupca Marca El Khadema nič nemôže zastaviť predaj kníh, ktoré Belgicko považuje práve za „základný tovar“.

14:47 Premiér Igor Matovič nevylúčil tvrdý lockdown. Došlo by však k nemu iba v prípade, že ľudia by sa začali správať "drasticky nezodpovedne", čo nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. "Pokaziť si môžeme len my spolu, keď si to začneme užívať ako cez leto, lebo nám nič nehrozí a dáme rúška dole," poznamenal Matovič.

14:41 2. kolo celoplošného testovania sa koná aj v metropole Šariša. Ráno otvorili v Prešove všetkých 66 odberných miest bez väčších problémov. O aktuálnej situácii sa s hovorcom mesta Vladimírom Tomekom rozprávala naša redaktorka Katarína Cimborová.

14:37 Víkendové testovanie v Púchove sleduje kolegyňa Anna Mazreku.

14:33 Okres Čadca od rána mapuje kolega Peter Revús, ktorý sa aktuálne nachádza v Turzovke a spoločne s primátorom nám priblížili, ako sa mestu darí zvládať testovanie.

14:30 V jednej z obcí v okrese okres Stará Ľubovňa je kolega Jozef Slivenský, ktorý má aktuálne informácie.

13:42 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Poľsku od piatka zvýšil o rekordných 27.875 nových infekcií. Za posledných 24 hodín v krajine pribudlo tiež 349 súvisiacich úmrtí. V sobotu vstúpili do platnosti ďalšie reštrikcie verejného života, ktoré budú trvať najmenej do 29. novembra. Uzavreté sú všetky obchody v nákupných centrách s výnimkou potravín, drogérií či lekární, pričom menšie obchody musia obmedziť počet zákazníkov na jednu osobu na desať štvorcových metrov.

Dočasne sú uzavreté tiež kiná, divadlá a ďalšie kultúrne inštitúcie. Všetky školy prešli na dištančnú výučbu. Hotely môžu ubytovávať len obchodných cestujúcich.

13:33 Cibuľkou kvetu obdarujú v obci Svätý Kríž (okres Liptovský Mikuláš) všetky ženy, ktoré sa tento víkend zúčastnia na testovaní. "Kvety vnímam ako nový zrod, krásnu vôňu, inšpiráciu, život. Do testovania vkladáme podobné nádeje a ženy sú nositeľky týchto kúziel. Nakoľko je aj čas výsadby kvetov, rozhodli sme sa obdarovať všetky ženy, ktoré sa dostavili na testovanie kvetom v podobe cibuľky," povedal miestny starosta Dušan Matejka.

13:22 Dopravná situácia v blízkosti odberného miesta v Mlynskej doline v Bratislave - zriadeného v rámci plošného testovania - je pokojná. Cesty sú prejazdné, potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Veronika Martiniaková. Pri otvorení odberných miestnosti polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku. Testuje sa v exteriéri na parkovacej ploche.

13:19 Celoplošné testovanie bolo dobrovoľné. Kto sa na ňom nezúčastnil, musí rátať s obmedzením slobody. Môžu však ísť napríklad do potravín alebo k lekárovi. Mnohé ambulancie ale pacientov bez certifikátu odmietajú ošetriť. Rozprávali sme sa s Katarínou Šimovičovou, členkou Slovenskej lekárskej komory.

13:06 V okrese Zvolen armáda posilňuje vybrané odberové tímy. Prednostka okresného úradu (Martina Mészáros Bariaková vyzýva ľudí z takzvaných zelených okresov, aby sa prišli otestovať do Zvolena. Na odberových miestach v Žiari nad Hronom, v Krupine a v Lučenci sa totiž od rána tvoria mimoriadne dlhé rady. „V Žiari nad Hronom sa čaká na testovanie v obrovskom rade, vo Zvolene sa otestujete bez čakania,“ informoval na sociálnej sieti primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal.

Podľa Bariakovej je situácia rovnaká aj v Krupine a v Lučenci, kde obyvatelia prejavili o testovanie veľký záujem, a to napriek tomu, že sa samotné okresy na druhom kole nezúčastňujú.

13:02 Slovenskí občania žijúci v prihraničných oblastiach Rakúska, Maďarska či Poľska sa v prípade záujmu môžu dať otestovať na Slovensku. Bratislavská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Z Rakúska, Maďarska a Poľska platí voľný prechod na územie Slovenskej republiky. "Povinnosť izolácie a testovania na COVID-19 sa na tento prechod nevzťahuje," približuje polícia.

Po príchode z Českej republiky a Ukrajiny treba absolvovať povinnú domácu karanténu, ktorá sa končí obdržaním negatívneho výsledku testu na COVID-19. "Toto sa nevzťahuje na osoby, ktoré sú pri vstupe na územie Slovenskej republiky schopné preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky, nie starším ako 72 hodín," pripomenuli.

12:49 Policajti, ktorí nastúpili na odberné miesta v rámci druhého kola celoplošného testovania počas akcie Spoločná zodpovednosť, boli pretestovaní. Jeden policajt v okrese Dunajská Streda bol pre pozitívny výsledok nahradený. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru na sociálnej sieti.

12:32 Pozrite si aj príspevok kolegu Révusa, ktorý ešte ráno vyspovedal Mária Pažického, hovorcu Síl pre špeciálne operácie OS SR.

12:30 Dolnokubínska radnica odporúča obyvateľom, ktorí sa chcú prísť otestovať a patria do rizikovej skupiny, aby tak urobili v nedeľu dopoludnia. Odberné miestnosti v meste zvyknú byť v tomto čase takmer prázdne, uviedol primátor Ján Prílepok.

"Seniorom, onkologickým pacientom, zdravotne postihnutým alebo znevýhodneným obyvateľom, či tehotným ženám by sme chceli odporučiť, aby na testovanie využili hodiny v nedeľu od 8.00 h do 11.30 h. Podľa skúseností z predchádzajúcich testovaní sa práve v týchto časoch vo väčšine miestností netvoria rady a obyvatelia prichádzajú na testovanie naozaj len sporadicky," povedal Prílepok.

12:28 Na Slovensku sa koná druhé kolo veľkého testovania, ktoré nám má pomôcť v boji proti koronavírusu. Prakticky ide už o tretí testovací víkend. Týka sa 45 okresov, v ktorých prvé kolo testovania odhalilo viac ako 0,7 % pozitívne testovaných ľudí.

12:14 Kolega Jozef Slivenský je aktuálne v obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa. Ako obec zvládla druhé kolo testovania?

12:12 Jediným okresom na juhu Slovenska, ktorého sa testovanie týka, je Dunajská Streda. V pozore sú aj hraničné obce. Z Hviezdoslavova sa prihlásila kolegyňa Viktória Némethová.

12:06 O tragickom úmrtí v Prešove nám viac povedala Katarína Cimborová.

12:05 Medzi takzvané červené okresy patrí Čadca, kde je kolega Peter Revús s aktuálnymi informáciami.

12:00 Bohužiaľ, z Prešova hlásia úmrtie.

11:29 Prvenstvo v počte pozitívne testovaných ľudí v prvom kole celoplošného testovania primátora Čadce Milana Guru neteší. Súvisí to podľa neho s tým, že Čadca je prihraničné mesto a Kysučania pendlujú za prácou do susedných štátov, kde je epidemiologická situácia aktuálne veľmi vážna. Povedal to počas návštevy odberného miesta na čadčianskom kúpalisku.

"Susedíme s Českou i Poľskou republikou, je tu dopravná križovatka. V Česku je situácia veľmi vážna, sú tu aj rodinné kontakty, preto je samozrejme, že vírus sa šíri," skonštatoval Gura.

11:18 Celoplošné testovanie sa v sobotu v Trenčíne začalo vo všetkých 50 odberných miestnostiach. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že čas čakania je kratší ako minulú sobotu. "Testovacie miesta s prístupom autom sú vyhradené prioritne pre osoby, ktoré to naozaj potrebujú – ťažko zdravotne postihnutých, tehotné ženy, dôchodcov so zdravotnými ťažkosťami, rodiny s malými deťmi a podobne. Tento víkend sa bude rad sledovať prísnejšie ako minulý," upozorňuje samospráva.

11:15 Viac ako štvrtine populárnych pubov v Spojenom kráľovstve hrozí trvalé zatvorenie po skončení sa aktuálnych blokád spojených s druhou vlnou. Upozornilo na to britské združenie piva a pubov, ktoré označilo súčasnú zdravotnú krízu za horšiu ako bola kríza, ktorú spôsobila druhá svetová vojna. Briti pritom považujú svoje krčmy (puby) priam za "národnú inštitúciu" a kultúrne dedičstvo.

Zo 47.000 pubov v Británii sa až 12.000 nemusí už nikdy znovu otvoriť po skončení sa blokád, ktoré vyhlásili centrálna aj lokálne vlády.

11:14 Druhé kolo testovania sa od rána koná aj v púchovskom okrese. Situáciu tam sleduje redaktorka Anna Mazreku.

11:12 Na odberovom mieste v Základnej škole Matice Slovenskej v Prešove zasahovala záchranka.

11:01 Delenie okresov na zelené a červené vyvoláva množstvo otázok. Na niektoré z nich odpovedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

10:50 Primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová mala pozitívny výsledok PCR testu na koronavírus. Uviedla to na svojom účte na sociálnej sieti. „Nevyhlo sa to ani mne. Dbám na dodržiavanie všetkých odporúčaní - nosím rúško, dezinfikujem, dbám na odstup... Po negatívnom výsledku antigénového testu z minulého víkendu mám pozitívny výsledok PCR testu, na testovanie som išla po kontakte s pozitívne testovanou osobou. Nemám žiadne príznaky a verím, že to tak ostane,“ uviedla primátorka v statuse deň pred druhým kolom plošného testovania. Dodala, že na potrebný čas ostáva v karanténe a bude pracovať z domu.

10:46 Nákazu v Maďarsku potvrdili za posledný deň u 5318 ľudí. V súvislosti s COVID-19 zomrelo v tomto čase 107 zväčša starších chronicky chorých pacientov, uviedol operačný štáb na stránke koronavirus.gov.hu. Počet potvrdených infikovaných v krajine od vypuknutia pandémie koronavírusu dosiahol 104.943 a s ňou súvisiacich úmrtí 2357. Z ochorenia COVID-19 sa zotavilo 24.847 ľudí.

Aktuálne je nakazených 77.739 osôb, z ktorých 5612 je v nemocničnom ošetrení. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 405 pacientov.

10:39 Druhé kolo plošného testovania, ktoré sa v Banskobystrickom kraji uskutočňuje v okresoch Detva, Zvolen, Banská Bystrica a Brezno, začalo bez výraznejších problémov. O 8.00 h ráno boli otvorené všetky odberové miesta, potvrdili to prednostovia jednotlivých okresných úradov.

10:31 Kolega Peter Révus v Čadci vyspovedal zaujímavého hosťa, členku armády USA Madeline Gramling.

10:23 Situáciu v okrese Banská Bystrica monitoruje kolega Martin Dušička, ktorý nám povedal aktuálne informácie.

10:19 Kolega Jozef Slivenský je aktuálne v Starej Ľubovni. Spoločne s primátorom Ľubošom Tomkom nám zhrnuli aktuálne dianie v okrese.

10:14 Polícia neeviduje žiadne incidenty. Situácia je pokojná aj v doprave, potvrdila Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ SR.

10:07 Smutný rekord v počte úmrtí vydržal iba jeden deň.

9:41 Šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows mal pozitívny test na koronavírus, informovala agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov vládnej administratívy. Podľa AP Meadows cestoval s Trumpom v predvečer utorňajších prezidentských volieb a naposledy sa objavil na verejnosti v stredu, a to bez ochrannej masky.

9:29 V sobotu o ôsmej hodine sa otvorilo 99,3 percenta odberových miest plánovaných v rámci druhého kola plošného testovania. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti. V priebehu dvoch hodín očakáva, že sa otvoria všetky. Materiál je podľa neho kompletne zabezpečený na každom odberovom mieste.

"Situácia na jednotlivých miestach je pokojná, neevidujeme väčšie rady čakajúcich. V prípade potreby máme zabezpečené materiálne aj personálne zálohy," priblížil.

Minister tiež informoval o incidente z Prešova. Muž čakajúci na testovanie dostal pravdepodobne infarkt. Bol pri vedomí, rýchla zdravotná pomoc ho podľa ministra odviezla do nemocnice.

9:04 V okrese Púchov mapuje testovanie kolegyňa Anna Mazreku...

9:02 Na východe Slovenska, konkrétne v Prešove máme redaktorku Katarínu Cimborovú, ktorá bude priebeh testovania celý deň sledovať.

8:59 Kolega Jozef Slivenský je v Starej Ľubovni, prebieha zatiaľ všetko v poriadku?

8:56 Do červených regiónov, ktoré musia tento víkend testovať patrí aj Banská Bystrica. Kolega Martin Dušička už povie viac.

8:52 Na Kysuciach v okrese Čadca máme kolegu Petra Revúsa, ako to tam aktuálne vyzerá?

8:50 Všetkých 17 odberných miest počas druhého kola plošného testovania v meste Senica otvorili načas, informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

"Odberné miesta, kde sú situované, sme nemenili, takisto väčšina ľudí v jednotlivých tímoch je rovnaká. Sú už zohraní a majú skúsenosti z prvého kola, a tak raňajšie prípravy na otvorenie išli rýchlejšie a hladšie," uviedla Moravcová. Už pred otvorením odberných miest pred nimi čakali občania. "Rady sú však výrazne menšie ako pred týždňom. Situáciu monitorujeme v spolupráci s motorizovanými hliadkami mestskej polície. Momentálne v radoch čaká približne od šesť do 50 ľudí," doplnila hovorkyňa mesta.

8:00 Počas víkendu sa možno dať otestovať antigénovým testom aj v 13 zelených okresoch, kde sa druhé kolo plošného testovania neplánovalo. Odberné miesta tam vznikli na základe požiadavky samospráv, informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Štát poskytol samosprávam testy, certifikáty, dokumentáciu, vojaka a policajta. „Keďže ale ide o vyslovene dobrovoľné konanie samospráv, ktoré oceňujeme ako zodpovedné, samosprávy musia poskytnúť zdravotnícky a administratívny personál a hygienikom vopred schválené odberové miesto, rovnako ako ochranné pomôcky a dezinfekciu,“ priblížil minister obrany Jaroslav Naď.

7:21 Okresy, v ktorých miera pozitivity počas prvého celoplošného testovania prekročila hranicu 0,7 percenta, vláda zaradila aj do druhého kola testovania. Patrí sem aj Dunajská Streda, kde máme kolegyňu Viktóriu Némethovú.

7:00 Na svoje certifikáty si dávajte pozor, keďže v prípade ich straty alebo znehodnotenia im nebudú môcť byť vystavené nové.

6:50 Pre ľudí, ktorí sa nezúčastnili na celoplošnom testovaní a nemajú ani negatívny PCR test, platí zákaz vychádzania do 14. novembra.

6:45 Nemáte certifikát z prvého kola? Nevadí, platí pre vás výnimka a tak sa môžete otestovať v druhom kole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok