Navrhli výšku minimálky. Odbory boli ako papagáj, tvrdí Krajniak

TA3 SITA TASR
24.8.2020 12:57

Minister práce Milan Krajniak uviedol, že minimálna mzda by mala byť podľa kompromisného návrhu 623 eur. Vysvetľoval aj spory s odborármi, ktorí napokon odišli z rokovaní a uviedli, že "prerušujú sociálny dialóg". Podľa Krajniaka opakovali svoj návrh "dookola ako papagáj" a mesiace neboli ochotní k žiadnemu kompromisu.

Minimálna mzda má byť 623 eur

Minimálna mzda v budúcom roku má byť 623 eur, a teda vo výške 57 % priemernej mzdy v minulom roku. Upustí sa od návrhu zaviesť štartovaciu mzdu a pre stupne náročnosti práce bude zavedený paušál zvýšenia vo výške 43 eur, stanoví sa tiež pevná suma príplatkov za prácu, teda o koľko majú stúpnuť. Informoval o tom po skončení rokovania tripartity minister práce Milan Krajniak s tým, že ide o kompromisný návrh. Krajniak uviedol, že sa nenechá vydierať niekým, kto "dookola opakuje svoje a tvrdí, že nemá mandát na rokovanie". Reagoval tak na odchod odborárov z rokovania tripartity.

Odbory podľa Krajniaka chceli stanoviť minimálnu mzdu na 656 eur, žiadali aj zrušenie štartovacej mzdy a zachovanie automatu. Zamestnávatelia chceli zmrazenie minimálnej mzdy na úrovni 580 eur. Arogantný postoj odborov nechce Krajniak nechať len tak. Žiada o zmenu legislatívy, aby sa na tripartite "nestávalo, že niekto sa tvári, že hovorí za dva milióny ľudí".

Opustili rokovanie tripartity

Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov opustili pondelkové rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR a prerušujú sociálny dialóg. Ako na brífingu uviedol prezident KOZ Marián Magdoško, reagujú tým na konanie Milana Krajniaka, ktorý pozval na indIviduálne rokovania len zástupcov zamestnávateľov. "Išli sa na 20 minút poradiť, je to bezprecedentné, hrubé porušenie tripartizmu, ktoré nemienime akceptovať," povedal šéf odborov. Tripartita rokuje o výške minimálnej mzdy na rok 2021.

Krajniak mal podľa KOZ predložiť na rokovanie tripartity "ešte horší návrh týkajúci sa minimálnej mzdy", ako bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Stať sa tak malo po individuálnom rokovaní ministra so zástupcami zamestnávateľov. Odborári uviedli, že síce sa vypustil návrh na zavedenie štartovacej minimálnej mzdy, samotnú výšku minimálnej mzdy rezort navrhuje vo výške 623 eur namiesto 620 eur, zrušiť sa má jej prijatý automat, podľa ktorého sa mal minimálny zárobok zvyšovať, a zmeny sa majú dotknúť aj platových tried podľa stupňa náročnosti.

Arogantný postoj odborov nechce Krajniak nechať len tak. Žiada o zmenu legislatívy, aby sa "nestávalo, že niekto sa tvári, že hovorí za dva milióny ľudí".

Ministerstvo práce má pripraviť návrh zákona a tripartita by sa mala čo najreprezentatívnejšou. Do sociálneho dialógu by sa mohli zapojiť aj iné organizácie, ako napríklad Inštitút zamestnanosti, či organizácia Pracujúca chudoba. Podľa neho je dialóg aj o ústupkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok