Odborári odišli z tripartity. Toto bolo len za Mečiara, tvrdia

TA3 TASR SITA
24.8.2020 12:16

KOZ opustila rokovanie tripartity a prerušila sociálny dialóg, dôvodom má byť "neakceptovateľné" správanie Milana Krajniaka, ktorý rokoval iba so zamestnávateľmi. Sociálny dialóg podľa odborárov budujú na Slovensku 30 rokov a takáto situácia nastala len za Vladimíra Mečiara.

Odborári odišli z tripartity. Toto bolo len za Mečiara, tvrdia
TASR/Pavel Neubauer

Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov opustili pondelkové rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR a prerušujú sociálny dialóg. Ako na brífingu uviedol prezident KOZ Marián Magdoško, reagujú tým na konanie ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, ktorý pozval na indIviduálne rokovania len zástupcov zamestnávateľov. "Išli sa na 20 minút poradiť, je to bezprecedentné, hrubé porušenie tripartizmu, ktoré nemienime akceptovať," povedal šéf odborov. Tripartita rokuje o výške minimálnej mzdy na rok 2021. 

Krajniak mal podľa KOZ predložiť na rokovanie tripartity "ešte horší návrh týkajúci sa minimálnej mzdy", ako bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Stať sa tak malo po individuálnom rokovaní ministra so zástupcami zamestnávateľov. Odborári uviedli, že síce sa vypustil návrh na zavedenie štartovacej minimálnej mzdy, samotnú výšku minimálnej mzdy rezort navrhuje vo výške 623 eur namiesto 620 eur, zrušiť sa má jej prijatý automat, podľa ktorého sa mal minimálny zárobok zvyšovať, a zmeny sa majú dotknúť aj platových tried podľa stupňa náročnosti.

Reakcia ministra práce Milana Krajniaka: "Odborári chceli stanoviť minimálnu mzdu na 656 eur, žiadali aj zrušenie štartovacej mzdy a zachovanie automatu. Zamestnávatelia chceli zmrazenie minimálnej mzdy na úrovni 580 eur."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok