Otestovali vyše tisíc ľudí, na Slovensku opäť pribudli nakazení

TA3 TASR SITA ČTK
20.6.2020 09:32

Slovensko vstupuje do ďalšej fázy uvoľňovania opatrení. Tie sa zmierňujú aj vo svete, podľa WHO je však pandémia v "novej a nebezpečnej fáze". Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Otestovali vyše tisíc ľudí, na Slovensku opäť pribudli nakazení
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:38 Šesť členov tímu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí pripravovali predvolebné zhromaždenie v Tulse v štáte Oklahoma, malo pozitívny test na ochorenie COVID-19. Hovorca Trumpovho predvolebného tímu Tim Murtaugh to oznámil len niekoľko hodín pred tým, ako mal vyjsť na pódium. Nikto z týchto ľudí sa ale na mítingu nezúčastní.

Taliansko má celkovo 238.275 prípadov infekcie a 34.610 úmrtí. Prvý prípad domáceho prenosu nákazy zaznamenalo 21. februára v meste Codogno v Lombardsku.

22:16 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 49 úmrtí na nový koronavírus, oznámil v sobotu úrad civilnej ochrany. Krajina si už nasledujúci deň pripomenie štyri mesiace od vypuknutia nákazy na svojom území. Úrad civilnej ochrany v sobotu večer oznámil, že Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín 262 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom najviac ich zistili v najťažšie zasiahnutom regióne Lombardsko.

22:05 Zariadenia sociálnych služieb zasiahla pandémia koronavírusu po všetkých stránkach. Dnes rátajú náklady, ktoré im vznikli v súvislosti s prijatými bezpečnostnými opatreniami. Mnohým hrozí zánik, ak ich štát nepodporí. Viac nám povedala Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

21:40 Pozrite si aj Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa u nás i zo sveta.

20:40 Portugalská prokuratúra v sobotu oznámila, že začala vyšetrovať narodeninovú párty s účasťou veľkého počtu ľudí, ktorá mohla viesť k mnohým novým prípadom nákazy koronavírusom.

Prokuratúra v južnom okrese Faro v regióne Algarve spresnila, že vyšetruje večierok zo 7. júna v meste Lagos, na ktorom sa "zišli desiatky ľudí" aj napriek zákazu zhromaždení viac než 20 osôb.

18:55 Pozrite si príbeh lekárky a riaditeľky Vrtuľníkovej ZZS ATE Ivety Križalkovičovej. Prezradila nám aj to, aké boli ich najväčšie problémy pri lietaní počas pandémie.

18:45 Pápež František sa vo Vatikáne stretol so zdravotníkmi z Lombardska, ktoré je v rámci krajiny najviac zasiahnuté novým koronavírusom. Poďakoval im za obetavú prácu a označil ich za podporné piliere krajiny.

18:40 Španielsky premiér Pedro Sánchez obyvateľov krajiny v sobotu vyzval, aby aj po ukončení núdzového stavu pokračovali v dodržiavaní hygienických opatrení, informovala agentúra DPA. Platnosť núdzového stavu v krajine končí v nedeľu 21. júna.

17:50 Desať osôb sa nakazilo koronavírusom SARS-CoV-2 v spojitosti s novým ohniskom nákazy v rakúskom meste Salzburg.

Medzi nakazenými sú aj dvaja pracovníci krajinskej vlády v spolkovej krajine Salzbursko. Spúšťačom nákazy mohla byť podľa vedenia mesta Salzburg udalosť, na ktorej sa v pondelok 15. júna zúčastnilo približne 40 ľudí.

16:00 Nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 v spojitosti s bitúnkom v nemeckej spolkovej Severné Porýnie-Vestfálsko potvrdili už u 1029 zamestnancov.

15:35 Napriek koronavírusovej kríze láka japonská metropola čoraz viac ľudí. Počet obyvateľov prefektúry Tokio teraz po prvý raz prekročil hranicu 14 miliónov.

14:56 Obavy z druhej vlny koronavírusu vyvolali v niektorých krajinách zvýšený dopyt po vakcínach proti chrípke, čím chcú znížiť prípadný tlak na zdravotnícky systém. Britské úrady zvažujú, či neponúknu vakcínu každému obyvateľovi pre prípad, že sa vírus na jeseň vráti. Cieľom hromadného podávania vakcíny je znížiť počet hospitalizovaných pre chrípku.

14:44 Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že na americkom veľvyslanectve v afganskom hlavnom meste Kábul zaznamenali prípady nákazy. Medzi nakazenými sú diplomati i zamestnanci.

14:15 V Európe podľa sobotňajších údajov zaznamenali 2 500 091 prípadov nákazy koronavírusom vrátane 192 158 úmrtí. Európa je v súvislosti s nákazou najviac postihnutým kontinentom.

13:46 Na Slovensku sa uvoľnili ďalšie protiepidemické opatrenia. Ľudia môžu slobodne vycestovať do nových krajín, menia sa aj podmienky na úradoch či v taxíkoch.

13:15 Odpustenie odvodov za jún aj začatie vyplácania príspevku na nájom. Takúto pomoc podnikateľom avizovala tento týždeň vláda. Dlho očakávaným novým balíkom 130 opatrení na pomoc firmám sa ale nakoniec kabinet nezaoberal. Zamestnávatelia hovoria, že stále nepoznajú jeho presné znenie a dožadujú sa pripomienkovania.

13:01 Koronakríza zasiahla aj Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Eviduje niekoľko státisícové straty. Parkovanie lietadiel sa však javí ako dlhodobý príjem, ktorý by mal do rozpočtu prispievať viac ako rok. Uviedol to generálny riaditeľ bratislavského letiska Jozef Pojedinec.

12:49 Pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené blokády nasmerovali ekonomiky na celom svete do hlbokej recesie. Ale výrobcom gumových rukavíc priniesla nečakané zisky. A z ich majiteľov spravila nových miliardárov.

12:16 V Česku pribudlo v sobotu 126 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Už po druhý deň po sebe tamojšie úrady hlásia denný nárast o viac ako 100 prípadov. Informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva.

11:43 Vo Francúzsku môžu od pondelka obnoviť svoju prevádzku kiná, rekreačné strediská, kasína a herne. Naďalej však zostanú v platnosti pravidlá týkajúce sa kontaktov a hygieny vyhlásené v rámci boja proti koronavírusovej pandémii, oznámila v noci na sobotu vláda v Paríži.

11:09 Rusko zaznamenalo v sobotu 7889 nových prípadov nákazy koronavírusom a 161 úmrtí v priebehu uplynulých 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 576 952 a celkový počet obetí na 8002. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

10:47 Austrálsky štát Viktória opäť zavedie od pondelka niektoré epidemiologické opatrenia v dôsledku nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Viktória už štvrtý deň po sebe zaznamenala dvojciferný nárast počtu prípadov. V piatok ich v priebehu uplynulých 24 hodín pribudlo 25.

10:21 Južná Kórea hlásila v sobotu ďalších 67 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o najvyšší denný nárast v krajine za posledné približne tri týždne, ktorý prichádza v čase vzrastajúceho trendu nových infekcií.

10:00 Slováci môžu voľne cestovať do Poľska, Čiernej Hory, Monaka či na Faerské ostrovy. Ministerstvo zahraničných vecí odporúča dbať na zvýšenú opatrnosť a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

9:39 Štyri prípady sú z okresu Čadca, dva z okresu Revúca, dva testy boli zrealizované v bratislavskom okrese, a jeden prípad je z okresu Senec a jeden z okresu Levoča. Z toho traja sú muži a sedem žien. Vekové rozpätie pozitívne testovaných je od 8 do 50 rokov.

9:30 Na Slovensku hlásia 10 nových prípadov nákazy, v piatok testovali 1278 ľudí.

9:18 Britskí ministri čelia obvineniam, že vedome zľahčovali závažnosť koronavírusovej epidémie, keď na denných brífingoch oznamovali nižšie počty obetí ochorenia Covid-19. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Vlna kritika voči vláde premiéra Borisa Johnsona sa zdvihla po tom, ako bola zverejnená nová analýza britského Národného štatistického úradu, podľa ktorej počas 22 aprílových dní zomrelo každý deň viac ako 1000 pacientov. Najvyšší počet úmrtí, o ktorom vládni predstavitelia počas tohto obdobia hovorili, bolo 980 obetí, konkrétne 10. apríla.

9:03 Úrad vlády má budúci týždeň schváliť konečnú podobu prerozdeľovania financií z Fondu vzájomnej pomoci. Zriadi špeciálny webový portál, ľudia následne budú môcť požiadať o príspevok z fondu. Finálne projekty, ktoré sa budú uchádzať o pomoc, zverejní na webe a bude ich môcť podporiť aj verejnosť.

8:47 Medzinárodné zdravotnícke organizácie varujú pred možným nárastom samovrážd. Dôsledky pandémie na duševné zdravie sa totiž prejavia až v nasledujúcich týždňoch. Podľa prieskumu sa zhoršil aj psychický stav Slovákov. Najhoršie sú na tom mladí ľudia. Barbara Štefanovičová sa o téme rozprávala s prezidentkou Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomírou Izákovou.

8:36 Nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko hrozí opätovné zavedenie prísnych epidemiologických opatrení v súvislosti s rozsiahlym rozšírením nového koronavírusu v jednom z tamojších bitúnkov. Uviedol to krajinský premiér Armin Laschet, ktorého citovala agentúra Reuters.

Prvé správy o rozšírení nákazy v jednom z najväčších nemeckých bitúnkov v meste Rheda-Wiedenbrück sa objavili v stredu, keď bolo pozitívne testovaných zhruba 400 jeho zamestnancov. Do piatku sa počet nakazených v bitúnku firmy Tönnies zvýšil na 803.

8:13 Prvé kolo testov na koronavírus v zámorskej NHL odhalilo až jedenásť pozitívnych prípadov medzi hokejistami. Vedenie profiligy na svojom webe oznámilo, že všetci nakazení hráči putovali do izolácie a riadia sa protokolmi hygienických úradov.

NHL má za sebou prvé kolo testovania pred plánovaným obnovením súťaže. Od 8. júla, keď kluby otvorili svoje tréningové centrá, absovovalo testy vyše 200 hokejistov, z nich 11 malo pozitívny výsledok. Vedenie súťaže a ani kluby ich mená nezverejnili. Už predtým však zámorské médiá informovali, že sú medzi nimi traja hráči Tampy Bay.

8:10 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 705 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím počet obetí v krajine stúpol na 119 086. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

7:36 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Brazílii presiahol milión. Celkový počet infikovaných stúpol v krajine na 1 032 913. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo už 48 954 ľudí.

7:15 Slováci už môžu slobodne cestovať do Čiernej Hory, Monaka, Faerských ostrovov a Poľska. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR. Pre oblasť Sliezskeho vojvodstva dôrazne odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v danej oblasti.

"Občania členských štátov EÚ môžu prechádzať územím Slovenska aj bez súhlasu ministerstva vnútra, sú to tranzity. Pričom sú povinní prejsť Slovenskom bez zastavenia najneskôr osem hodín od vstupu vrátane času určeného na nevyhnutné tankovanie pohonných látok," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

7:10 Pandémia nového koronavírusu je v súčasnosti v "novej a nebezpečnej fáze", keď sa šírenie vírusu zrýchľuje a súčasne sa zmierňujú epidemiologické opatrenia. Uviedla to v piatok Svetová zdravotnícka organizácia.

7:00 Situáciu okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v piatok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok