Hlásia výraznejší nárast nových prípadov, povolili nedeľný predaj

TA3 TASR SITA ČTK
19.6.2020 09:31

Od tejto soboty, respektíve od začiatku júla, sa na Slovensku opäť uvoľňujú opatrenia. V nedeľu sa opäť otvoria obchody, budeme môcť opäť cestovať do Poľska. Premiér Igor Matovič tvrdí, že situácia je stabilná. Pre prípad druhej vlny NATO odsúhlasilo núdzový plán, ktorého súčasťou sú aj spoločné zásoby. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Hlásia výraznejší nárast nových prípadov, povolili nedeľný predaj
TASR/Jaroslav Novák

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:00 Taliansky Národný inštitút zdravia vyzval v piatok na opatrnosť po tom, ako sa v uplynulom týždni objavili "varovné signály" o náraste počtu nakazených, obzvlášť v okolí Ríma.

ISS vo svojej týždennej správe konštatuje, že epidemiologická situácia je vo všeobecnosti priaznivá, ale upozorňuje, že "vírus naďalej signifikantne cirkuluje". To si podľa ISS "vyžaduje prísne dodržiavanie opatrení potrebných na zníženie rizika prenosu".

20:02 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa u nás i vo svete.

19:32 Výrazné obmedzenie počtu divákov na štadiónoch v súvislosti s organizáciou športových podujatí trápilo aj hokejové kluby. Tie preto vítajú rozhodnutie hlavného hygienika.

19:05 Pozrite si príbeh kapitána vrtuľníka UH-60 Black Hawk Ľubomíra Hurajta. Povedal nám viac o tom, aký je rozdiel medzi bežným dňom a dňom počas pandémie a ako túto situáciu vnímala jeho rodina.

18:33 Pandémia nového koronavírusu je v súčasnosti v "novej a nebezpečnej fáze", keď sa šírenie vírusu zrýchľuje a súčasne sa zmierňujú epidemiologické opatrenia. Uviedla to v piatok Svetová zdravotnícka organizácia.

18:10 Jediným pozitívnym efektom koronavírusu pre Slobodu zvierat bolo navýšenie počtu adopcií zvierat. V rozhovore to uviedla koordinátorka kampaní SZ Silvia Čaňová. Adopcie zvierat vzrástli v rekordnom počte. V bratislavskom útulku Polianky si ľudia v priebehu dvoch mesiacov adoptovali celkovo 70 zvierat, čo predstavuje absolútny rekord. SZ musela počas prísnych opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu pre verejnosť zatvoriť všetky svoje útulky. Tie sa opätovne otvorili 1. júna.

17:15 Ukrajina zvažuje opätovné zavedenie obmedzení voľného pohybu v niekoľkých regiónoch, kde po nedávnom uvoľnení reštrikcií došlo k prudkému nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

17:05 Koronavírus sa v Taliansku objavil už v decembri minulého roka. Teda dva mesiace predtým, ako úrady oficiálne zaznamenali prvý prípad nákazy v krajine. Informuje o tom štúdia talianskeho Národného inštitútu zdravia.

17:00 Koronavírus sa v Taliansku objavil už v decembri minulého roka. Teda dva mesiace predtým, ako úrady oficiálne zaznamenali prvý prípad nákazy v krajine. Informuje o tom štúdia talianskeho Národného inštitútu zdravia

16:50 Medzinárodné zdravotnícke organizácie varujú pred možným nárastom samovrážd. Dôvodom sú dôsledky pandémie, ktoré sa naplno prejavia až v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch. Nepriaznivá situácia podľa prieskumu ovplyvnila aj psychický stav Slovákov. Najhoršie dopadli mladí ľudia.

16:30 Daňové príjmy v Nemecku pokračovali v máji vo výraznom poklese, aj keď v porovnaní s vývojom v apríli sa tempo poklesu čiastočne zmiernilo. Uviedlo to v piatok nemecké ministerstvo financií.

16:10 Zatvorenie škôl v dôsledku epidémie a prechod na vyučovanie cez internet malo za následok vylúčenie viac ako 30.000 detí z procesu vzdelávania. Povedal to predseda strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš. "Dodnes neviem pochopiť situáciu, keď mobilní operátori ponúkli ministerstvu školstva predplatené SIM karty pre deti a učiteľov a ministerstvo ich odmietlo s odôvodnením, že na to nemá kompetencie," dodal.

15:50 Nemecká automobilka BMW informovala, že počet svojich zamestnancov zníži o 6000. prostredníctvom predčasných odchodov do dôchodku a fluktuáciou, keďže automobilový priemysel sa prispôsobuje prudkému poklesu dopytu pre pandémiu koronavírusu.

15:30 Pod vedením ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zasadá na pôde rezortu Pandemická komisia. Rokuje po prvý raz, jej úlohou bude koordinovať činnosť ministerstiev a ďalších subjektov v rámci vykonávania protiepidemických opatrení. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku.

15:25 Kúpaciu sezónu na umelých a prírodných kúpaliskách na Slovensku ovplyvnia tento rok opatrenia prijaté pre pandémiu. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil zásady zdravotne bezpečného kúpania sa a hygienické podmienky pre prevádzky kúpalísk.

Hygienici odporúčajú ľuďom, aby nenavštevovali kúpalisko, ak sú chorí či majú príznaky ochorenia. Pri vstupe na kúpalisko je potrebné si dezinfikovať ruky a podľa ÚVZ SR je potrebné dbať na častú dezinfekciu a umývanie si rúk počas celého pobytu na kúpalisku. Pri pobyte na voľných oddychových plochách odporúčajú dodržiavať odstup dva metre od okolitých oddychujúcich.

14:50 Podmienky nosenia rúšok sa od soboty opäť upravia. Všetkým osobám sa zakáže až do odvolania vychádzať a pohybovať sa na verejnosti v priestoroch interiérov budov a v prostriedkoch verejnej dopravy bez prekrytia horných dýchacích ciest, čiže nosa, úst, ako je napríklad rúško, šál, šatka. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR. Nosenie však bude mať svoje výnimky.

14:40 Britská vláda znížila stupeň varovania v súvislosti s koronavírusom. "Plán vlády funguje," povedal minister zdravotníctva Matt Hancock a dodal, že tempo nárastu počtu nových prípadov sa spomaľuje, vláda chráni Národnú zdravotnú službu a "stavia krajinu opäť na nohy".

14:20 Rimavskosobotský Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlási v tomto týždni celkom 13 prípadov ochorenia na Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová. Takmer všetky súvisia s prípadmi zistenými v bani Karviná v Českej Republike. RÚVZ v Rimavskej Sobote vo všetkých prípadoch zabezpečuje protiepidemické opatrenia, vrátane vyhľadávania kontaktov.

13:55 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v úvode zasadnutia Európskej rady vyzvala najvyšších predstaviteľov členských krajín EÚ, aby sa zomkli a čo najrýchlejšie sa dohodli na prijatí plánu hospodárskej obnovy, ktorý eurokomisia navrhla v snahe zmierniť dôsledky koronakrízy. "Toto je šanca, ktorú si Európa nemôže dovoliť nechať ujsť," odkázala šéfka exekutívy EÚ.

13:41 Európska komisia schválila tri slovenské schémy finančnej pomoci a záruk s celkovým rozpočtom vo výške štyroch miliárd eur na podporu spoločností postihnutých opatreniami prijatými proti šíreniu pandémie nového koronavírusu.

13:20 O pripravovanom šetrení na ministerstvách sme sa rozprávali s Radovanom Ďuranom, analytikom Inštitútu INESS.

13:09 Štátnu správu čaká veľké škrtanie výdavkov. Minister financií vyzval svojich kolegov z vlády, aby v rezortoch ušetrili až desať percent nákladov. Čaká ich preto analýza, ktorá má ukázať, kde im peniaze chýbať nebudú. V hre môže byť aj rušenie pracovných miest.

12:47 Pekári na jednej strane akceptujú rozhodnutie vlády opätovne zaviesť nedeľný predaj. Na druhej strane sú však rozhorčení z toho, že vláda svoje rozhodnutie komunikovala len dva dni predtým, ako sa nedeľné predaje znovu rozbehnú, pretože mnohé výrobné závody na to nie sú pripravené. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

12:29 Pozrite si prehľad opatrení, ktoré sa týkajú škôl a zariadení pre deti a mládež. Na svojom Facebooku ho uverejnilo ministerstvo školstva.

12:15 Väčšina stredných škôl na Slovensku, ktorých zriaďovateľmi sú samosprávne kraje, otvorí svoje brány pre študentov až od pondelka 29. júna, hoci tak môžu urobiť už od 22. júna. Stredoškoláci v Košickom aj Prešovskom kraji prídu do škôl až posledný deň školského roka 2019/2020, a to v utorok 30. júna, aby si prevzali koncoročné vysvedčenia.

11:52 Pri hodnotení duševného stavu po troch mesiacoch pandémie uviedla väčšina respondnetov, presne 66,5 percenta, že ich duševný stav zostal rovnaký. Zhoršenie duševného stavu však uviedla viac než štvrtina respondentov, teda 27,7 percenta. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť Mnforce, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV. Zber dát prebiehal koncom mája 2020 na vzorke tisíc respondentov.

11:32 Najvyšší kontrolný úrad SR v nadchádzajúcich mesiacoch preverí, ako bolo Slovensko pripravené na pandémiu. Medzi kontrolovanými subjektmi tak bude popri Správe štátnych hmotných rezerv SR aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

11:18 Koronavírus sa v dvoch najväčších severotalianskych mestách Miláno a Turín objavil už v decembri, dva mesiace predtým, než úrady zaznamenali prvý prípad nákazy v krajine, uvádza štúdia talianskeho Národného inštitútu zdravia. Vedci stopy koronavírusu SARS-CoV-2 našli vo vzorkách odpadovej vody nazbieranej v Miláne a Turíne koncom vlaňajška. Tieto výsledky potvrdili dve nezávislé laboratóriá.

11:00 Slovenské národné divadlo po koronakríze opäť otvorilo svoje brány. Aj keď už jubilejnú stú sezónu pôvodne uzatvorili, po uvoľnení opatrení sa rozhodli svojich priaznivcov potešiť niekoľkými predstaveniami.

10:47 Prehľad najnovších opatrení, ktorými sa uvoľňujú podmienky na Slovensku, zverejnil na svojom Facebooku aj Úrad verejného zdravotníctva SR. Pozrite si podrobnosti.

10:40 Od soboty už môžeme cestovať aj do Poľska, cesta do do Sliezskeho regiónu, kde je výskyt nového koronavírusu najvyšší, sa však neodporúča.

10:34 Rusko zaznamenalo v piatok 7972 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín a 181 úmrtí. Už po tretí deň neprekročil denný nárast počtu prípadov 8000. V porovnaní so štvrtkom ide o 1,4 percenta. Celkový počet nakazených dosiahol 569.063.

10:20 Japonsko v piatok uvoľnilo všetky zostávajúce obmedzenia vnútroštátneho cestovania. Premiér Šinzó Abe obyvateľov vyzval, aby cestovali a zúčastňovali sa koncertov alebo iných podujatí s cieľom pomôcť ekonomike zasiahnutej pandémiou. Od piatka sa v krajine takisto znovu otvorili bary a reštaurácie, ktoré však musia naďalej dodržiavať prísne hygienické opatrenia.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:00 Čo všetko sa mení po najnovšom uvoľňovaní pravidiel? Pozrite si prehľad nových opatrení.

9:42 Česká republika zaznamenala počas štvrtka 118 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od 21. apríla. Celkovo v ČR potvrdili 10.280 prípadov nákazy a v súčasnosti je nakazených 2506 osôb. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v Českej republike 334 ľudí.

9:41 Momentálne máme len jedného hospitalizovaného pacienta s potvrdeným ochorením Covid-19. Vyliečili sa štyria pacienti, spolu už 1447.

9:37 Dva nové prípady nákazy evidujeme v okrese Galanta, jeden v Žiline, jeden v okrese Liptovský Mikuláš, dva v Rimavskej Sobote, osem v okrese Revúca, jeden má Košice - okolie.

9:30 Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 576 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 806 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:18 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, hlavného hygienika Jána Mikasa a zástupcov konzília odborníkov – epidemiológov, ktorí informovali o výsledkoch rokovania, ktoré prinieslo ďalšie uvoľnenie opatrení.

9:00 Povinnosť taxislužieb voziť zákazníka na zadných sedadlách sa mení na odporúčanie.

8:36 Prevádzky už nebudú musieť uchovávať 30 dní evidenciu o zákazníkoch. Umožní sa podávanie svätého prijímania aj priamo do úst.

8:35 Na zozname bezpečných krajín bude aj Monako a Čierna Hora.

8:30 Pre prevádzky sa ruší povinnosť nedeľného sanitárneho dňa. Otvárajú sa aj stredné školy a 2. stupeň ZŠ. Žiaci nebudú musieť nosiť rúška.

Od 1. júla umožnia aj organizovanie maratónov.

8:20 Konzílium povoľuje od 1. júla aj hromadné podujatia nad 1000 osôb, pokiaľ organizátor zabezpečí šachovnicové sedenie s tým, že celková kapacita nebude naplnená na viac ako 50 %. Ide najmä o športové podujatia.

8:16 Situácia je podľa premiéra stabilná, konzílium pristúpilo k ďalšiemu uvoľneniu opatrení. Od soboty bude možné opäť slobodne cestovať do Poľska. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej besede.

8:11 Čína hlási 32 nových prípadov nákazy, z toho 25 v Pekingu. V hlavnom meste sa obnovili karanténne opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu.

7:10 Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas budú o 8:00 informovať o výsledkoch rokovania s konzíliom odborníkov - epidemiológov.

6:45 Odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci sa nedomnieva, že by v USA bolo potrebné zavádzať ďalšie rozsiahle obmedzenia pohybu na zvládnutie ochorenia COVID-19. Fauci sa takto vyjadril v rozhovore pre agentúru AFP.

Renomovaný imunológ zároveň deklaroval vieru v to, že na svete bude už čoskoro vynájdená vakcína, ktorá pandémiu ukončí. Výsledky klinických testov v tomto smere označil za "povzbudivé".

6:15 Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie odsúhlasili núdzový plán pre prípad druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Súčasťou plánu je vytvorenie spoločných zásob núdzového zdravotníckeho vybavenia. Počíta sa aj so zriadením krízového fondu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, z ktorého sa má nákup takéhoto vybavenia financovať.

6:00 Situáciu okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok