Pribudli nakazení, v Taliansku opäť stúpla denná bilancia obetí

TA3 SITA TASR ČTK
2.5.2020 09:37

Karanténu troch osád v rámci Krompách pre pandémiu nového koronavírusu zrušili, riziko rozšírenia nákazy vraj už pominulo. Naši českí susedia zase spustili plnú prevádzku projektu rozumnej karantény, v rámci ktorej sa na základe údajov od mobilných operátorov a bánk vytvára virtuálna mapa kontaktov infikovanej osoby. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli nakazení, v Taliansku opäť stúpla denná bilancia obetí
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Na letisku Dopravného krídla Kuchyňa pristálo v sobotu vo večerných hodinách vojenské dopravné lietadlo C-27J Spartan, ktoré na Slovensko dopravilo 23 repatriantov z Cypru. Rezort obrany zabezpečil leteckú prepravu 15 slovenským občanom a spolu s nimi aj trom občanom Českej republiky, trom občanom Maďarska a dvom občanom Rakúskej republiky.

23:20 Slovenský motocyklový pretekár na plochej dráhe Martin Vaculík využil možnosť zatrénovať si na štadióne v Žarnovici. Bol to jeho posledný domáci tréning pred odchodom do Poľska, kde sa po absolvovaní povinnej karantény bude pripravovať na štart Extraligy.

22:14 Severoatlantická aliancia sa obáva, že za touto vlnou pandémie koronavírusu príde ďalšia. Údajne hrozí, že patogén znova zaútočí na jeseň. Nemecký denník Der Spiegel napísal, že veľvyslanci členských krajín NATO preto v tejto súvislosti tajne prerokovali vojenský operačný plán.

21:50 Počet ľudí, ktorí zomreli na koronavírusovú infekciu vo Francúzsku, vzrástol v sobotu o 166 na 24.760. Je to najnižší denný nárast od 22. marca, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad verejného zdravotníctva. Deň predtým podľahlo chorobe COVID-19 218 ľudí.

21:23 V piatok sa uskutočnila logisticky náročná repatriácia občanov Slovenska a ďalších členských krajín Európskej únie z Libanonu a Iraku. Domov sa tak dostali desiatky ľudí.

21:17 Turecko zrušilo obchodné obmedzenia uvalené v dôsledku pandémie nového koronavírusu na vývoz niektorých zdravotníckych pomôcok do západných krajín, kde ich je nedostatok.

20:57 Kuba je chudobná krajina, kde ľudia trpia nedostatkom základných životných potrieb. Kubánci o obchodných domoch plných potravín a priemyselného tovaru stále len snívajú. Pandémia koronavírusu však rozdiely nerobí. Zachvátila aj túto krajinu a devastuje oblasti, ktorým sa ako-tak darilo. Jednou z nich je produkcia bravčového mäsa.

20:30 Reprodukčné číslo nového koronavírusu vo Švédsku sa už niekoľko dní udržiava pod hodnotou 1. To znamená, že človek infikovaný vírusom SARS CoV-2 nakazí v priemere menej ako jednu ďalšiu osobu, povedal hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell v sobotu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu SVT.

19:50 Slovenského mora sa tento rok možno nedočkáme. Odborníci varujú pred otváraním hraníc a ľudí na opatrnosť vyzýva aj premiér Igor Matovič. Cestovné kancelárie sa napriek tomu na tohtoročnú sezónu pripravujú. Viaceré destinácie už začali turistov pozývať na dovolenky. Avizované je aj postupné spúšťanie leteckej prepravy v okolitých štátoch.

18:48 Taliansko zaznamenalo ďalších 474 úmrtí na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Je to výrazne viac ako v poslednej dobe, napríklad v piatok činila denná bilancia 269. Podľa úradu civilnej ochrany ide teda o najvyšší nárast počtu obetí epidémie od 21. apríla.

Najnovšia bilancia s pomerne výrazným nárastom počtu obetí epidémie sa objavila v situácii, keď Taliansko o dva dni, v pondelok 4. mája, čaká začiatok postupného otvárania sa ekonomiky a uvoľnenia reštrikcií pre pohyb osôb. Tento režim ustanovený vládou v snahe zmierniť alebo zastaviť šírenie koronavírusu trval v Taliansku takmer dva mesiace.

Celkovo si epidémia choroby COVID-19 od svojho vypuknutia v Taliansku vyžiadala životy 28.710 ľudí. Vyšší počet obetí ako Taliansko majú v celosvetovom meradle len Spojené štáty.

18:28 Pacienti v topoľčianskej nemocnici sa môžu so svojimi príbuznými spojiť prostredníctvom videohovorov. Pre pandémiu spôsobenú novým koronavírusom sú návštevy zakázané, mnohí chorí sa preto s rodinami nevideli už niekoľko týždňov.

18:15 Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii sa za posledných 24 hodín zvýšil o 621 - na celkových 28.131, oznámila v sobotu britská vláda. Súčasne informovala, že pozitívny výsledok testu na chorobu COVID-19 malo v krajine doteraz 182.260 ľudí, a to vrátane 4806 nových prípadov, ktoré pribudli do bilancie od piatku.

17:50 Premiér Igor Matovič pripustil, že deti by mohli mať počas letných prázdnin možnosť aspoň mesiac chodiť do škôl a dobehnúť zameškané učivo. Zdôraznil pritom, že nie všetky deti majú počas koronakrízy rovnaké možnosti venovať sa štúdiu vzhľadom na pomery, z akých pochádzajú. Matovič tiež zopakoval, že od 6. mája by mohli byť otvorené všetky obchody s výnimkou nákupných centier.

17:29 Rusko hlási ďalší rekordný denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom. Za uplynulý deň podľa zverejnených údajov pribudlo ďalších 9 633 prípadov, informovali v sobotu. Viac ako polovica z nich pritom pripadá na Moskvu, kde zároveň rastú obavy z preťaženia nemocníc.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Rusku prekročil 124-tisíc a viac ako 1 200 ľudí podľahlo ochoreniu COVID-19.

17:20 Syn britského premiéra Borisa Johnsona a jeho snúbenice Carrie Symonds sa volá Wilfred Lawrie Nicholas Johnson. Mená sú poctou starým otcom rodičov a tiež dvom lekárom, ktorí sa o Johnsona starali, keď bol v nemocnici s koronavírusom.

17:04 Vláda nemá plán, kedy a ako začne s výstavbou nájomných bytov. Tento zámer je síce v jej programovom vyhlásení, ale bez bližších detailov. Ministerstvá dopravy a financií zatiaľ o presných číslach nechcú hovoriť. Dôvodom je najmä neistá situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Podľa odborníkov by mal štát do výstavby zapojiť aj súkromný sektor.

16:40 Slovenský cyklistický fenomén Peter Sagan zatiaľ nemyslí na detaily vo svojom kalendári po pandémii koronavírusu a reštarte cyklistickej sezóny. Bude sa tým zaoberať až vtedy, keď bude jasné, kedy sa uskutočnia jednotlivé preteky.

16:27 Nemecká spolková krajina Sasko-Anhaltsko zmierni od pondelka obmedzenia regulujúce sociálne kontakty, ktoré sú v platnosti už šesť týždňov.

16:25 Ešte môžete podporiť kampaň Združenia miest a obcí Slovenska a Nadácie TA3 na pomoc malým obciam v čase koronakrízy. Po piatich týždňoch môžeme povedať, že bola viac ako úspešná. Finančne sme mohli podporiť vyše 60 samospráv po celom Slovensku. Poďakovanie za obrovské gesto ľudskosti a solidarity patrí najmä vám, našim divákom.

15:55 Akonáhle bude k dispozícii očkovacia látka voči novému koronavírusu, musí byť dostupná pre všetkých ľudí na svete. Vyhlásila to kancelárka Angela Merkelová. Nemecko sa chce na tom podieľať finančným príspevkom. V krajine sa výrazne znižuje počet novo nakazených.

15:21 Pozrite si štúdio TA3, v ktorom Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr, rozprával o tom, ako zrejme bude vyzerať tohtoročná dovolenková sezóna.

15:46 Fakultná nemocnica v Trnave spúšťa novú formu komunikácie s verejnosťou. Pôjde o live stream, ktorý bude vysielaný prostredníctvom facebookovej stránky nemocnice. Prvou témou v živom vysielaní bude fungovanie Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v čase Covid-19.

15:40 Španielsko zavádza od pondelka povinnosť nosiť v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy ochranné rúška, čím chce zamedziť ďalšej vlne nákazy novým koronavírusom, keďže v krajine sa postupne začínajú uvoľňovať niektoré obmedzenia zavedené z dôvodu pandémie SARS-CoV-2. Oznámil to v sobotu v prejave adresovanom národu španielsky premiér Pedro Sánchez.

15:30 Francúzska vláda v sobotu navrhla predĺžiť stav zdravotnej núdze v krajine až do 24. júla. Na brífingu v Paríži o tomto rozhodnutí, ktoré padlo v sobotu na mimoriadnom zasadnutí rady ministrov, informoval minister zdravotníctva Olivier Véran.

15:01 Členovia britskej rockovej kapely Queen chcú pomôcť v boji proti pandémii. Prespievali jeden zo svojich najväčších hitov „We are the Champions“ ako poďakovanie všetkým zdravotníkom, ktorí riskujú svoje zdravie, aby zachránili druhých. Výťažok z benefičnej nahrávky chcú venovať nadácii Svetovej zdravotníckej organizácie.

14:34 V Banskej Bystrici oficiálne otvorili záchytné centrum pre ľudí bez domova. Mesto ho zriadilo v Laskomerskej doline pri chate, ktorú má v správe mestská polícia. Radnica tvrdí, že chcú byť pripravení na možnú epidémiu koronavírusu aj medzi bezdomovcami, ktorých evidujú okolo 300.

14:18 Počet ľudí nakazených koronavírusom v Európe presiahol 1,5 milióna. Ide o polovicu zo všetkých prípadov na svete, ako vyplýva zo sobotňajších údajov agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov jednotlivých štátov.

13:32 Od stredy 6. mája by mohli byť otvorené všetky obchody, s výnimkou nákupných centier, potvrdil premiér Igor Matovič v diskusnej relácii RTVS. Priblížil, že o tom v súčasnosti rokujú odborníci a epidemiológovia. Celá Európa podľa jeho slov Slovensku závidí, ako zvláda situáciu s koronavírusom.

13:11 Španieli po siedmich týždňoch môžu ísť opäť na prechádzky. Krajina pokračuje v uvoľňovaní opatrení. Stále však platia prísne pravidlá. Ľudia aj malé zmeny vítajú s veľkou radosťou.

12:45 Ľudia, ktorí sa pre pandémiu koronavírusu ocitli vo finančnej tiesni, si môžu odložiť exekúciu až o pol roka. Schválené zmeny týkajú firiem či živnostníkov. Ak preukážu, že im pre koronavírus klesli tržby, do jesene nemôžu čeliť konkurzu. Odborníci ale upozorňujú na to, že nový zákon nahráva špekulantom.

12:25 Obmedzenia na hraniciach v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu spôsobujú problémy mnohým ľuďom v prihraničných oblastiach. Medzi nich patria aj viacerí príslušníci maďarskej menšiny, ktorí sú izolovaní od svojich príbuzných žijúcich v Maďarsku. Potvrdili to primátor Komárna Béla Keszegh a primátor Štúrova Eugen Szabó.

11:54 Bratislavské Nové Mesto spustilo opäť premávku lanovej dráhy medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. Mestská časť tak urobila po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Pre návštevníkov však naďalej platia bezpečnostné a hygienické opatrenia.

"Posledné týždne sme okrem iného využili na údržbu lanovky tak, aby bezpečne slúžila jej návštevníkov. Možnosti jej opätovného otvorenia sme konzultovali s ministerstvom dopravy, ako aj s hygienikmi," píše starosta Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.

11:39 Podpredseda národnej rady a expremiér Peter Pellegrini nenamieta skrátené legislatívne konanie k viacerým vládnym návrhom zákonov v čase pandémie nového koronavírusu. Súhlasí, že vzhľadom na situáciu je potrebné niektoré veci vyriešiť rýchlo, upozorňuje však na možné zneužitie krízy pri pretlačení niektorých opatrení, ktoré nemusia s krízou súvisieť.

11:09 K množstvu nových nakazených na Slovensku sa vyjadril aj premiér Igor Matovič. Šanca na otvorenie všetkých obchodov sa podľa jeho slov dramaticky zvyšuje.

11:06 V Nemecku postupne uvoľnia ďalšie opatrenia, ktoré krajina zaviedla v snahe zamedziť šírenie koronavírusu. Informovala o tom Angela Merkelová. Nemecká kancelárka ale varuje pred predčasnou radosťou a upozorňuje, že opatrenia sa musia uvoľňovať pomaly. Viac nám o situácii v Nemecku povedala naša spolupracovníčka Viktória Bellová.

10:41 Štát prichádza s novým typom epidemiologických ambulancií, no takéto opatrenie len prehĺbi problém s nedostatkom peňazí v rezorte zdravotníctva. Myslí si to Asociácia zdravotných poisťovní, ktorá tak reagovala na novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva zdravotníctva.

AZP SR na jednej strane rozumie snahe MZ SR regulovať zriaďovanie mobilných odberových miest a sústrediť zdravotnú starostlivosť o pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 do špecializovaných epidemiologických ambulancií. "Na druhej strane považujeme za dôležité vopred zvážiť akékoľvek dosahy takýchto zásadných zmien a rokovať o nich so všetkými zúčastnenými stranami – s poskytovateľmi, pacientmi, aj so zdravotnými poisťovňami," komentovala výkonná riaditeľka Katarína Kafková.

10:23 Na nákazu novým druhom koronavírusu zomrelo v Maďarsku za uplynulých 24 hodín ďalších 12 ľudí, jeden z nich mal iba 33 rokov. Informoval o tom na stránke koronavirus.gov.hu krízový štáb, podľa ktorého ide doposiaľ o najmladšiu obeť ochorenia v krajine.

9:55 Rakúsko po takmer siedmich týždňoch v sobotu znova otvorilo obchodné centrá, kaderníctva, ako aj všetky obchody s nákupnou plochou väčšou než 400 metrov štvorcových. Tie boli zatvorené v rámci opatrení v boji proti pandémii nového koronavírusu.

9:47 Počet pozitívne testovaných celkovo stúpol na 1407, doteraz sa vyliečilo už 608 pacientov.

9:35 Na Slovensku pribudli 4 nakazení a jedna obeť, za včerajší deň otestovali 3698 ľudí.

9:13 Vláda musí podľa expremiérky a sociologičky Ivety Radičovej okamžite sanovať predovšetkým mzdy a kúpyschopnosť obyvateľstva a udržanie zamestnanosti. Expremiérka to uviedla v rozhovore pre agentúru SITA. Podľa jej slov sa obyvatelia Slovenska počas epidémie poväčšine správajú obdivuhodne. Štát a vlády sú im niečo dlžné a tento dlh musia splácať.

8:50 Čína, kde sa pandémia nového druhu koronavírusu vlani v decembri začala, hlásila v noci na sobotu jeden nový prípad nákazy a žiadne úmrtie za posledných 24 hodín.

8:13 Obyvateľ opatrovateľského domova na predmestí St. Louis v americkom štáte Missouri je podľa dostupných informácií jedným z najstarších ľudí na svete, ktorí prežili ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom.  Rudi Heider dosiahol vek 107 rokov a porazil ochorenie COVID-19. Príbuzní nemohli prísť do jeho izby v Dedine priateľstva v meste Chesterfield pri St. Louis, ale zhromaždili sa vonku pod jeho oknom.

7:52 Počet úmrtí na nový koronavírus v Spojených štátoch stúpol za posledných 24 hodín o 1883. Celkový počet mŕtvych je v USA takmer 65.000.

7:40 V Česku spustili plnú prevádzku projektu tzv. rozumnej karantény. V rámci nej sa na základe údajov od mobilných operátorov a bánk vytvára virtuálna mapa kontaktov infikovanej osoby.

7:22 Ruského ministra výstavby Vladimira Jakuševa hospitalizovali s nákazou novým koronavírusom. Informovali o tom miestne médiá, podľa ktorých hospitalizovali v moskovskej nemocnici aj ministrovho námestníka Dmitrija Volkova. V predchádzajúci deň pritom aj ruský premiér Michail Mušustin oznámil, že sa nakazil koronavírusom.

7:20 Karanténu troch osád v rámci Krompách pre pandémiu nového koronavírusu zrušili, Žehra v karanténe ostáva. O otvorení osád rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok