Pribudli nové prípady, na hraniciach môže dôjsť k zdržaniu

TA3 TASR SITA ČTK
1.5.2020 18:32

Začali platiť nové nariadenia, ktoré zmierňujú podmienky karanténnych opatrení pre pendlerov. Na Slovensku pribudlo sedem pozitívnych prípadov. Podarí sa nám boj s nákazou vyhrať? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nové prípady, na hraniciach môže dôjsť k zdržaniu
Facebook.com/Košický kraj

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 Trump bol hlasným podporovateľom remdesiviru ako možného spôsobu, ktorým by sa dala pandémia koronavírusu dostať pod kontrolu.

23:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron občanov upozornil, že uvoľnenie celoštátnych obmedzení pohybu 11. mája bude len prvým krokom na ceste z krízy spôsobenej epidémiou nového koronavírusu. Aj vo Francúzsku tento rok zrušili tradičné demonštrácie a protesty pri príležitosti Sviatku práce, na ktoré zvyčajne vychádzajú do ulíc davy ľudí. Pred rokom ešte desaťtisíce protestujúcich po celej krajine demonštrovali proti Macronovej politike.

23:10 Maďarské lekárske univerzity v spolupráci so Štátnym štatistickým úradom začali celoštátnu sériu testov na nový druh koronavírusu, ktoré vykonajú na reprezentatívnej vzorke takmer 18.000 ľudí. Testovanie, ktoré podporuje rezort inovácií a technológií, vedie budapeštianska Semmelweisova univerzita. Cieľom vyšetrení je zistiť obraz rozsahu nákazy koronavírusom v krajine, ako aj presnejší počet infikovaných.

23:00 Generálny tajomník OSN António Guterres upozornil, že pandémia ochorenia COVID-19 spôsobuje "nevýslovný strach a utrpenie" u starších ľudí na celom svete, pretože zomierajú vo väčšej miere, a to predovšetkým seniori vo veku nad 80 rokov, ktorých úmrtnosť je päťnásobok celosvetového priemeru.

Šéf OSN predstavil 16-stranový dokument o dôsledkoch ochorenia COVID-19 pre starších ľudí a obsahoval aj niekoľko kľúčových posolstiev. Najdôležitejšími z nich boli, že "žiaden človek, mladý či starý, nie je bezvýznamný" a "starší ľudia majú rovnaké práva na život a zdravie, ako všetci ostatní".

22:50 pozrite si aj pozitívne príspevky v pravidelných Dobrých správach.

22:40 Hráč LA Lakers tak reagoval na informácie, že viacerí funkcionári už neuvažujú o reštarte súťaže.

22:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:10 Ako jeden z mála našich športovcov uvítal odklad olympijských hier.

22:00 Počet obetí pandémie nového koronavírusu v Európe prekročil v piatok 140.000 mŕtvych. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP. Európa je s celkovo 1.495.293 potvrdenými prípadmi nákazy a 140.096 úmrtiami kontinentom najviac zasiahnutým koronavírusovou chorobou COVID-19.

Celosvetovo bolo podľa správy zaznamenaných 234.987 úmrtí. Európskymi krajinami s najvyšším počtom úmrtí sú Taliansko (28.236), Británia (27.510), Španielsko (24.284) a Francúzsko (24.594).

21:50 Aj fungovanie jedného z najvýznamnejších európskych centier chovu a šľachtenia koní ovplyvnila pandémia koronavírusu.

21:40 Francúzsko hlásilo 218 úmrtí na nový koronavírus za posledných 24 hodín. Ide o najnižší denný prírastok obetí za viac ako päť týždňov. Takýto nízky denný počet obetí v krajine naposledy oznámili 23. marca, keď to bolo 186 evidovaných úmrtí za 24 hodín. Francúzsko má s celkovo 24.594 úmrtiami štvrtý najvyšší počet obetí koronavírusovej choroby COVID-19 v Európe.

21:30 Tento rok boli pre pandémiu trocha iné.

21:20 Naši susedia sa 11. mája chystajú na ďalšie uvoľňovanie karanténnych opatrení.

21:00 Mnohí Briti by sa cítili nepríjemne, keby mali opustiť svoje domovy, aj keď by vláda nariadila odvolanie prísnych obmedzení za mesiac. Vyplýva to z výsledkov prieskumu nštitútu Ipsos Mori. Prieskum ukázal, že drvivá väčšina Britov dodržiava vyhlásené opatrenia nie preto, že im to nariadila vláda, ale preto, že sa nechcú nakaziť novým koronavírusom alebo ho prenášať.

20:40 Hasiči aj počas piatka pomáhali pri odbere vzoriek u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19. Odbery vykonali v karanténnych centrách v Bardejove, Košiciach, Gabčíkove, Nižných Kamencoch, Oravskej Porube, Trnave, Pezinku, Nižnej, Častej, Bratislave, Modre, Piešťanoch, na Donovaloch a vo Vranove nad Topľou.

20:30 Mesto Liptovský Hrádok dostalo bezplatne 20.000 rúšok. Zabezpečil ich jeden z miestnych podnikateľov. V najbližšom čase ich samospráva začne distribuovať. Liptovskohrádocký primátor Branislav Tréger zdôraznil, že sa už zaoberali tým, ako budú rúška distribuovať. Prevažnú časť by podľa Trégerových slov chceli venovať klubom seniorov, aby ochránili najzraniteľnejšiu časť obyvateľov.

20:20 Zdôraznila tiež, že európska pomoc je v čase krízy nenahraditeľná a každý členský štát bude musieť prejaviť dostatok dobrej vôle prejsť jej dôsledkami spoločne.

20:00 Ich cieľom bolo upozorniť na súčasné opatrenia, ktoré považujú za diskriminačné.

19:40 Občania cudzích štátov mohli od 17. apríla vstúpiť na územie Maďarska iba vo výnimočných prípadoch.

19:20 Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Taliansku naďalej klesá. Nemocniciam to umožňuje lepšie zvládať pandémiu nového koronavírusu, ktorá preťažila talianske zdravotníctvo, najmä na ťažko zasiahnutom severe krajiny.

Taliansko za uplynulý deň eviduje tiež 269 ďalších úmrtí. Počet ľudí, ktorí v krajine podľahli ochoreniu COVID-19, tým stúpol na 28.236. Najhoršie postihnutý taliansky región, Lombardsko, stále zaznamenáva niekoľko sto nových prípadov denne, pokým mnohé iné regióny vrátane Lazia zahŕňajúceho Rím evidujú výrazne menej ako 100 prípadov za deň.

19:10 Počet úmrtí na nový koronavírus sa v Spojenom kráľovstve za posledných 24 hodín zvýšil o 739 na 27.510. Počet pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 v krajine v rovnakom čase stúpol o 6201 na celkovo 177.454.

Šéf rezortu Matt Hancock tiež oznámil, že Británia dosiahla svoj cieľ vykonania 100.000 testov denne do konca apríla. Vo štvrtok podľa neho v krajine realizovali spolu 122.347 testov, čo označil za "neuveriteľný úspech".

19:00 Najviac to ovplyvnilo výstavbu tunelov.

18:40 Ako to vidí slovenský obranca?

18:20 Na hraničných priechodoch môže dôjsť k zdržaniu. Ministerstvo vnútra preto prosí všetkých občanov, nielen tých, ktorí sa chystajú vrátiť, o trpezlivosť a zhovievavosť.

18:00 Prioritou vývojárov je zachovanie súkromia.

17:40 Španielske úrady v piatok uzavreli veľkú provizórnu nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom, ktorú v marci zriadili v konferenčnom centre v metropole Madrid. V poľnej nemocnici v priestoroch konferenčného centra IFEMA bolo celkovo hospitalizovaných približne 4000 pacientov s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus.

17:20 "Neminuli žiadne peniaze, a preto môžeme dnes povedať, že všetky negatíva, ktoré vidíme, ako rast nezamestnanosti, už idú na vrub súčasnej pravicovej vlády," uviedol okrem iného Fico na sociálnej sieti.

17:00 Tvrdo vybojovaná obchodná dohoda s Čínou je vzhľadom na pandémiu druhoradá, vyhlásil americký prezident Donald Trump. Zároveň pohrozil ďalšími dovoznými clami na čínske produkty, čo má byť odveta za rozšírenie choroby COVID-19 z Číny do celého sveta. Trump v poslednom období zostril rétoriku voči Číne, keďže koronavírus spôsobil takmer 5-percentný prepad americkej ekonomiky v 1. kvartáli. To ohrozuje jeho opätovné zvolenie do úradu prezidenta v novembri tohto roka.

16:40 Informácie o tom, ako to tam vyzeralo, nám priniesol kolega Peter Hlávek.

16:10 Finančne sme mohli podporiť vyše 60 samospráv po celom Slovensku.

15:40 Bielorusko je momentálne jedinou európskou krajinou, v ktorej hrajú futbal napriek koronavírusovej pandémii.

15:10 Indická vláda oznámila, že rozsiahle obmedzenia pohybu zamerané proti šíreniu nového koronavírusu predĺži o ďalšie dva týždne, aj keď niektoré opatrenia zmierni. V Indii za uplynulých 24 hodín zaznamenali 1993 ďalších prípadov nákazy, čo je doposiaľ najvyšší denný počet novoinfikovaných v krajine. Celkovo tamojší počet prípadov stúpol na 35.043. Od štvrtka evidujú tiež ďalších 73 úmrtí, ktorých celkový počet sa tak zvýšil na 1147.

14:50 Do platnosti vstúpili nové opatrenia, ktorými Úrad verejného zdravotníctva zmiernil karanténne podmienky. Na hraničnom priechode s Rakúskom sú nespokojné opatrovateľky, na ktoré sa ale nevzťahujú nové opatrenia.

14:45 O zrušení karantény v Krompach informoval aj premiér Igor Matovič prostredníctvom sociálnej siete. Odkázal, že drží palce ľuďom v osade v Žehre, ktorá ešte v karanténe musí ostať.

14:40 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 281 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. Celkovo tak už v krajine evidujú 24.824 obetí pandémie, informovala v piatok agentúra Reuters.

Za posledný deň pribudlo aj 1781 potvrdených prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 215.216.

14:25 Na Facebooku sa objavil obrázok, ktorý zdieľali stovky ľudí, obsahujúci mená infekčných chorôb a patenty s nimi spojené. Spolu s popisom vytvára obrázok dojem, že vírusy, ktoré v minulosti spôsobili veľké epidémie, boli vytvorené umelo preto, lebo boli patentované. Nie je to pravda, uvedené čísla patentov nič také nedokazujú.

13:57 Finančná pomoc podnikateľom má podľa Združenia miest a obcí nedostatky. Na malé a stredné podniky, ktoré sú vo vlastníctve samospráv, sa nevzťahuje žiadna štátna pomoc. Najväčšie straty vykazujú dopravné podniky, ktoré hrozia hromadným prepúšťaním. Štát zatiaľ pomoc len pripravuje.

13:47 V troch osadách v meste Krompachy v okrese Spišská Nová Ves sú k dnešnému dňu uvoľnené karanténne opatrenia. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Dáša Račková.

„Dnešným dňom od 13:00 uvoľňujeme karanténu troch miestnych lokalít v meste Krompachy, v ktorých boli potvrdené prípady ochorenia Covid-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi vydá zmenu opatrenia, ktorým sa zruší zákaz styku osôb z týchto lokalít s ostatným obyvateľstvom,“ priblížila Račková. Osoby, u ktorých sa ochorenie Covid-19 pred troma týždňami potvrdilo, mali podľa Račkovej v tomto týždni dvakrát po sebe testy s negatívnym výsledkom.

13:40 Belgický federálny minister financií Alexander De Croo privítal požiadavku socialistov na zníženie dane z pridanej hodnoty na zdravotné pomôcky a ochranný materiál používané v rámci boja proti šíreniu pandémie nového druhu koronavírusu.

13:30 Brusel obmedzuje pohyb áut v centre mesta. Chce tam takto dostať viac chodcov a cyklistov. Starosta mesta tvrdí, že v čase šíriaceho sa koronavírusu je to ideálna príležitosť.

13:00 Letecká spoločnosť Wizz Air pokračuje v pozastavení letov na Slovensko a zo Slovenska. Ako aerolínie v piatok informovali, lety zostanú pozastavené do 14. mája v dôsledku predĺženia existujúcich cestovných obmedzení, ktoré oznámili slovenské úrady.

12:56 Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vytvorila model šírenia infekcie COVID-19. Jej analytici, na rozdiel od Inštitútu zdravotnej politiky, očakávajú vrchol nákazy už v prvej polovici mája a nie na jeseň.

12:22 Vojenská nemocnica v Ružomberku spúšťa od pondelka 4. mája činnosť špeciálnej ambulantnej starostlivosti, operačné aj intervenčné výkony. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

"Na ambulanciu odborného pracoviska, respektíve ambulanciu svojho ošetrujúceho lekára, sa pacienti objednajú na vyšetrenie telefonicky," uviedla Dišková. Pacientov, ktorým v čase vyhlásenia núdzového stavu zrušili operačný výkon, budú z jednotlivých odborných oddelení postupne informovať o novom termíne operácie.

12:14 Od soboty 2. mája sa menia pravidlá pre cestovanie v prímestskej autobusovej doprave Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Po zavedení nových ochranných prvkov budú môcť cestujúci opäť nastupovať prednými dverami. Rovnako sa zníži počet povinne voľných sedadiel za vodičom z doterajších ôsmich na štyri. Informoval o tom Miroslav Staník z Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorá koordinuje IDS BK.

12:00 Ekonomika eurozóny by sa mala začať zotavovať v druhej polovici tohto roka, na úroveň z roka 2019 sa však nemusí dostať až do konca roka 2022. Uviedla to v najnovšej správe Európska centrálna banka.

11:25 Na 114.431 vzrástol v Rusku za posledných 24 hodín počet ľudí nakazených koronavírusom; čo znamená, že nových prípadov pribudlo 7993. Píše o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na aktuálne piatkové údaje krízového centra.

11:18 Žilinský samosprávny kraj pripravil viac ako 800 lôžok pre karanténne ubytovanie zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a osoby, ktoré sa vracajú zo zahraničia. Hovorkyňa ŽSK Martina Remencová informovala, že prvých repatriantov ubytujú v internáte pri Strednej odbornej škole pedagogickej v Turčianskych Tepliciach s kapacitou 300 lôžok.

10:55 Pre uchádzačov o štúdium a žiakov či študentov všetkých typov škôl v Českej republike, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku neplatí od 1. mája povinná štátna karanténa. Uviedlo to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vo svojom statuse na sociálnej sieti.

10:15 Košický samosprávny kraj začal s testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. Ani jednému zo 168 zamestnancov zariadenia Jasanima a Subsidium v Rožňave nebolo potvrdené ochorenie Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

9:50 Celkovo je tak na Slovensku 1403 pozitívne testovaných ľudí na toto ochorenie. Laboratóriá doteraz otestovali vyše 91 tisíc vzoriek. Chorobe vo štvrtok nepodľahol žiadny pacient, počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na Covid-19 tak zostal na 23.

9:38 Vo štvrtok na ochorenie Covid-19 otestovali 5 150 ľudí, z toho sedem testov bolo pozitívnych. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:27 Slovenskí väzni doteraz vyrobili v strediskách vedľajšieho hospodárstva už 227.595 ochranných rúšok. Uvádza sa to v aktuálnom týždňovom prehľade Zboru väzenskej a justičnej stráže, zverejnenom na jeho sociálnej sieti.

9:20 Česká ekonomika sa pre dôsledky epidémie koronavírusu môže prepadnúť až o 11 percent. Slovenské hospodárstvo podľa najhoršieho scenára Národnej banky Slovenska na tom môže byť ešte horšie s poklesom až o 13 celých 5 desatín percent. Najoptimistickejší scenár predpokladá pokles hrubého domáceho produktu Slovenska o 5 celých 8 desatín percenta. Najpravdepodobnejší je ale pokles okolo deviatich percent. O globálnych dôsledkoch ochorenia COVID-19 sme sa rozprávali s analytikom Lukášom Kovandom.

8:55 Americký prezident Donald Trump podľa vlastných slov videl dôkaz o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan. Trump sa takto vyjadril na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bielom dome. K tvrdeniu však odmietol uviesť bližšie podrobnosti.

8:40 Ako je to u susedov s opatreniami? V Rakúsku sa od piatka skončila celoštátna karanténa a ľudia sa po šiestich týždňoch budú môcť opäť voľne pohybovať vonku. K normálnej prevádzke sa môžu vrátiť aj všetky obchody, ale vzhľadom na to, že v krajine je štátny sviatok, sa zákazníkom reálne otvoria až v sobotu.

8:20 Čína hlásila k 30. aprílu 12 nových prípadov koronavírusovej infekcie; v predošlý deň to boli štyria ľudia. Šesť z týchto prípadov zahŕňa osoby, ktoré sa infikovali v zahraničí. V stredu to boli štyri takéto osoby, pretože v ten deň neboli ohlásené nijaké prípady ľudí, ktorí by sa boli nakazili v rámci Číny samotnej.

8:05 Bratislavské Nové Mesto v piatok znovu otvára pre verejnosť prírodný areál Kuchajda a voľnočasový priestor na šport, rekreáciu a oddych Jama. Mestská časť tak robí po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Oba areály budú otvorené denne od 8.00 do 20.00 h, avšak za dodržiavania viacerých opatrení. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.

7:50 Od piatkového rána od 7.00 h platia pre pendlerov v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu nové pravidlá. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

7:35 Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 7218 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 435 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok večer informovala agentúra Reuters.

7:20 V Spojených štátoch zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 2053 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ochorenie si tak v USA vyžiadalo už prinajmenšom 62.906 obetí na životoch. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

V Spojených štátoch tiež dosiaľ zaznamenali viac než milión prípadov infekcie novým koronavírusom.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok