Slovensko hlási dramatický nárast nakazených, vírus zistili u 41 ľudí

TA3 TASR SITA
21.3.2020 17:57

Na Slovensku neustále pribúdajú noví nakazení, hoci ich máme stále násobne menej ako susedné Česko. Udržíme nákazu pod kontrolou? Aké opatrenie zavedie novovymenovaná vláda? Šírenie pandémie sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

23:40 V pondelok zvolá rezortný krízový štáb v súvislosti so šírením koronavírusu.

23:10 Americký prezident Donald Trump poslal osobný list severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu ponúkol pomoc v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Podľa Kimovej sestry dokazuje "mimoriadne a pevné osobné vzťahy" medzi americkým prezidentom a vodcom KĽDR. Severná Kórea zatiaľ oficiálne nepotvrdila ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom, podľa agentúry Jonhap sa však všeobecne predpokladá, že len nepriznáva skutočný rozsah epidémie na svojom území.

22:40 Do boja proti novému koronavírusu sa aktívne zapájajú aj slovenskí vývojári.

22:00 Vo Francúzsku podľahlo nákaze za posledných 24 hodín 112 ľudí. Celkový počet obetí koronavírusu sa tak v krajine vyšplhal na 562. Na dodržiavanie zákazu vychádzania pre väčšinu obyvateľstva, ktorý platí vo Francúzsku od utorka, by mali začať dozerať aj vrtuľníky a drony. Výnimku zo zákazu predstavujú len nákupy, návštevy lekára a iné nevyhnutné prípady. Dovolené sú aj prechádzky so psami a individuálny beh.

21:30 Turecké úrady zakázali ľuďom na 65 rokov a chronicky chorým vychádzať z domovov. Mnohí Turci vrátane seniorov doposiaľ ignorovali výzvy úradov, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch a naďalej navštevovali parky a ďalšie verejné priestranstvá. Turecký rezort vnútra ubezpečil, že základné potreby seniorov a chronicky chorých počas zákazu vychádzania zabezpečia členovia rôznych podporných skupín.

21:15 Slováci, ktorým ministerstvo zahraničných vecí pomohlo vrátiť sa domov, začínajú zapĺňať už štvrté štátne karanténne zariadenie.

20:45 Ľudia žiadajú najmä všeobecné informácie, no na to sú iné linky.

20:15 Rýchlotesty podľa Krajčího nedokážu pomôcť, vykazovali by totiž veľmi veľa falošných výsledkov.

20:00 Bolívijská vláda oznámila, že od nedele bude platiť v krajine totálna karanténa. V rámci nej bude môcť vychádzať na ulicu len jedna osoba z každej rodiny, a len za účelom nákupu potravín. Obchody s potravinami budú otvorené len dopoludnia. Na bolívijských cestách budú môcť počas karantény jazdiť iba autá prepravujúce nevyhnutné dodávky. Bolívia doposiaľ potvrdila len 19 prípadov nákazy, čo je výrazne menej než viaceré susedné krajiny.

19:45 Snažíme sa odpovedať na všetky vaše otázky o nákaze, dnes sme sa venovali predaju liekov.

19:30 Počet potvrdených prípadov nákazy kv Českej republike stúpol večer na 995. Z ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, sa však vyliečilo už šesť pacientov.

19:10 Nový minister zdravotníctva nastupuje do funkcie v neľahkých časoch. Pozrite si tlačovú besedu Mareka Krajčího po prevzatí úradu.

19:00 Podľa nového premiéra sa na Slovensku testujú ľudia omnoho menej ako v okolitých krajinách. Ak by sa viac testovalo, podľa jeho slov by bolo aj viac potvrdených prípadov. Chce vedieť aj to, akým spôsobom Správa štátnych hmotných rezerv postupovala pri zabezpečovaní ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov.

18:30 Situácia v Taliansku začína pripomínať tie najdrastickejšie katastrofické filmy.

18:10 Nový premiér oznámil nepríjemné správy, pozrite si celé vyhlásenie.

17:55 Igor Matovič práve ohlásil 41 nových nakazených. Celkovo máme na Slovensku už 178 osôb infikovaných koronavírusom. Nový premiér dodal, že hneď v nedeľu pôjde osobne do centra Štátnych hmotných rezerv, aby preveril ich súčasný stav a tiež opatrenia, ktoré boli doteraz zavedené.

17:30 Lezie vám to už doma na nervy? V porovnaní s viacerými inými štátmi sa zatiaľ máme relatívne dobre.

17:15 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie a za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 1273. Ide o zatiaľ najvyšší denný nárast. Vo Švajčiarsku je celkovo infikovaných 6113 osôb, 57 ľudí na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené zomrelo, vyplýva z údajov úradu pre zdravotníctvo.

17:00 Belgické liehovary sa rozhodli prispieť svojim dielom v boji proti koronavírusu a namiesto ginu začali produkovať dezinfekčné prostriedky. "Nemocnice nám vyvolávajú, že potrebujú alkohol," povedal manažér firmy Rubbens Hendrik Beck. "Minulý týždeň sme ešte fľaškovali gin. Teraz plníme fľaše alkoholom určeným na dezinfekciu. Nikdy by som tomu neveril, ale sme radi, že môžme našim ľuďom pomôcť," dodal s tým, že denne vyprodukujú približne 10.000 litrov dezinfekčných prostriedkov.

16:30 Zaujímavé riešenie hlásia z ostrovov. Zamestnancom vo Veľkej Británii, ktorý v dôsledku pandémie prišli o prácu, uhradí štát až 80 percent ich hrubej mzdy. Oznámil to minister financií Rishi Sunak. Kompenzácie budú čerpať firmy, ktoré udržia pracovné miesta, do výšky 2 500 libier na jedného zamestnanca. „Bezprecedentné opatrenia v bezprecedentných časoch“ zabránia prepúšťaniu zamestnancov v čase krízy, povedal Sunak. Pokiaľ firmy prijmú späť prepustených zamestnancov, vláda bude nahrádzať aj ich mzdy.

16:00 Ako nákazu zvládajú v krajine galského kohúta?

15:35 Hokejové majstrovstvá sveta sa tento rok neuskutočnia. Medzinárodná hokejová federácia sa podľa očakávania rozhodla z dôvodu pandémie koronavírusu zrušiť šampionát, ktorý sa mal od 8. do 24. mája konať v Zürichu a Lausanne.

14:55 Mesto Košice začalo so zasielaním SMS správ seniorom a obyvateľom v produktívnom veku. Ich cieľom je identifikovať ľudí v núdzi, so zdravotnými problémami alebo v karanténe, ktorí potrebujú pomoc s donáškou obedov, potravín a liekov. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.

14:40 V Českej republike sa z nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 vyliečil piaty človek. V sobotu pribudlo 36 prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 925. Najviac nakazených je v Prahe, informoval spravodajský server Novinky.cz.

14:30 Počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom sa v Portugalsku za posledných 24 hodín zdvojnásobil na 12.  Potvrdených bolo tiež ďalších 260 prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 1280.

14:24 Mexická pyramída Slnka sa každoročne s príchodom jari teší návalu turistov. Za normálnych okolností by ju už v tomto období zaplavili masy turistov. Pre zúriaci koronavírus ale majestátnu stavbu navštívili len niektorí.

14:18 V Českej republike sa vyliečil už piaty človek. V sobotu pribudlo 36 prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 925. Najviac nakazených je v Prahe. V ČR už vykonali viac ako 13.000 testov na nový koronavírus, pričom najväčší denný nárast zaznamenali vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy.

14:15 Vo Švajčiarsku sa v dobe pandémie darí farmárskym obchodom s donáškou. Zaznamenávajú prudký rast objednávok a takisto tržieb, ktoré stúpli až o štyristo percent. Švajčiarske úrady uviedli, že majú takmer 4 tisíc nakazených a viac ako 30 úmrtí.

13:58 Premiér Igor Matovič sľúbil prezidentke Zuzane Čaputovej, že jeho kabinet bude vládnuť otvorene, neodtrhne sa od života ľudí, a že to bude kabinet, ktorý bude vládnuť s ľuďmi a pre ľudí. V prejave spomenul aj priority vlády a pandémiu nového koronavírusu. Ako liek naň označil spolupatričnosť, zodpovednosť a odhodlanie všetkých ľudí, ktorým na Slovensku skutočne záleží.

13:55 Vláda premiéra Igora Matoviča sa v sobotu zíde na svojom prvom zasadnutí. Na programe má vymenovanie štátnych tajomníkov na jednotlivé ministerstvá a informácie od vybraných členov krízového štábu. Okrem vymenovania nových štátnych tajomníkov je na programe aj riešenie situácie s novým koronavírusom.

13:50 Policajtom v Žiari nad Hronom, ale aj pracovníkom v nemocnici, šoférom MHD či ľudom bez domova rozdával v týchto dňoch rúška aj hokejový reprezentant Slovenska a útočník Slovana Bratislava Radovan Puliš. "Spolu s manželkou rúška šijú a rozdávajú ľuďom, ktorí nemôžu ani v čase najprísnejších opatrení ostať doma," informuje na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

13:40 Vedenie thajského hlavného mesta Bangkok nariadilo uzavrieť obchodné domy, reštaurácie a školy. Opatrenie by malo platiť tri týždne od nedele do 12. apríla. Výnimku majú len tie prevádzky v Bangkoku, z ktorých si zákazník môže tovar prevziať bez toho, aby do nich vstúpil. Thajsko potvrdilo v sobotu 89 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 411.

13:34 Britskí vedci odporučili dodržiavať preventívne opatrenia v boji proti koronavírusu najmenej pol roka. Na rozdiel od iných štúdií uvádzajú, že na COVID-19 zomiera najviac jedno percento infikovaných. Niektoré firmy už zmenili svoju výrobu, aby pomohli zdravotníctvu.

13:30 OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali koaličnú dohodu, ktorou budú chcieť naplniť svoje predvolebné sľuby. Na tlačovej konferencii hovoril o zodpovednosti aj bremene v podobe pandémie nového koronavírusu.

13:27 Ďalších 324 ľudí zomrelo v Španielsku za uplynulých 24 hodín po tom, ako sa nakazili novým koronavírusom. Celkový počet obetí tak dosiahol 1326. Počet nakazených stúpol za toto obdobie o takmer 5000, a to z 19.980 na 24.926.

13:25 Hliadky mestskej polície v Prešove pomáhajú zvládnuť mimoriadnu situáciu v meste v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Zdravotníkom asistujú pri vstupe do nemocnice. Rozdávajú aj rúška, ktoré pre ich nedostatok stále nemajú všetci Prešovčania.

13:20 Finančná správa sa snaží zlepšiť informovať daňovníkov o plnení daňových povinností v čase pandémie. Zaktualizovala preto obsah svojho chatbotu, teda automatizovaného systému odpovedí na otázok daňovníkov s názvom Taxana. Podrobnejší informačný obsah, vrátane príkladov životných situácií, doplnila finančná správa aj na svoj portál. "Cieľom je poskytnúť daňovníkom čo najviac informácií a usmernení," uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

13:05 Prešovský samosprávny kraj pristupuje k ďalším opatreniam v prímestskej autobusovej doprave. Od pondelka 23. marca zavádza špeciálny prázdninový režim. V praxi to znamená, že počas pracovných dní bude na linkách PAD v platnosti sobotňajší, resp. nedeľňajší režim dopravy, avšak s pridaním mimoriadnych spojov pre pracujúcich a pre zabezpečenie základných potrieb obyvateľov.

12:45 Od pondelka bude v MHD v Piešťanoch zavedený víkendový režim s doplnením spojov zachádzajúcich na polikliniku a do miestnej časti Kocurice. Detské ihriská a street-workoutové ihrisko na území mesta Piešťany zostanú pre verejnosť až do odvolania uzatvorené, rovnako ako mestské trhoviská. Až do odvolania je zastavený predaj parkovacích kariet.

12:42 Singapur oznámil prvé dve úmrtia na ochorenie COVID-19. Podľa ministerstva zdravotníctva sa u 75-ročnej Singapurčanky, ktorú hospitalizovali 23. februára, objavili komplikácie a zomrela v sobotu skoro ráno. Druhou obeťou je 64-ročný Indonézan, ktorého hospitalizovali 13. marca v kritickom stave po tom, ako pricestoval do Singapuru. Mal srdcovú chorobu a predtým, ako priletel do Singapuru, bol v Indonézii hospitalizovaný pre zápal pľúc.

12:30 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2705 a v sobotu dosiahol 16.662 osôb. Informoval o tom v sobotu dopoludnia Inštitút Roberta Kocha. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa od piatka zvýšil o 16 na 47.

12:08 Pandémiu využívajú už aj počítačoví zločinci, ktorí napádajú finančné a osobné údaje ľudí. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Prináša preto odporúčania Europolu, ako zostať v kybernetickom priestore v bezpečí.

11:50 Počet nakazených sa v Rakúsku k sobotňajšiemu ránu zvýšil o 487 na 2690. Ochorenie má mierny priebeh u 2581 z doteraz 18.545 testovaných osôb. V Rakúsku je zatiaľ potvrdených sedem úmrtí.

11:40 Wall Street, ktorá pokračovala v poklese aj v piatok, má za sebou najhorší týždeň od finančnej krízy v roku 2008. Hlavnou témou na trhu zostáva pandémnia nového koronavírusu a jej ekonomické dôsledky.

11:30 Prímestskú dopravu v Žilinskom kraji čakajú od pondelka zmeny. Autobusy budú opäť jazdiť v "prázdninovom" režime. Žilinský samosprávny kraj však obmedzí spoje, ktoré primárne nezabezpečujú dochádzanie za prácou či inými povinnosťami a vykazovali veľmi nízku až žiadnu vyťaženosť. Kraj o tom informuje na sociálnej sieti.

11:20 Na slovenské a rakúske hranice nasadila maďarská armáda vyše 100 vojakov, ktorých úlohou bude posilniť ich ochranu v krízovej epidemiologickej situácii. V rozhovore pre komerčnú televíziu Hír TV to uviedol minister obrany Tibor Benkő.

11:15 Vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa aktuálne nachádza 93 osôb a v súčasnosti okrem dodržiavania zvyčajných predpisov musela nemocnica prijať aj ochranné opatrenia v súvislosti so závažnou epidemiologickou situáciou.

11:10 V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi.

11:05 Irán v sobotu potvrdil ďalších 123 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 1556. Infekciu potvrdili u 20.610 osôb.

11:00 Kolumbia sa zaradila na čoraz početnejší zoznam štátov, ktoré zaviedli povinnú karanténu pre občanov v snahe dostať pod kontrolu pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2.

10:55 Štátne divadlo Košice až do odvolania pozastavilo predaj vstupeniek a hranie repertoárových predstavení. Rozhodol o tom v piatok krízový štáb divadla v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu. Zároveň rozhodol o odklade ďalších premiér plánovaných v tejto sezóne na neurčito. Informoval o tom hovorca divadla Svjatoslav Dohovič.

10:50 Nemocnica Svet zdravia Galanta uzavrela všetky vstupy do svojej budovy okrem vchodu do hlavnej budovy monobloku, ktorý je kontrolovaný. Pri tomto vstupe personál nemocnice bezkontaktne meria telesnú teplotu všetkým, ktorí do budovy vchádzajú a vyhodnocuje ďalšie príznaky, ako sú kašeľ, cestovateľská anamnéza, kontakt s infikovanou osobou, informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia.

10:45 Iniciatíva Kto pomôže Slovensku vyzbierala viac ako 521.000 eur. Z vyzbieraných peňazí už boli zadané objednávky na nákup ochranných a dezinfekčných prostriedkov a vybavenia takmer za 167.000 eur. Informovala o tom Michaela Lukovičová z iniciatívy.

10:40 Hlavné mesto SR spustilo na Zlatých pieskoch prípravu chráneného karanténneho priestoru pre ľudí bez domova. Predbežne ide o 30 kontajnerov, ktoré sú už zložené. V tomto priestore dostanú Bratislavčania bez domova potrebnú starostlivosť a budú im poskytnuté služby, ak existuje podozrenie, že boli v kontakte s infikovaným človekom, alebo majú príznaky ochorenia.

10:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike stúpol na 904, informoval v sobotu spravodajský server iDNES.cz. Za piatok pribudlo 124 nakazených.

10:30 Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku prekročil stovku. Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo už štvrtú obeť, uviedla v sobotu vládna informačná stránka koronavirus.gov.hu. Ochoreniu podľahol 53-ročný muž, ktorý trpel niekoľkými chronickými ochoreniami.

10:20 Zimbabwe má prvý prípad nákazy novým koronavírusom, čím sa stalo 38. africkou krajinou, v ktorej výskyt ochorenia COVID-19 potvrdili.

10:10 Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Učíme sa doma. Určená je najmä žiakom staromestských základných škôl, zapojiť sa do nej však môžu aj menšie deti a nemusia sa na nej zúčastniť výhradne len deti zo Starého Mesta. Práce je možné posielať do konca marca.

9:45 Polícia zaznamenala na svojich sociálnych sieťach extrémny nárast počtu fanúšikov naprieč všetkými stránkami. V súčasnej krízovej situácii ich považuje za strategický komunikačný kanál, ktorý upozorňuje ľudí na aktuálny vývoj a vplýva na nich preventívne. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

9:30 Milovníci prémiových japonských sashimi, jemných francúzskych homárov, kambaly veľkej alebo morského vlka z Talianska si môžu akurát nechať zájsť chuť. Pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené obmedzenie leteckej dopravy zastavili dodávky týchto rýchlo sa kaziacich surovín do Singapuru.

8:45 Pre koronavírus sa odrezávajú od svojich susedov aj Spojené štáty. Čiastočne uzavrú spoločnú hranicu s Mexikom. Výnimkou budú iba nevyhnutné cesty. Od polnoci miestneho času budú podobné obmedzenia platiť aj na hranici s Kanadou.

8:40 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa zrejme podrobí aj tretiemu testu na koronavírus SARS-CoV-2 po tom, ako sa u veľkého počtu ľudí z jeho okolia potvrdila prítomnosť tohto patogénu v tele.

8:20 Ďalších 147 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v piatok v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8799. Potvrdených bolo aj ďalších osem, teda celkove už 102 úmrtí v dôsledku tejto infekcie.

7:50 V čínskom meste Wu-chan, pôvodnom epicentre celosvetovej pandémie nového koronavírusu, už tretí deň po sebe nezaznamenali žiadny nový prípad nákazy.

7:20 Na bratislavskom letisku v piatok večer pristálo lietadlo so Slovákmi zo Spojeného kráľovstva. Všetci pasažieri smerovali v špeciálnom bezpečnostnom režime do povinnej karantény do Gabčíkova.

7:00 Najdôležitejšie udalosti spojené s koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok