Máme nového premiéra a vládu, prezidentka ich slávnostne vymenovala

TA3 TASR SITA
21.3.2020 13:18

Prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Igora Matoviča. Vládnu koalíciu tvoria štyri strany a hnutia, a to OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V NR SR získali ústavnú väčšinu. Víťaz volieb OĽANO vo vláde obsadí sedem ministerských pozícií, Sme rodina a SaS obsadia po tri ministerstvá a Za ľudí dve.

Čaputová: Preberáte najmä zodpovednosť

Igor Matovič je od soboty novým premiérom Slovenskej republiky. Jeho kabinet oficiálne vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu popriala Matovičovi aj ministrom veľa šťastia a tiež im pripomenula, že majú zodpovednosť za celé Slovensko. Proces vymenovania sprevádzajú pre šíriaci sa koronavírus prísne hygienické opatrenia, Kancelária prezidenta SR sa rozhodla ceremóniu vysielať naživo bez prítomnosti väčšieho počtu novinárov. Matovič si v najbližších chvíľach pôjde prebrať Úrad vlády SR.

Prezidentka novému kabinetu v príhovore pripomenula, že nastupuje v ťažkých časoch. „Doba a situácia je natoľko vážna, že dnes si inú vládu ako ústavne konajúcu, poctivú, pracovitú, obetavú, odvážnu, rozhodnú a zodpovednú dovoliť nemôžeme. To, že svoje povinnosti budete plniť v záujme občanov, je vašou svätou povinnosťou, lebo práve od vás do značnej miery závisí, či prejde Slovenská republika svojou ťažkou skúškou,“ povedala.

Čaputová doplnila, že noví ministri aj premiér majú zodpovednosť za celú krajinu. „Dnes nepreberáte iba moc, dnes preberáte najmä zodpovednosť za republiku a jej obyvateľov. Každé zlyhanie, ktoré je za obvyklých pomerov len predmetom mediálnej kritiky, by dnes ohrozilo to základné, čo nám všetkým dáva šancu, aby sme situáciu zvládli,“ doplnila.

Matovič si prevzal od Pellegriniho úrad vlády

Nový premiér Igor Matovič si prevzal od svojho predchodcu Petra Pellegriniho (Smer-SD) Úrad vlády SR. Pellegrini želá Matovičovi a jeho vláde veľa síl a povedal, že je pripravený mu pomôcť, ak bude potrebovať. Sľúbil tiež, že je Matovičovi pripravený pomôcť, ak bude potrebovať. Pellegini to povedal po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci vymenovala novú vládu.

"Budem mu držať palce, ak bude potrebovať, som pripravený mu pomôcť," vyhlásil Pellegrini. Dodal, že stáť na čele vlády nie je ani za bežných okolností hračka, nieto ešte v súčasnosti, keď Slovensko a svet čelia pandémii nového koronavírusu.

Rozdelenie rezortov

Premiérom sa stal Igor Matovič, ďalšími členmi vlády za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sú minister vnútra Roman Mikulec, minister financií Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, minister životného prostredia Ján Budaj a ministerka kultúry Natália Milanová.

Za hnutie Sme rodina budú v exekutíve pôsobiť podpredseda pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý, minister dopravy Andrej Doležal a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) bude v pozícii prvého podpredsedu vlády pre ekonomiku a ministrom hospodárstva Richard Sulík, ministrom školstva Branislav Gröhling a ministrom zahraničných vecí Ivan Korčok.

Strana Za ľudí zaujme v exekutívne dva posty. Podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre investície a regionálny rozvoj bude Veronika Remišová a ministerkou spravodlivosti Mária Kolíková.

Po vymenovaní je vláda povinná do 30 dní predložiť parlamentu svoj program a požiadať ho o vyslovenie dôvery. V parlamente sa bude nová vláda opierať o podporu 95 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok