Pribudli ďalšie prípady, Slovensko má spolu 137 nakazených

TA3 TASR SITA
20.3.2020 15:37

Boj proti pandémii koronavírusu pokračuje, opäť pribudli nové prípady nakazených, ktorých celkový počet je zatiaľ na čísle 137. Rezort diplomacie už začal dopravovať do vlasti ľudí autobusmi z Prahy, Budapešti, Viedne či Ľubľany. Večer sa na viacerých miestach Slovenska ozýval hromadný potlesk pre zdravotníkov a hasičov. Udalosti sme s vami sledovali online aj počas piatka.

Pribudli ďalšie prípady, Slovensko má spolu 137 nakazených
TASR/Milan Kapusta

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:31 Český premiér Andrej Babiš rokoval v piatok na zámku v Lánoch s prezidentom Milošom Zemanom. Témou schôdzky bola pandémia koronavírusu, lídri sa po stretnutí nechali vyfotografovať v rúškach. Babiš po stretnutí pre televíziu TV Nova povedal, že Česko má vďaka Zemanovým vzťahom v Pekingu prednostne materiál z Číny.

22: 09 Talianska vláda sprísnila opatrenia v rámci boja s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a v piatok oznámila ďalšie obmedzenia pohybu osôb. Ministerstvo zdravotníctva nariadilo zatvorenie všetkých parkov a ihrísk a zakázalo vonkajšie voľnočasové aktivity. Individuálne fyzické cvičenie je stále povolené, ale v blízkosti domova.

20:45 Británia v piatok oznámila nové obmedzenia v rámci boja s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. V krajine budú od piatkovej noci zatvorené kaviarne, krčmy, bary, reštaurácie, nočné kluby, divadlá a centrá voľného času. Na tlačovej konferencii o tom informoval britský premiér Boris Johnson.

20:36 Prvé úmrtie ohlásilo v piatok Srbsko. Ide o 59-ročného muža z mesta Kikinda na severovýchode krajiny. Pacient bol v kontakte s osobou, ktorá sa vrátila z Talianska. Oznámila to srbská premiérka Ana Brnabičová.

20:33 Poľský poslanec Európskeho parlamentu Adam Jarubas v piatok na Twitteri oznámil, že má pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Ide tak o prvého známeho europoslanca nakazeného týmto vírusom. "Priatelia, otestovali ma na (ochorenie) COVID-19 a výsledok testu bol pozitívny. Som v nemocnici a cítim sa dobre," tvítoval 45-ročný poľský europoslanec.

20:27 Pandémia narušila plány s misiou na Mesiac amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír. Pre vzrastajúci počet prípadov nákazy blízko kľúčových technických centier v štátoch Louisiana a Mississippi musela NASA zastaviť výrobu a testovanie rakety Space Launch System a systémov kozmickej lode Orion.

20:13 Lietadlo so 189 Slovákmi priletí z londýnskeho letiska Stansted na bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika približne o 21.00 h. Informovala o tom Katarína Remiaš z 1st Class Agency.

20:10 Pozrite si aj Hlavné správy TA3, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:03 Po ôsmej hodine večer sa z viacerých miest Slovenska ozýval veľký hromadný potlesk venovaný hasičom a zdravotníkom. Potlesk znel aj z Prezidentského paláca.

19:48 Počet potvrdených prípadov nákazy sa vo Švajčiarsku v piatok výrazne zvýšil, v krajine evidujú 4840 infikovaných. Ochoreniu COVID-19 dosiaľ podľahlo 43 ľudí. Informoval o tom švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

19:21 Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Traja pacienti z Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už prepustení, traja sú prepustení z Fakultnej nemocnice Trenčín a jeden prepustený pacient je z Banskej Bystrice," uviedla Eliášová. Dodala, že prepustení pacienti ešte dva týždne zostávajú z preventívnych dôvodov v domácej izolácii.

18:43 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 627 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Počet obetí sa tak v piatok vyšplhal na vyše 4000.

18:09 Počet nakazených v Česku stúpol na 833.

18:04 Obvodný lekár z Považskej Bystrice, ktorý ordinoval v púchovskej poliklinike Zdravie, má pozitívne výsledky na ochorenie koronavírusu. Nakaziť sa mal od pacienta, ktorý bol v zahraničí. Všetci lekári, ktorí boli s ním v kontakte, sú už v karanténe.

17:50 Odkláňať potenciálne rizikových pacientov s podozrením na nákazu novým koronavírusom budú v rožňavskej nemocnici Svet zdravia v triediacom stane pred vchodom do pavilónu B. Ako informovala komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková, stan zriadili v spolupráci so Slovenským Červeným krížom. "Študenti medicíny tam od soboty 21. marca verejnosti bezkontaktne odmerajú teplotu a vyhodnotia ďalšie príznaky, napríklad kašeľ, cestovateľskú anamnézu či kontakt s infikovanou osobou. Tento vstup do nemocnice bude otvorený počas pracovných dní od 6.00 do 22.00 h a cez víkendy od 7.00 do 22.00 h," konkretizovala Fedáková.

17:36 V Česku sa vyliečil štvrtý pacient nakazený novým koronavírusom. ČR má 774 potvrdených prípadov infekcie a von môžu ľudia chodiť len s rúškami. Američania tiež schválili experimentálny liek Remdesivir pre českého pacienta, ktorý je vo vážnom stave. Informácie priniesol v piatok spravodajský portál Novinky.cz.

17:32 V Miláne nariadili v piatok rozmiestnenie 114 talianskych vojakov v rámci kampane "Bezpečné ulice" na kontrolu opatrení na zabránenie šíreniu koronavírusu.

17:02 Asociácia nemocníc Slovenska sa obáva, že v dôsledku usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo môže dôjsť ku kolapsu nemocníc. Nemocnice dostávajú oznámenia od všeobecných lekárov o uzatváraní ambulancií pre fyzické návštevy pacientov. MZ SR pripomína, že aj naďalej poskytujú konzultácie, zabezpečujú predpis e-receptov a potvrdenia o práceneschopnosti.

17:55 V Británii panuje neistota a nervozita. Verejnosť je momentálne vo fáze očakávania, čo sa bude diať v nasledujúcich dňoch a týždňoch v súvislosti so šírením koronavírusu. Aktuálne informácie nám prezradil spolupracovník Peter Mikitič.

17:50 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku za 24 hodín stúpol o takmer 3000. Šéf inštitútu Roberta Kocha vyzval občanov, ktorí doterajšiu situáciu podceňujú, aby otvorili oči. Aká je aktuálne situácia v Nemecku nám povedala naša spolupracovníčka Viktória Bellová.

16:45 Na Slovensku platia pre koronavírus mimoriadne opatrenia, vrátane uzavretia hraníc pre väčšinu cudzincov. Pozreli sme sa, aká je situácia na hraničnom priechode Čunovo – Rajka.

16:42 Sociálni pracovníci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska pomáhajú svojim klientom aj v čase opatrení týkajúcich sa výskytu nového koronavírusu. Ako informovala PR manažérka únie Eliška Fričovská, riešia pomôcky pre nevidiacich na úradoch, pomáhajú pri zabezpečovaní nákupov, poskytujú aktuálne informácie k súčasnej situácii a podporujú osamelých.

16:32 Na Ukrajine je potvrdených dosiaľ 26 prípadov koronavírusovej infekcie, z toho tri smrteľné. Podľa agentúry Ukrinform o tom v piatok informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

16:30 Viacero zamestnancov Národného onkologického ústavu je v karanténe po tom, ako 75-ročný muž zamlčal, že bol v kontakte s osobou s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Potvrdila to špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová. V karanténe sú dvaja lekári, tri sestry a sanitárka. "Dvaja z nich využili možnosť ostať v karanténe v priestoroch NOÚ, kde nemajú prístup pacienti ani ostatní zamestnanci," priblížila Kubicová.

16:20 Univerzitná Nemocnica Bratislava získala šesť nových pľúcnych ventilátorov, ktoré jej pomôžu pripraviť sa na veľký nával pacientov, ktorí môžu potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu z dôvodu ochorenia COVID-19.

16:05 Čoraz viac Maďarov porušuje pravidlá povinnej domácej karantény, ktorú musia absolvovať občania Maďarska po návrate z krajín s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v piatok v Budapešti hovorca krízového štábu Tibor Lakatos. Maďarské orgány evidujú 69 prípadov nedodržania pravidiel povinnej izolácie.

16:00 Zo zahraničia sa na Slovensko k dnešnému dňu vrátilo 1 059 ľudí. Ako informoval vedúci tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga, započítaní sú v tom aj občania, ktorí sa dnes večer vrátia letecky z Londýna. Viac ako 1 000 Slovákov prišlo domov individuálne, teda vlastnými autami či inými dopravnými prostriedkami. Za hranicami je podľa Tomagu stále 2 085 žiadateľov o návrat do vlasti.

15:50 Medzi pozitívne testovanými boli aj tri osoby z karantény v Gabčíkove, ktoré sa vrátili z Rakúska. Okrem toho boli nové prípady zaznamenané pri vzorkách odobratých v nemocniciach v Bratislave, Martine, Prešove, Trenčíne, Nitre a Ružomberku.

15:33 Výsledky laboratórnych testov dnes ukázali 14 nových pozitívnych výsledkov na ochorenie COVID-19, negatívnych vzoriek bolo 354. Na Slovensku máme spolu 137 nakazených, informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Počet negatívnych vzoriek je spolu 2670.

15:28 Banskobystrický primátor Ján Nosko a viceprimátori Jakub Gajdošík a Milan Lichý si vzhľadom na mimoriadnu situáciu so šíriacim sa novým koronavírusom znížili platy. Ušetrené peniaze venujú na krízový účet mesta určený na pomoc ľuďom pred nákazou.

15:20 Úrad verejného zdravotníctva odporúča nakladať s rúškami a rukavicami ako s bežným komunálnym odpadom. Podľa ÚVZ treba použité rúška a rukavice likvidovať odhodením medzi komunálny odpad, teda do čierneho plastového kontajnera.

15:12 Aj Petržalka, najväčšia mestská časť hlavného mesta SR Bratislavy, využíva svoje komunikačné kanály na informovanie o rizikách šírenia nového koronavírusu. Samospráva tiež iniciuje kampane, ktoré majú pomáhať najviac zraniteľným a ohrozeným skupinám obyvateľom. "Našu pozornosť sústreďujeme na seniorov a osamelých občanov, ktorí trpia vážnym telesným postihnutím alebo chronickým ochorením," priblížil starosta Petržalky Ján Hrčka.

Špeciálnu linku 0947 487 498 môžu občania využiť v prípade potreby nákupu potravín, drogérie, liekov a ďalších základných vecí

15:08 Združenie miest a obcí Slovenska bude od novej vlády v súvislosti s koronavírusom žiadať zmenu zákonov. V prípade zachovania súčasného stavu totiž môžu podľa ZMOS-u hroziť mestám a obciam existenčné problémy.

14:50 V Belgicku podľahlo za 24 hodín novému koronavírusu 16 ľudí, čím sa celkový počet obetí nákazy v tejto krajine zvýšil na 37. Ide o doteraz najväčší denný prírastok obetí tejto nákazy v Belgicku. Vo štvrtok bolo v Belgicku potvrdených 462 nových prípadov nákazy, celkový počet dokázateľne nakazených osôb vzrástol na 2257.

14:45 Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský apeluje na vládu, aby pristúpila k regulácii cien za osobné ochranné pracovné prostriedky podľa vzoru susedného Česka. Podľa Majerského sú ceny dostupných prostriedkov premrštené.

14:40 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2958 a v piatok dosiahol 13.957 osôb. Informoval o tom  Inštitút Roberta Kocha. Šéf inštitútu Lothar Wieler oznámil, že počet úmrtí sa za uvedené obdobie zvýšil o 11 na 31.

14:30 Slovenskí väzni vyrobili do piatka, za viac ako dva týždne, už 39.800 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára. V nedeľu 5. marca sa začala výroba rúšok v dvoch ústavoch - Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová.

14:18 Čoskoro vznikne aplikácia, ktorá by mohla pomôcť Slovensku zvládnuť nákazu Covid-19 rýchlejšie. Na základe senzorov telefónu by mala rozoznať, či sa osoba vyskytla počas 14-ich dní v blízkosti osoby, ktorá bola diagnostikovaná na Covid-19. Informovala o tom policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. Týmto spôsobom by sa chránili ľudia efektívnejšie.

14:10 Vplyv pandémie na deficit verejných financií na Slovensku môže byť v rozsahu od dvoch percent hrubého domáceho produktu do šiestich percent HDP. Vyčíslila to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojej prvej verzii dokumentu, ktorý chce pravidelne aktualizovať.

14:06 V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko budú od soboty po dobu dvoch týždňov platiť výrazné obmedzenia pohybu ľudí mimo svojho bydliska. Oznámil to v piatok bavorský premiér Markus Söder, ktorý zároveň vyzval občanov, aby zostali doma.

14:00 Počet obetí pandémie presiahol v piatok celosvetovo 10.000. Vyplýva to z údajov agentúry AFP s platnosťou k 11.30 h SEČ. Agentúra zaznamenala celkovo 10.080 úmrtí. Najviac obetí si nákaza vyžiadala v Európe (4.932) a v Ázii (3.431). Najhoršie postihla pandémia Taliansko, kde ochoreniu podľahlo už 3405 ľudí, za ktorým nasledujú Čína s 3248 obeťami a Irán s 1433 obeťami.

13:50 Pomoc od štátu vo forme osobných ochranných pracovných prostriedkov v súvislosti s pandémiou dostal už aj Prešovský samosprávny kraj, ktorý začal s ich distribúciou. Rozdelí ich rovnakým dielom medzi všetkých ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v kraji.

13:37 Verejné bohoslužby sa na Slovensku nebudú sláviť až do konca marca. Pôvodné rozhodnutie prijaté Konferenciou biskupov Slovenska kvôli šíreniu nového koronavírusu, ktoré platilo do 23. marca, sa predlžuje do 31. marca. Biskupi zároveň na tento čas veriacich dišpenzujú od účasti na nedeľnej svätej omši.

13:25 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár taktiež prijal opatrenia v súvislosti s pandémiou. Opatrenia sa vzťahujú na zamestnancov všetkých organizačných zložiek Generálnej prokuratúry SR, aj na všetky krajské a okresné prokuratúry. Na základe týchto opatrení sa podania môžu posielať písomne, elektronicky, respektíve do podateľne vo vymedzených hodinách.

13:20 Ústav experimentálnej psychológie SAV v Bratislave spracoval zásady, ktoré majú pomôcť nepodliehať nepravdivým informáciám, neovereným hoaxom, pseudovedeckým presvedčeniam a konšpiráciám. Radiť by sa mali nimi aj v súčasnej situácii šírenia nového koronavírusu.

13:17 Streamovacie spoločnosti YouTube a Netflix znížia v Európe na najmenej nadchádzajúcich 30 dní kvalitu prenosu, aby predišli preťaženiu internetu a dokázali ďalej používateľom poskytovať svoje služby. Obe služby zažívajú vďaka karanténnym obmedzeniam platným v Európe bezprecedentný nápor záujmu.

13:15 Predseda strany Kotlebovci - ĽSNS Marian Kotleba čelí za spájanie utečencov s koronavírusom trestnému stíhaniu. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv na neho podala trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy, podnecovaniu k neplneniu povinnosti a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti za krízovej situácie.

13:10 Viac ako tisíc úmrtí si v Španielsku vyžiadala nákaza koronavírusom. Takmer 20.000 ľudí v krajine je nakazených. Španielske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo 19.980 prípadov nákazy a 1002 úmrtí. Počet úmrtí v porovnaní so štvrtkom narástol o 235. Španielsko je treťou najviac postihnutou krajinou na svete po Číne a Taliansku.

13:00 Nastupujúci minister školstva Branislav Gröhling (SaS) si nemyslí, že by mohlo dôjsť k predčasnému ukončeniu školského roka. Pripúšťa však, že dočasné prerušenie vyučovania v súvislosti s výskytom nového koronavírusu bude dlhšie ako dva týždne. Uviedol to po ustanovujúcej schôdzi NR SR.

12:50 Ubytovacie a stravovacie zariadenia v cestovnom ruchu čelia existenčným problémom. Na druhej strane potravinárske podniky nezvládajú pokryť rastúci dopyt po ich produktoch. Zástupcovia oboch sektorov preto spojili sily a vytvorili iniciatívu „Pomôžme si navzájom“, ktorá má riešiť oba problémy.

11:44 Nitra v týchto dňoch rozoslala SMS správy na viac ako 5000 telefónnych čísel, ktoré patria ľuďom vo veku nad 65 rokov. Vyzývajú v nich seniorov, aby sa na sociálnom odbore mestského úradu prihlásili v prípade, že potrebujú pomoc s nákupom a dovozom potravín. Okrem zabezpečenia dovozu potravín sa radnica snaží seniorom distribuovať aj rúška, na ktoré mesto nakúpilo materiál a šijú ich dobrovoľníci.

11:40 Česko má po novom už 774 prípadov nakazenia koronavírusom. Podľa odhadov námestníka ministra zdravotníctva Romana Prymulu môže byť v Česku v polovici apríla až 15-tisíc prípadov. Prymula zároveň varoval, že by sa v krajnom prípade mohlo pristúpiť k zákazu vychádzania.

12:28 Novozvolení poslanci parlamentu skladali slávnostný poslanecký sľub. Keďže výmena moci na Slovensku sa odohráva počas pandémie, ustanovujúca schôdza bola za prísnych bezpečnostných opatrení. Pozrite sa, ako to vyzeralo.

12:25 Polícia zverejnila video z hraničného priechodu Šahy.

12:05 V Maďarsku zomreli dvaja starší pacienti nakazení novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom v piatok vládny informačný server.

12:00 Dezinformácie a hoaxy, ktoré sa vo veľkom objavovali a zdieľali po rozšírení nového koronavírusu na Slovensku, ustali. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová: "Ak porovnáme prvé dni po vypuknutí nového koronavírusu v našom regióne, keď sme mali denne dve až tri masovo (v tisíckach) zdieľané dezinformácie, tak v súčasnosti je už relatívny pokoj."

11:55 Britská vláda vyzvala 65.000 bývalých zdravotníkov, aby sa vrátili do práce a pomohli v boji proti pandémii. Nasadení budú aj dobrovoľníci spomedzi študentov posledných ročníkov medicíny a zdravotníckych škôl. "Sami to nezvládneme. Preto vyzývam všetky bývalé zdravotné sestry, aby nám počas tejto pandémie poskytli svoju expertízu a skúsenosti. Nepochybujem o tom, že môžete pomôcť zachrániť životy," povedala šéfka britskej komory združenia zdravotných sestier Ruth Mayová.

11:50 Trnavský samosprávny kraj vyčlení 60 lôžok pre pacientov Fakultnej nemocnice Trnava vo svojich zariadeniach, v ktorých je od 16. marca prerušená prevádzka.

11:42 Vo Fakultnej nemocnici v Trnave je momentálne hospitalizovaný jeden pacient pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 a dvaja pacienti, ktorí čakajú na výsledky testov. Uviedol to pre médiá medicínsky riaditeľ FN Trnava Viliam Vadrna. "V súčasnosti máme v nemocnici jedného pozitívne testovaného pacienta a dvaja čakajú na výsledky testov. Pavilón, kde je infekčná klinika, je kompletne vyprataný pre potreby pacientov s podozrením alebo už potvrdeným ochorením COVID-19," vysvetlil.

11:38 Oceliarne U. S. Steel Košice pokračujú v aktuálnej situácii ovplyvnenej hrozbou pandémie v obmedzenom režime výroby. "Pre nás výroba znamená momentálne udržať zariadenia v chode, aby sme mohli naplno produkovať tovary až táto pandémia pominie," uviedol hovorca podniku Ján Bača. Oceliarne podľa neho priebežne denne aktualizujú opatrenia tak, aby nedošlo k nevratným škodám na zariadeniach.

11:30 Niektoré svetové mestá a regióny zaznamenali v dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu zníženú úroveň znečisťujúcich plynov súvisiacich s globálnym otepľovaním.

11:27 Lekárski odborári vyzývajú vládu SR, aby sa vyvarovala neopodstatnených nákupov drahej zdravotníckej techniky a sústredila sa na zabezpečenie dostatku ochranných a dezinfekčných prostriedkov pre personál nemocníc. Informoval o tom predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Odborári upozorňujú, že slovenské nemocnice sú personálne poddimenzované a možno očakávať, že aj v najbližších týždňoch budú čeliť veľkému náporu. Preto je dôležité chrániť zdravotníkov.

11:07 Študenti medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika už niekoľko dní pomáhajú ako dobrovoľníci košickej univerzitnej nemocnici. Triedia osoby vstupujúce na centrálne príjmy a usmerňujú ľudí, ktorí kontaktovali "call centrum" regionálneho úradu verejného zdravotníctva a plánujú navštíviť nemocnicu.

Dobrovoľnícku prácu pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura Košice vykonáva od utorka prvých 19 študentov všeobecného a zubného lekárstva. Pripravení pomôcť sú aj ďalší medici, a to aj pri testovaní pacientov na nový koronavírus, ošetrovaní chorých či akoukoľvek inou vhodnou formou.

10:57 Kanadská cirkusová spoločnosť Cirque du Soleil má pre pandémiu veľké ekonomické problémy, ktoré majú za následok dočasné prepustenie asi 95 percent personálu. Toto rozhodnutie sa týka 4679 ľudí.

10:50 Na hornej Nitre začala fungovať mobilná jednotka na odber vzoriek pre testy na nový koronavírus. Medici v nej odoberajú vzorky ľuďom, ktorí sú v karanténe. Mobilnú odberovú jednotku zabezpečil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach, ten bude vzorky aj posielať na testovanie.

10:45 Aj kvôli znepokojujúcej situácii v Taliansku sa Európska únia musí zaoberať riešeniami, ako zabrániť masívnemu šíreniu nákazy. Aké kroky by mali teda členské štáty podniknúť?

10:33 Ruskí vedci začali v pondelok v laboratóriu na Sibíri testovať na zvieratách možnú vakcínu proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Vedci zo Štátneho výskumného centra pre virológiu a biotechnológie VEKTOR v meste Novosibirsk vyvinuli prototyp vakcíny na základe šiestich rôznych technologických platforiem.

10:25 Počet nakazených v Maďarsku naďalej stúpa. V piatok tam registrovali už 85 prípadov nákazy, vyplýva z údajov zverejnených na informačnej stránke vlády koronavirus.gov.hu. Maďarské orgány z dôvodu ochrany osobných údajov nezverejňujú informácie o miestach výskytu nákazy, o veku pacientov a ani o tom, či sa infikovaní vrátili zo zahraničia.

10:20 Asociácia veľkodistribútorov liekov upozorňuje, že pre pandémiu sa jej členovia ocitli v krízovej situácii. Ako v piatok uviedol jej výkonný riaditeľ Jozef Pospíšil, tá môže viesť k obmedzeniu zásobovania liekov zo strany veľkodistribútorov. Žiada preto ministerstvo zdravotníctva, aby upozornilo všetkých domácich a zahraničných výrobcov liekov, aby neobmedzili dodávky pre Slovensko.

10:10 Nebalené pečivo nepredstavuje, v prípade rozširujúceho sa koronavírusu, hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potreba ho baliť. Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov po zasadaní krízového štábu.

10:07 Česká republika v piatok ráno potvrdila 765 prípadov nákazy koronavírusom, čo v porovnaní so štvrtkom predstavuje nárast o 69 prípadov. V ČR doteraz vykonali viac ako 11.600 testov.

10:05 Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na zabezpečenie služieb súvisiacich s pobytom občanov v karanténe. Ako sa ďalej uvádza v oznámení na stránke Úradu pre verejné obstarávanie, náklady na zabezpečenie služieb odhadujú na 300-tisíc eur bez DPH.

9:55 Prvé kroky budúceho ministra vnútra Romana Mikulca budú súvisieť s riadením krízového štábu a so šírením nového koronavírusu. Povedal to pri príchode na piatkovú ustanovujúcu schôdzu NR SR.

9:45 Osobná železničná a autobusová doprava v Spojenom kráľovstve bude pre pandémiu obmedzená. Opatrenia, na ktorých sa dohodla britská vláda a železniční dopravcovia, sa budú realizovať postupne od pondelka. Zmeny ovplyvnia aj metro i diaľkové a prímestské autobusy.

9:35 Americký výrobca elektromobilov Tesla od 23. marca dočasne zastaví výrobu vo svojom závode v kalifornskom Fremonte, aby dodržal nariadenia, ktoré zaviedli úrady v zálive San Francisco Bay v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

9:30 Slovenská pošta upravuje spôsob doručovania niektorých zásielok, zavádza celoplošné víkendové zatvorenie všetkých pobočiek a pozastavuje komerčné služby. Pošta tak koná podľa usmernení Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR.

9:20 Vo viacerých čínskych regiónoch, kde nedávno zrušili zákaz vychádzania vyhlásený pre pandémiu koronavírusu, úrady prijali nezvyklo veľký počet žiadostí o rozvod. Ako napísal čínsky denník Global Times, odborníci zvýšenie záujmu o rozvod spájajú s tzv. infodémiou okolo choroby COVID-19.

9:10 Parlament v starom zložení skončil a zúriaca pandémia poznačila aj ustanovujúcu schôdzu novej parlamentnej garnitúry, ktorá prebieha za prísnych bezpečnostných a preventívnych opatrení.

9:03 Počet nakazených sa v Rakúsku k piatkovému ránu zvýšil o 360 na 2203. V Rakúsku je zatiaľ potvrdených šesť úmrtí pripisovaných koronavírusu.

9:00 Maďarská strana od 6:00 otvorila hraničné priechody Komárno – Komárom, Štúrovo – Esztergom pre osobnú dopravu a peších. Vo štvrtok 19. marca sa na tom dohodli policajní prezidenti Slovenska a Maďarska. Ako informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, platí, že sa to týka pohraničných Slovákov žijúcich alebo pracujúcich 30 km od hraníc, ktorí sa pri hraničnej kontrole preukážu napríklad dokladom totožnosti - občianskym preukazom/cestovným pasom, pobytovou kartou a potvrdením od zamestnávateľa/pracovnou zmluvou.

8:55 Európska únia pracuje na historicky najväčšom balíku podporných opatrení, ktoré by mali zmierniť dopady nákazy COVID-19, vyhlásil predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zdôrazňujúc, že nik neostane sám. "Čeliac tejto dramatickej situácii a majúc povinnosť chrániť životy, živobytie a stabilitu pre všetkých, Európska únia koná. Iste, museli sme bojovať proti národnému sebectvu, teraz je však jasné, ako sa s touto mimoriadnou situáciou vysporiadame," vyjadril sa.

8:45 Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom vydal vo štvrtok nariadenie, na základe ktorého nemajú obyvatelia štátu vychádzať z domu v iných ako nevyhnutných prípadoch. Zároveň varoval, že šíriaci sa koronavírus môže položiť na lopatky tamojšie zdravotníctvo. "Môžem vás uistiť, že domáca izolácia nie je moja preferovaná voľba a viem, že ani vaša, ale je to potrebné," povedal Newsom na večernej tlačovej konferencii.

8:30 Pridáte sa večer k potlesku? Podobné akcie rýchlo pribúdajú po celom svete.

8:20 Zdá sa, že v pôvodnom epicentre nákazy sa podarilo dostať situáciu pod kontrolu. Čína však čelí novému problému.

8:00 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku za jeden deň zvýšil o 4000 a do piatku rána (05.00 h) stúpol podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa na 15.320. Informoval o tom denník Die Welt s tým, že oficiálne údaje zverejní Inštitút Roberta Kocha v piatok dopoludnia. Podľa zozbieraných údajov z jednotlivých spolkových krajín je v prepočte na počet obyvateľov najviac zasiahnutý Hamburg. Na 100.000 obyvateľov tam pripadá v priemere 27,8 potvrdených prípadov.

7:40 Rezort diplomacie už začal dopravovať do vlasti ľudí autobusmi z Prahy, Budapešti, Viedne či Ľubľany.

7:20 Na Slovensko sa včera po 42 hodinách z Číny vrátil slovenský vládny špeciál s miliónom rúšok a 100 tisíc rýchlotestami na koronavírus.

7:00 Najdôležitejšie udalosti spojené s koronavírusom sme sledovali aj počas štvrtka, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok