Sme generáciou opustených ľudí? Sociálne siete nám nepomáhajú

TA3 ČTK
24.11.2019 09:59

Bojíme sa, že ostaneme zo dňa na deň sami a máme malú sebadôveru. Paradoxne, práve pocit opustenosti môže byť faktorom, ktorý nasmeruje vzťah k zániku. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

Sme generáciou opustených ľudí? Sociálne siete nám nepomáhajú
ČTK

Zranenia z detstva

Úzkosť, poranenie, syndróm. Označenie sa mení, rovnako ako príznaky, podľa toho, ako veľmi sme citliví. Príčina je však taká istá. Stratu blízkej osoby, či ide o rozchod alebo smrť, prežívame veľmi podobne a znamená opustenosť. Zdá sa, že je tým zasiahnutých čoraz viac ľudí. Sme generáciou opustených ľudí?

"Je to veľmi bežný problém," hovorí lekár Daniel Dufour. "Vždy som sa snažil pochopiť psychické príčiny niektorých ochorení a často som u pacientov nachádzal práve tento syndróm," tvrdí. Všetci podľa neho utrpeli v detstve nejakú ťažkú stratu. "Nemusí to byť vždy spôsobené fyzickou stratou. Dieťa môže cítiť, že nebolo vítané a že nie je také, ako by si rodičia priali," vysvetľuje Daniel Dufour.

rande-stretnutie-vztah-muz-zena-1140px-ctk_ac1100ae-9b34-e3bf.jpg

Pocitom opustenosti trpia všetci, ale v rôznej miere, tvrdí psychoanalytička Virginia Meggléová. "Narodenie bračeka alebo sestričky, nechcené prázdniny v tábore, sťahovanie, úmrtie v rodine, ale aj rodičia bez práce alebo trpiaci depresiami. To všetko zanecháva v detskej duši stopu," hovorí psychoanalytička.

Stav, ktorý oslabuje

"Mám strach, že ostanem sama," hovorí Estelle. Mladá žena si nespomína, že by v detstve utrpela nejakú konkrétnu stratu, ale hovorí, že trpí týmto syndrómom. S matkou nikdy nemala dobrý vzťah a jej rodičia sa rozišli. "Žila som s ňou a vždy, keď mala nejakého milenca, bála som sa, že odo mňa navždy odíde."

Či už ide o stratu sebadôvery, pocit, že si nezaslúžite byť milovaní, o citovú závislosť alebo odmietanie blízkych vzťahov z opatrnosti, či pocit opustenosti, to všetko oslabuje ľudí, ktorí dlhodobo žijú v týchto vzorcoch. "Práve prostredníctvom citových vzťahov si ľudia uvedomujú takéto poranenia," tvrdí Dufour. Mnoho tých, ktorí si predstavujú, že si nezaslúžia byť milovaní, nedokážu byť plnohodnotným partnerom vo vzťahu, ale od svojich partnerov žiadajú o to viac lásky.

Negatíva virtuálnych vzťahov

Sociálne siete znásobujú počet nevýznamných udalostí, ktoré pripomínajú pôvodnú stratu. "Všetky virtuálne vzťahy vyostrujú tento pocit neistoty, ktorý môžeme cítiť všetci. Stále očakávame komentáre a lajky, máme dojem, že tento lajk nás upokojí. V skutočnosti skôr prehĺbi opustenosť, lebo nám neponúka to, čo sme skutočne očakávali," uvádza Virginia Meggléová.

Okrem sociálnych sietí máme ekologické, politické a ekonomické krízy, ďalej atentáty, a to posilňuje strach zo samoty a rozširuje ho na celú generáciu. "Vo svete násilia, kde nenachádzame oporu, čoraz viac ľudí nevie, ako z toho von. To prispieva k pocitu ohrozenia," hovorí psychoanalytička.

Aby sme sa vyliečili, je potrebné pátrať po príčinách trápenia, pomenovať ich a pochopiť. Existujú rôzne cesty. Hypnóza, meditácia, psychoanalýza. Cieľom je vytvoriť priestor, kde je človek v kontakte so svojimi emóciami. Podľa  Meggléovej tento priestor umožňuje naučiť sa prijať skutočnosť, že sme síce slabí, ale len preto, aby sme sa stali silnejšími.

Témy: Le Figaro
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok