Ľudia, ktorí majú deti, sú podľa vedcov šťastnejší. Keď deti odídu

TA3 ČTK
7.9.2019 09:55

Nemeckí vedci prišli so zistením, ktoré je pre rodičov zároveň dobrou aj zlou správou. Mať deti ich urobí šťastnejšími, ale až v momente, keď potomkovia opustia rodný dom. Píše o tom britský denník The Times, ktorý sa odvoláva na vedcov z univerzity v Heidelbergu, ktorí oslovili desaťtisíce ľudí žijúcich v Európe.

Ľudia, ktorí majú deti, sú podľa vedcov šťastnejší. Keď deti odídu
ČTK

Nižšia kvalita života

Vedci do výskumu zapojili 55.000 ľudí nad 50 rokov zo šestnástich európskych krajín. Pýtali sa ich na duševné zdravie, pocit pohody, rodinu a spoločenský život. Ľudia, ktorí majú deti, sa javili šťastnejší, ale platilo to len pre obdobie, keď už s nimi ich potomkovia nebývali. Deti v rodine boli v rámci prieskumu spájané skôr s nižšou kvalitou života.

"Na otázku, či deti prinášajú šťastie, neexistuje jednoduchá odpoveď. Záleží na štádiu života, v akom sa deti nachádzajú," ozrejmil pre noviny The Times vedúci štúdie Christoph Becker.

deti-skolka2_ac1100ae-f9e0-f31c.jpg

Dôležitý pocit bezpečia

Vedci zdôraznili, že ich štúdia bola len pozorovacia a nesledovala ani príčiny, ani následky tohto javu. Becker a jeho kolegovia sa však domnievajú, že neprítomné dospelé deti môžu rodičom pomôcť prekonať stresové udalosti, pretože im dávajú pocit bezpečia bez toho, aby vyžadovali neustálu starostlivosť a pozornosť. "Rola dieťaťa ako formy sociálnej podpory sa môže stať dôležitou až v neskoršej kapitole života jedinca," napísali vedci v štúdii, ktorú zverejnil časopis PLOS one.

Vo všeobecnosti podľa vedcov platí, že počas toho, ako ľudia postupne starnú, je pre nich zásadné mať vo svojom okolí ľudí, ktorým môžu veriť. Žiť v manželstve a mať blízkych, s ktorými môžete prebrať problémy, to sú metódy, ako dosiahnuť pocit väčšej životnej pohody. Deti, ktoré si už žijú vlastným životom vo vlastných domácnostiach, tento pocit umocňujú, ak majú so svojimi rodičmi dobré vzťahy, dodáva Becker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok