Môžete sa stať optimistom, ak chcete. Má to svoje výhody

TA3 ČTK
16.2.2019 19:46

Niektorí z nás sú akoby dopredu naprogramovaní a za každých okolností hľadajú svetlejšiu stránku vecí. Iní sa sústredia predovšetkým na problémy. Ktorý z pohľadov je však vhodnejší, ten optimistický alebo pesimistický? A je v našich silách ho zmeniť?

Môžete sa stať optimistom, ak chcete. Má to svoje výhody
ČTK

Lepšie zdravie, lepšie vzťahy

Ako píše The Daily Telegraph, niektorí z nás si myslia, že ich viac chráni, keď sú pripravení na to najhoršie. Napriek tomu by sa však väčšina ľudí radšej cítila šťastne než mizerne, aj keby sa veci mali neskôr zvrtnúť. Navyše, dôkazy naznačujú, že optimizmus prináša aj značné zdravotné výhody.

Hanne Rasmussenová z Kansaskej univerzity uskutočnila analýzu 83 štúdií, ktoré sa zamerali na spojenie medzi optimizmom a fyzickým zdravím. Zistila, že optimistický prístup je významným indikátorom lepšieho výsledku kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny, funkcií imunitného systému, znášania bolesti, problémov spojených s tehotenstvom, a dokonca i celkovým prežitím.

optimisti_7f000001-a6ca-8baa.jpg

Optimistický postoj môže taktiež posilniť vzťahy. Sanjay Srivastava a jeho kolegovia z Oregonskej univerzity sa pýtali manželských a partnerských párov. Zistili, že aj v páre, kde je jeden optimista, sú obaja so vzťahom spokojnejší. Ak je to takto, prečo sú optimistami len niektorí z nás? Je to dané geneticky, ako niečo, čo buď máme, alebo nemáme? Je to niečo, čo sa môžeme naučiť?

Jednoduchý tréning

Genetika rozhodne hrá svoju úlohu, potvrdil to napríklad výskum Elaine Foxovej a jej kolegov z Essexskej univerzity, alebo výskum Shelley Taylorovej z Kalifornskej univerzity v Los Angeles. Vedci zapojení do oboch štúdií však zdôraznili, že gény sú za optimizmus alebo pesimizmus zodpovedné len čiastočne. Každý, kto je odhodlaný vidieť pohár radšej poloplný než poloprázdny, sa to môže naučiť.

Ako? Rozšírte pole možností. Kedykoľvek sa pristihnete, že očakávate katastrofu, zarazte sa. Je to len jedna z možností. Predstavte si ďalšie dve možnosti, ako môžu veci dopadnúť. Jednu s neutrálnym a jednu s pozitívnym výsledkom. Hovorí sa tomu pozitívna zmena rámca. Precvičujte vnímavosť, teda schopnosť zámerne venovať pozornosť tomu, čo sa deje v prítomnom okamihu bez toho, aby ste riešili minulosť alebo stresovali budúcnosťou.

Na čo sa ďalší deň tešíte?

Richard Davidson a jeho kolegovia na Wisconsinskej univerzite ponúkli 25 účastníkom osemtýždňový kurz vnímavosti. Potom im a 16 kontrolným účastníkom dali pichli vakcínu proti chrípke. Tí, ktorí prešli kurzom vnímavosti, vykazovali zvýšenú aktiváciu v ľavej prednej časti mozgu, ktorá je spojená s pozitívnym efektom. Táto skupina mala silnejšiu imunitnú reakciu na vakcínu.

Choďte spať v dobrej nálade. To, na čo myslíte pred spaním, si s najväčšou pravdepodobnosťou zapamätáte. Dajte si na nočný stolík notes a kým zhasnete, zapíšte si tri najpríjemnejšie okamihy celého dňa. Poznamenajte si aj niečo, na čo sa ďalší deň tešíte.

Predstavujte si svoje najlepšie ja. Yvo Meevissen a jeho kolegovia z Maastrichtskej univerzity vyzvali účastníkov štúdie, aby si každý večer päť minút pred spaním predstavovali čo najlepšiu podobu svojej osobnosti a ostatných, aby mysleli jednoducho na svoje každodenné aktivity. Po dvoch týždňoch hlásili účastníci z prvej skupiny podstatné zvýšenie svojho optimizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok