Sprejerov by mali trestať podľa zákona aj pri nižšej škode

TA3 SITA
27.11.2017 11:40

Poslanci Peter Osuský a Ondrej Dostál navrhujú odstrániť nejednoznačnosť Trestného zákona v otázke naplnenia skutkovej podstaty trestného činu tzv. sprejerstva. Poslanci novelu Trestného zákona predkladajú na poslednú tohtoročnú schôdzu parlamentu.

Sprejerov by mali trestať podľa zákona aj pri nižšej škode
SITA/KR PZ Trenčín

Pripomínajú, že k zavedeniu skutkovej podstaty tzv. sprejerstva do Trestného zákona došlo prvýkrát ešte za účinnosti starých trestných kódexov v roku 2005. Výška spôsobenej škody ako majetkový následok trestného činu sa výslovne nevyžadovala.

"Zámerom bolo, aby sa sprejerstvo posudzovalo ako samostatný trestný čin bez ohľadu na výšku spôsobenej škody, čím by sa sprísnil postih aj za sprejerské útoky s nižšou majetkovou škodou. Spoločenská požiadavka na razantnejší postup pri eliminácii sprejerstva bola už aj vtedy vysoko aktuálna. Dovtedy sa sprejerské útoky dali kvalifikovať len ako trestný čin poškodzovania cudzej veci podľa Trestného zákona, avšak iba za podmienky, že spôsobená škoda dosiahla zákonom stanovenú hranicu škody nie nepatrnej, ktorá v roku 2005 predstavovala 6 900 Sk. Sprejerské útoky s nižšou škodou sa dali posudzovať len ako priestupok proti majetku podľa zákona o priestupkoch," pripomínajú.

V súdnej praxi sa postupne objavil zo strany sudcov, prokurátorov či advokátov výklad, podľa ktorého sa k naplneniu všetkých pojmových znakov skutkovej podstaty tohto trestného činu vyžaduje podmienka spôsobenia škody na majetku minimálne vo výške 266 eur. Predkladatelia preto navrhujú, aby aj páchatelia, ktorí spôsobia škodu za menej ako 266 eur boli postihovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok