Chcete kontrolovať vlastné sny? Skúste použiť tieto techniky

TA3 ČTK
25.11.2017 19:56

Mávate zlé sny a nočné mory? Austrálsky vedec tvrdí, že má riešenie. Vraj našiel spôsob, ako kontrolovať vlastné sny s využitím troch techník. Táto metóda má zvyšovať šancu na sny, pri ktorých sme si vedomí toho, že spíme.

Chcete kontrolovať vlastné sny? Skúste použiť tieto techniky
SITA/AP

Predošlé testy neboli úspešné

Doktor Denholm Aspy z Katedry psychológie Adelaidskej univerzity uviedol, že nová metóda zvyšuje šancu na sny, pri ktorých sme si vedomí toho, že sa nám len niečo zdá. Spáč vďaka tomu môže tento zážitok kontrolovať. Informoval o tom spravodajský server Daily Mirror. Existuje mnoho techník na navodenie týchto "vedomých snov", ale predchádzajúce štúdie hlásili nízku úspešnosť. Cieľom výskumu doktora Aspyho je vyvinúť účinnejšie techniky. Výsledky publikoval v časopise Dreaming.

Štúdia zahŕňala tri skupiny účastníkov a skúmala účinnosť troch rôznych techník navodenia vedomých snov. Prvou je skúmanie reality - teda kontrolovanie svojho prostredia niekoľkokrát denne, aby ste zistili, či sa vám to náhodou nezdá. Ďalšou je prerušený spánok - prebudiť sa po piatich hodinách, krátku dobu zostať hore a následne znova zaspať, aby človek vkĺzol do spánkovej fázy REM, počas ktorej sa s najväčšou pravdepodobnosťou zdajú sny.

Poslednou technikou je mnemonické navodenie vedomých snov (MILD) - to zahŕňa prebudenie sa po piatich hodinách spánku a zafixovanie zámeru zapamätať si, čo sa človeku bude zdať, keď opäť zaspí. To docielime tým, že kým zaspíme, opakujeme si vetu: "Keď budem najbližšie spať, budem si pamätať, čo sa mi zdalo." Počas zaspávania si tiež človek môže predstavovať sám seba, ako sa mu zdá príjemný sen.

Kvalitnejší spánok

V skupine 47 ľudí, ktorí kombinovali všetky tieto tri techniky, dosiahli účastníci 17-percentný úspech v podobe vedomých snov za jeden týždeň, čo je podstatne viac ako počas základného týždňa, počas ktorého sa tieto techniky nevyužívali. Medzi tými, ktorí dokázali zaspať počas prvých piatich minút od dokončenia techniky MILD, bola úspešnosť vedomých snov omnoho vyššia - podarila sa pri takmer 46 percentách pokusov.

"Technika MILD funguje na tom, čomu hovoríme 'prospektívna pamäť', čo je typ pamäti, ktorého úlohou je pripomenúť si informácie v určitom budúcom čase či po istom deji," uviedol doktor Aspy.

"Opakovaním vety, že si budeme pamätať to, čo sa nám zdá, vytvárame v pamäti zámer. Ten potom podporuje tvorbu vedomého snu. A čo je ešte dôležitejšie - tí, ktorí hlásia úspech pri použití techniky MILD, boli v nasledujúci deň podstatne menej spánkovo deprimovaní, čo naznačuje, že sen, ktorý si uvedomujeme, nemá žiadne negatívne následky na kvalitu spánku," dodal Aspy.

"Tieto výsledky nás priviedli o krok bližšie k vyvinutiu vysoko účinných techník navodenia vedomých snov, ktoré by nám umožnili študovať mnoho potenciálnych prínosov tohto druhu spánku, akými sú napríklad liečba nočných môr a zlepšenie fyzických schopností a zručností s pomocou ich nácviku v prostredí uvedomovaných snov," uviedol Aspy, ktorý vo výskume naďalej pokračuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok