10 jednoduchých tipov, ako prekonať ospalosť v zamestnaní

TA3 ČTK
28.10.2017 20:07

Pokiaľ sa nás zmocňuje ľahká ospalosť, potom je na vine 24-hodinový rytmus, ktorý reguluje spánok a bdelý stav nášho tela. Stačí sa však držať niekoľkých pravidiel, aby sme v zamestnaní nezaspávali a ostali sme výkonní celé popoludnie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

10 jednoduchých tipov, ako prekonať ospalosť v zamestnaní
ČTK

1. Rozhýbte sa

Dôležité je hýbať sa. Fyzická aktivita zlepšuje krvný obeh, okysličuje tkanivá a zvyšuje energiu. Nemusíte práve behať, stačí sa na niekoľko minút vzdialiť od pracovného stola, aby ste únavu premohli. Stačí napríklad zabudnúť na výťah a prejsť sa radšej pešo po schodoch, alebo sa poprechádzať okolo budovy vášho pracoviska, radí doktor Carl Bazil z americkej Columbijskej univerzity.

2. Zmeňte prostredie

Ešte lepšie je urobiť si pauzu a ísť sa prejsť do parku. Štúdia Rotman Research Institute v kanadskom Toronte ukázala, že pobyt v prírode zlepšuje pozornosť a pamäť, pretože aktivuje takzvanú mimovoľnú pozornosť, ktorá mozgu umožňuje zaznamenávať rôzne predmety bez toho, aby ste sa na ne museli sústrediť.

uuu_7f000001-9ede-3c78.jpg

3. Myslite na svojich miláčikov

Výskum Univerzity v Missouri odhalil, že kontakt s domácimi zvieratami zvyšuje úroveň oxytocínu, ktorý znehybňuje stresové hormóny a pomáha nám, aby sme zostali pokojní a sústredení.

Keďže si sotva niekto berie do práce psa alebo mačku, treba použiť trik. Rovnaký výsledok môžme dosiahnuť aj tým, že budeme na svojich domácich miláčikov myslieť. V takom prípade stačí mať na stole fotografiu maznáčika, prípadne, ako hovorí doktorka Jessica Gallová-Myricková, sledovať videá s mačkami, ktoré vyvolávajú pozitívne emócie.

4. Pozor na kofeín

Sú ľudia, ktorí pred odchodom do postele môžu vypiť kávu a hneď zaspia, iní zas donekonečna počítajú ovečky, aj keď kávu pili naposledy na poludnie. Ak patríte do druhej kategórie, nepite kofeín po 14. hodine popoludní, aby ste si nenarušili nočný spánok a nevytvorili si bludný kruh, ktorý potom vedie k tomu, že sa na druhý deň na poludnie cítite unavení.

5. Rozhýbte si sánky

Žujte. Podľa jednej štúdie vyšlo najavo, že študenti, ktorí tesne pred skúškou žuvali, dosiahli lepšie výsledky. Nepreháňajte to však, pretože žutie dlhšie ako 15 až 20 minút má opačný účinok.

jjj_7f000001-a1a5-411b.jpg

6. Dehydratácia je nepriateľ

Pite vodu. Dehydratácia môže spôsobiť únavu, zlú náladu a problémy so sústredením.

7. Hudbou k produktivite

Nič produktivitu nezlepší tak, ako dobrá hudba. Doktorka Teresa Lesiuková z Miamskej univerzity nechala 56 zamestnancov počas celej pracovnej dobu počúvať hudbu. Zistila, že kvalita ich práce a schopnosť sústrediť sa citeľne klesali v rozpätí nasledujúcich troch týždňov, keď už hudbu nepočúvali.

ggg_7f000001-a4ba-0912.jpg

8. Doprajte si proteíny

Mnohí nutriční ​​poradcovia sa zhodujú v tom, že v práci by ste si mali dopriať jedlo obsahujúce proteíny, komplexné sacharidy aj listovú zeleninu. Tá dodáva železo nevyhnutné pre organizmus, aby prekonal únavu. Je tiež potrebné dbať na to, aby porcie neboli veľké a príliš nezaťažovali trávenie.

9. Netrápte telo hladom

Rovnako je chybou jedlo vynechať a snažiť sa pokračovať v práci. Organizmus údajne nesmieme nechať viac ako štyri či päť hodín bez jedla. Ak nemáte čas na obed, dajte si aspoň desiatu na báze proteínov a sacharidov, napríklad hummus so zeleninou, celozrnné pečivo s arašidovým maslom alebo grécky jogurt s ovocím.

kkk_7f000001-a5f6-9b0f.jpg

10. Čas spánku je kľúčový

Aby bol organizmus plne efektívny, treba spať v noci aspoň sedem až osem hodín. Pre mnohých je takýto čas priam luxusom, a potom sú nasledujúci deň unavení. Nedostatok nočného spánku znásobuje pocit obedňajšej ospalosti, pretože narúša 24-hodinový rytmus a prehlbuje pocit únavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok