Štúdia odhalila, ktoré jedlá pomáhajú proti starnutiu mozgu

ČTK
13.11.2015 10:43

Zdravá výživa chráni pred prirodzenou atrofiou mozgu spôsobenou starnutím. Kto je zdravo, má rovnako viac šedej hmoty mozgovej, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Štúdia odhalila, ktoré jedlá pomáhajú proti starnutiu mozgu
ČTK

Spomalená atrofia mozgu

Ryby, olivový olej, ovocie a zelenina... Je dokázané, že stredomorská strava pôsobí kladne na viaceré aspekty nášho zdravia. Študia publikovaná na stránkach časopisu Neurology hovorí, že robí dobre aj mozgovým bunkám človeka. Keď konzumuje aspoň päť druhov potravín zahrnutých do stredomorskej stravy, spomaľuje sa atrofia mozgu, ktorá je typickým prejavom procesu starnutia.

Štúdia, ktorú viedla lekárka Yian Gu z Inštitútu pre výskum Alzheimerovej choroby a starnutia mozgu pri americkej Kolumbijskej univerzite, pracovala s 674 osemdesiatnikmi, ktorí nevykazovali známky demencie. Všetci účastníci štúdie vyplnili dotazník o svojich stravovacích návykoch. Následne ich vyšetrili magnetickou rezonanciou mozgu, kde zisťovali celkový objem mozgu, objem šedej a bielej hmoty, a podrobili ich ešte ďalším vyšetreniam. Vedci objavili, že kto sa vernejšie držal stredomorskej stravy, mal väčší mozog.

U osôb, ktoré sa stravovali podľa zásad stredomorskej kuchyne, bol celkový objem mozgu o 13,11 mililitru väčší, objem šedej hmoty mozgovej bol o päť mililitrov väčší a objem bielej hmoty mozgovej bol väčší o 6,41 mililitra.

Kladný vplyv je nepochybný

Vplyv na objem dôležitej šedej hmoty mozgovej majú predovšetkým jedálničky s vysokým podielom rýb a nízkym podielom ostatných druhov mäsa. Jedálničky s malým množstvom mäsa (iného ako rybieho) majú rovnako pozitívny vplyv na celkový objem mozgu, zatiaľ čo jedálničky bohaté na ryby sú taktiež spájané s väčšou hrúbkou mozgovej kôry. Autori štúdie pripomínajú, že je zatiaľ predčasné hovoriť o jasných príčinných súvislostiach, avšak kladný vplyv stredomorskej diéty na mozog je nepochybný.

Vedci na základe tejto štúdie dospeli k záveru, že čím viac sa držíme stredomorskej stravy, tým menej sa prejavuje starnutie mozgu, akoby sa náš mozog omladil o päť rokov.

"Výsledky nášho výskumu napovedajú, že je potenciálne možné predchádzať prirodzenej atrofii mozgu spôsobenej starnutím jednoducho tak, že si zvolíme zdravú stravu," konštatovala lekárka Yian Gu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok