Máte radi hrubé knihy? Pozor na literárny štokholmský syndróm

TA3 ČTK
27.4.2019 10:14

Anglický prozaik Edward Morgan Forster povedal, že knihy sú väčšinou nadhodnocované, pretože "čitateľ chce presvedčiť svoje okolie aj seba, že nad nimi nepremárnil čas". Jeho teóriu sa pokúsil overiť britský týždenník The Economist.

Máte radi hrubé knihy? Pozor na literárny štokholmský syndróm
SITA/AP

Čím dlhšia, tým lepšia

Týždenník analyzoval čitateľské hodnotenia 737 kníh označovaných za klasickú literatúru na serveri Goodreads.com. Táto sociálna sieť pre čitateľov obsahuje databázu kníh a recenzie a má už 80 miliónov užívateľov. "Jasne sa ukázalo, že ľudia dávajú prednosť hrubým zväzkom. Útle knihy s rozsahom od 100 do 200 strán dostali len 3,87 bodov z piatich, zatiaľ čo knihy s viac než 1000 stranami až 4,19 bodu. Čím dlhšia, tým lepšia, hovoria čitatelia," zhrnul The Economist na svojom webe.

Fenomén, ktorý popísal Forster, by sa dal označiť aj ako literárny "štokholmský syndróm" a je len jedným z pravdepodobných vysvetlení. Ďalším je čitateľova zaujatosť, pretože zjavne práve tí, ktorým sa kniha páči tak veľmi, že ju dočítajú, majú tendenciu písať recenzie. Tretím vysvetlením môže byť skutočnosť, že hŕstka kníh s viac ako tisíc stranami sú antológie, alebo výbery z literárnych diel. A tie majú čitatelia sklon posudzovať ako celok a viac sa nezaoberajú kvalitou jednotlivých častí.

Nové víťazí nad starým

Shakespeare tvrdil, že stručnosť je dušou vtipu, ale jeho robustné súborné dielo získalo 4,49 bodu, zatiaľ čo jeho hry vydané jednotlivo mali priemerné čitateľské hodnotenie len 3,8 boda.

Dáta zo serveru Goodreads.com ukázali aj ďalšie preferencie čitateľov. Recenzenti dávali prednosť moderným príbehom pred starými, výnimku tvoria niektoré staré texty, ktoré sa výrazne zapísali do dejín literatúry. Medzi takéto diela patrí Umenie vojny od legendárneho čínskeho vojvodcu Sun C´, alebo Myšlienky k sebe od Marca Aurelia či Tisíc a jedna noc.

Nepopulárne povinné čítanie

Väčšina čitateľov taktiež neznáša knihy, o ktorých sa museli učiť na hodinách literatúry. Milujú však tie, ktoré objavili ako deti alebo tínedžeri. Medzi najlepšie hodnotenými knihami sa umiestnili tie od J. K. Rowlingovej a J. R. R. Tolkiena.

knihy_7f000001-b5ed-ca9e.jpg

Užívateľov Goodreads v žiadnom prípade nemôžeme považovať za bandu antiintelektuálnych trollov, ruská literatúra patrí na stránke k najviac oceňovaným žánrom. "Po mesiacoch strávených vo svete Anny Kareniny alebo Zločinu a trestu je dobré hodnotenie odmenou pre čitateľa aj pre autora," uzatvára výskum The Economist.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok