Máte problém s roztržitosťou? Pomôže vám deväť pravidiel

TA3 ČTK
20.4.2019 10:10

Únava, strach z nedodržania termínu, vyrušovanie mobilných telefónov, absencia pevnej vôle. To všetko môže viesť k tomu, že sa prestaneme sústrediť a strácame drahocenný čas, píše taliansky denník Corriere della Sera. Čo môžeme robiť, aby sme sa dokázali lepšie sústrediť?

Nitra je opäť v problémoch. Futbalový klub nedostal licenciu
TASR

Multitasking nefunguje

Multitasking, teda to, že sa snažíme robiť viac vecí naraz, našu výkonnosť nezlepší, je to len mýtus. Laboratórne testy ukázali, že mentálne preskakovanie z jednej úlohy na druhú znižuje výkonnosť až o polovicu oproti tomu, keby sme obe úlohy riešili postupne. A pozor, potrebujeme až dvadsať minút, aby sme dosiahli rovnakú úroveň koncentrácie, akú sme mali predtým, ako nás čosi vyrušilo.

Hýbte sa

Fyzická aktivita prospieva nielen nášmu srdcu, ale aj mozgu, pretože zlepšuje náladu a znižuje úroveň stresu a úzkosti, ktoré škodia sústredeniu. Podľa štúdie Harvardovej univerzity sa pri športe uvoľňuje molekula, ktorá stimuluje rast neurónov a zlepšuje funkciu tých, ktoré už existujú, a to priaznivo ovplyvňuje kognitívne funkcie a sústredenie. Ďalšie štúdie ukázali, že fyzická aktivita zlepšuje prospech študentov. Oblasť hipokampu v mozgu, kde sídli dlhodobá pamäť, je u športujúcich študentov väčšia než u tých, ktorí sa nehýbu.

bicyklovanie_7f000001-5ba0-7283.jpg

Zoznamy sú užitočné

Napíšte si zoznam toho, čo máte urobiť, a to podľa naliehavosti. To vám pomôže sústrediť sa na to, čo robíte, pretože nebudete myslieť na to, čo ešte urobiť musíte. Po splnení všetkých úloh sa dostaví spokojnosť.

Nezabúdajte na prestávky

Nezabúdajte na prestávky. Keď krivka pozornosti dosiahne svoj vrchol, nevyhnutne klesá až do tej miery, že nepomôže žiadne úsilie. Je teda lepšie naplánovať si malé pauzy. Niektoré štúdie preukázali, že výkonnosť toho, kto si dáva malé pauzy, je lepšia než výkon toho, kto pracuje nepretržite.

Nenoste si úlohy domov

Lepšie je taktiež nenosiť si prácu domov. Ak myslíme na niečo iné a preorientujeme sa, stimuluje to kreativitu a stáva sa, že vám riešenie nejakého problému napadne práve vo chvíli, keď myslíte na úplne iné veci.

Vyhýbajte sa hluku

Vyhľadávajte pokojné miesta. Rušné kancelárie, kričiace deti a dopravný hluk nepomáhajú sústredeniu, naopak. Podporujú produkciu stresového hormónu kortizolu. Vyhnite sa im.

Stop telefónom

Výrazným nepriateľom sústredenia sú aj inteligentné telefóny. Ak sa odpojíte od internetu a vypnete mobil, pomôže to sústredeniu. Taktiež miestnosť, kde pracujeme, ovplyvňuje produktivitu. Uprataný pracovný stôl bez zbytočností redukuje vizuálne stimuly a pomáha v sústredení.

mobil_7f000001-5a38-dba7.jpg

Prispôsobte stravu

Na zlepšenie nášho výkonu v štúdiu alebo v práci je dôležitá aj vyvážená strava. Ideálne sú sacharidy s nízkym glykemickým indexom, ako napríklad celozrnné pečivo, zelenina a strukoviny. "Pre dobrú funkciu pozornosti, koncentrácie a pamäte je vhodná zelenina ako špenát, čakanka a rukola, pretože obsahujú nielen horčík, ale aj luteín, ktorý chráni oči," uvádza Stefano Erzegovesi z kliniky Svätého Rafaela v Miláne.

Mozog a ročné obdobia

Samozrejme si nemôžeme vybrať, kedy budeme pracovať alebo študovať, ale mozog funguje v rôznych ročných obdobiach rôzne. Mozog môže byť maximálne aktivovaný v júni, v období blízko letnému slnovratu. Minimálna schopnosť aktivácie prichádza v polovici decembra, uvádza belgická štúdia publikovaná vlani na stránkach vedeckého časopisu PNAS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok