Tkáč končí ako šéf Matice slovenskej, nepresadil zmenu stanov

TA3 SITA
9.11.2017 14:07

Valné zhromaždenie Matice slovenskej má v piatok 10. novembra, prípadne v sobotu, zvoliť nového predsedu inštitúcie. Doterajší predseda Marián Tkáč by mal vo funkcii skončiť, pretože na čele Matice stojí dve volebné obdobia po sebe a podľa stanov nemôže kandidovať tretíkrát po sebe. Tkáč by chcel presadiť zmenu stanov, aby mohol kandidovať opäť, dozorný výbor MS však zaujal záporné stanovisko.

Tkáč končí ako šéf Matice slovenskej, nepresadil zmenu stanov
SITA/Martin Medňanský

Len na dve obdobia

Situáciou sa zaoberal Dozorný výbor Matice slovenskej, ktorý prijal uznesenie, podľa ktorého súčasný predseda Matice vykonáva funkciu dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. „Tento záver neoprávňuje súčasného predsedu MS, aby sa stal kandidátom na funkciu predsedu MS na ďalšie (tretie) funkčné obdobie bez ohľadu na splnenie kritéria nominačného procesu, teda nominačných návrhov v stanovenom počte,“ uvádza sa v uznesení.

Dozorný výbor tiež odmietol, aby kandidáti na funkcie v Matici boli navrhovaní priamo na Valnom zhromaždení, o čom rokovalo v septembri predsedníctvo inštitúcie. Takýto postup by bol podľa Dozorného výboru v rozpore so schváleným volebným poriadkom a nemá oporu v Stanovách MS.

„Dozorný výbor vylučuje priame nové nominácie na vedúcich funkcionárov MS, členov výboru MS a Dozorného výboru MS predkladané priamo Valnému zhromaždeniu MS mimo volebného poriadku, také nominácie sú neprípustné a vylúčené, keďže sú v rozpore s Volebným poriadkom VZ MS a Stanovami MS,“ uvádza výbor v uznesení.

Kandidáti čelia výzve

Kandidáti na predsedu MS sú dvaja, právnik Marián Gešper a politológ Roman Michelko. Predsedu bude voliť približne 450 delegátov. Úspešný kandidát bude musieť získať približne 225 hlasov. Okrem predsedu MS budú delegáti na Valnom zhromaždení v Liptovskom Mikuláši voliť aj predsedu Dozorného výboru a členov výboru MS.

Minister kultúry Marek Maďarič v marci v parlamente povedal, že Matica slovenská za posledné roky premrháva príležitosť byť akceptovanou inštitúciou, ktorá si nájde svoje miesto v 21. storočí. Nikto nepopiera jej historickú úlohu ani dnešnú prácu jednotlivých matičiarov, podotkol. Myslí si, že ten, kto nastúpi po súčasnom vedení, bude mať možno poslednú príležitosť presvedčiť verejnosť aj politické strany o zmysluplnosti Matice slovenskej, o tom, či má štát Maticu finančne podporovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok