Matica slovenská vysvetľovala kontroverzné video o Slovenskom štáte

TA3 TASR
23.2.2017 13:11

Predstavitelia Matice slovenskej vysvetľovali sporné video, ktoré inštitúcia zverejnila na svojej webovej stránke, pri príležitosti výročia vzniku vojnového Slovenského štátu. Vo videu vykresľuje udalosti, ku ktorým by údajne došlo, ak by Slovenský štát nevznikol.

Iný pohľad na udalosti

Videofilm Bez 14. marca nie je historickým dokumentom. Matica slovenská ho vytvorila preto, aby poskytla slovenskej spoločnosti iný pohľad na v ňom spomínané udalosti a bránila radikalizácii spoločnosti, povedal na tlačovej konferencii predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

"Iný pohľad sa podľa našej mienky snaží byť objektívny, pretože na jednej strane berie do úvahy utrpenie nevinných Židov a ďalších občanov na Slovensku aj v celej Európe. A na druhej strane berie do úvahy to, že sa vtedajší politici pokúsili zabrániť rozdeleniu Slovenska medzi susedné mocnosti, čo reálne hrozilo," uviedol Tkáč.

Text filmu je podľa neho kolektívnym dielom niektorých matičných historikov a konečnú podobu mu dal osobne predseda Matice slovenskej. "Pokiaľ ide o náklady, sú 90 eur, pričom toto video ešte nebolo zaplatené. Z tých 90 eur je 20 eur text, 10 eur je čítanie textu, 30 eur je kamera a zvyšok je réžia a strih," doplnil Tkáč.

Matičné video "Bez 14. marca" neskôr zo služby Youtube zmizlo

Fenomén alternatívnej histórie

Zdôraznil, že ak má mať Matica slovenská zmysel, tak v tom, aby nebola stranícka. "Aby neplnila stranícku hovorkyňu nijakej strany. Ani vľavo, ani vpravo, ani v strede. A urobiť takúto vec je vyjadrovať sa k témam, ktoré sú živé a ktoré sú niekedy zbytočne potláčané. Nechceli sme oslavovať, čo sa oslavovať nedá. Chceli sme len klásť alternatívne otázky, čo by bolo, keby bolo inak. Toto nie je historický dokument. Toto je, nazvime to filmový fejtón," dodal predseda Matice slovenskej.

Vedecký tajomník Matice slovenskej Peter Cabadaj poukázal na fakt, že v ostatných rokoch rezonuje vo svete takzvaný fenomén alternatívnej histórie. "Vznikajú monografie, filmy, ktoré sa zamýšľajú nad tým, čo by bolo, keby. Čo by bolo, keby Hitler vyhral vojnu. A vzniklo o tom množstvo dokumentov aj kníh. Nikto tieto výstupy nespochybňuje. Pretože je to pohľad autonómnych tvorcov, čo by bolo, keby. Tento film tiež ponúka istú alternatívu, istý alternatívny pohľad. A záleží na recipientovi, čo si z toho vyberie. Každá diskusia je dobrá. Každý príspevok, aj polemický, má svoju hodnotu, svoju úroveň. Ide iba o to, ako sa na to pozeráme a čo si chceme z toho príspevku pre seba vyhodnotiť. A toto na Slovensku vyhodnocovať nevieme," podotkol Cabadaj.

Matica slovenská podľa jej predsedu najbližšie pripraví video o zločinoch komunizmu. "Chceli by sme matičný pohľad na každú udalosť našich dejín napísať, dať ľuďom vedieť. Pretože, ak by sme tak nerobili, tak by Matica slovenská nemala zmysel. Ak by sme napríklad toto video nenakrútili, tak výklad týchto okolností by zobrali do rúk iní, nazvime ich radikáli, extrémisti. Matica slovenská chce slovenskú mládež viesť k vlastenectvu, ale k demokratickým a humánnym tradíciám, ktorými Slovensko oplýva," uzavrel Tkáč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok