Vrah z New Yorku zabíjal podľa návodu, zelenú kartu vyhral

TA3 ČTK
1.11.2017 19:25

Uzbecký extrémista Sayfullo Saipov, ktorého postrelili pri útoku v New Yorku, je pri vedomí a v nemocnici už komunikuje s vyšetrovateľmi. Podľa zdrojov televízie ABC zatiaľ nie je jasné, čo policajtom povedal, niektorým z nich sa však zdá, že útočník je na svoj čin hrdý. Saipova už obvinili z terorizmu.

Saipov na juhozápade Manhattanu vrazil pick-upom do ľudí a zabil pri tom osem osôb. Policajti oznámili, že Uzbek svoj čin pripravoval niekoľko týždňov a vykonal ho v mene Islamského štátu. "Riadil sa takmer presne do písmena pokynmi o spôsobe prevedenia podobného útoku, ktoré IS už skôr rozšíril svojim stúpencom na sociálnych sieťach," povedal novinárom zástupca šéfa newyorskej polície John Miller.

Saipov podľa Millera nikdy nebol predmetom záujmu polície. Zdá sa ale, že udržoval kontakty s ľuďmi, ktorí vyšetrovaní boli, povedal policajt. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje napísala, že Saipov bol v kontakte s osobou, ktorú pre údajné teroristické aktivity vyšetrujú agenti FBI.

Rukou napísaný odkaz nájdený v aute útočníka bol napísaný v arabčine a uvádzalo sa v ňom, že Islamský štát "bude trvať večne". Právny výbor amerického Senátu potvrdil, že Uzbek pricestoval do USA v roku 2010 legálne s využitím takzvanej zelenej karty. Tu získal v lotérii podľa imigračného programu platného od roku 1990.

Vyšetrovanie sa teraz sústreďuje na skúmanie záberov z bezpečnostných kamier. Polícia si prechádza aj záznam z mýtneho systému v snahe zistiť, či Saipov prechádzal po ulici aj pred útokom, aby si obzrel terén. Televízia NBC oznámila, že pri útočníkovi našli niekoľko nožov.

Pokračuje tiež pátranie po Saipovovej minulosti. Jeho bývalý priateľ a sused z Ohia vypovedal, že útočník sa zradikalizoval až v USA. "Nemohol sa tu nabažiť náboženskej slobody," povedal agentúre Mirrakhmat Muminov. Ten pochádza takisto z Uzbekistanu, kde režim z obavy pred extrémistami tvrdo zasahuje proti islamským radikálom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok