Poznajú identitu newyorského útočníka, v dodávke zanechal odkaz

TA3 ČTK
1.11.2017 07:06

Útočníkom, ktorý v New Yorku zabil osem ľudí a najmenej 11 zranil, je podľa amerických médií 29-ročný Uzbek Sayfullo Saipov, ktorý v USA žije od roku 2010. Americký prezident Donald Trump označil krvipreliatie za teroristický čin a vyhlásil, že USA nesmie dovoliť členom takzvaného Islamského štátu dostať sa na americké územie.

Policajti našli odkaz naznačujúci, že čin bol spáchaný v mene teroristickej organizácie Islamský štát. Uviedla to televízia CNN s odvolaním sa na policajný zdroj, podľa ktorého bol anglicky písaný odkaz v polododávke, ktorou útočník zrážal ľudí na manhattanskej cyklotrase.

Páchateľ, ktorým je podľa médií Uzbek žijúci v USA, si auto požičal v utorok krátko pred činom v New Jersey. Policajti okrem požičanej dodávky prehľadali aj vozidlo s floridskou poznávacou značkou, ktoré útočník zrejme zanechal na parkovisku požičovne.

Podľa policajných zdrojov mal Saipov vodičský preukaz vydaný na Floride, zrejme však žil v New Jersey, z ktorého je to do New Yorku bližšie. Do USA sa dostal vďaka takzvanej zelenej karte umožňujúcej trvalý pobyt v krajine. Médiá zverejnili video, na ktorom pravdepodobný páchateľ pobehuje po newyorskej ulici s nesmrtiacimi strelnými zbraňami v rukách. Podľa polície mal jednu paintballovú a jednu aisoftovú pištoľ.

Páchateľ vošiel svojím pick-upom do pruhu vyhradeného pre cyklistov, zrazil niekoľko ľudí a následne vrazil do školského autobusu, po čine vybehol z dodávky a začal kričať po arabsky "Boh je veľký". Policajti ho postrelili a zadržali. Momentálne sa nachádza v nemocnici. Podľa AP je po operácii vo vážnom stave, lekári však predpokladajú, že prežije. Útočník ešte pred operáciou s policajtmi hovoril. Čo im povedal, to však podľa médií nie je známe.

Polícia útok vyšetruje ako teroristický čin. "Nesmieme dovoliť IS vrátiť sa alebo vstúpiť do našej krajiny po ich porážke na Blízkom východe a inde. Dosť!" napísal na Twitteri Trump, ktorý vyslovil sústrasť obetiam "teroristického činu". Neskôr dodal, že nariadil ministerstvu vnútornej bezpečnosti ešte viac sprísniť "extrémne preverovanie" migrantov mieriacich do Spojených štátov. Útok označil za konanie "veľmi chorej a vyšinutej osoby".

klo_7f000001-5e59-ed9c.png

Saipov sa podľa AP po príchode do USA živil ako vodič nákladných automobilov, najskôr v štáte Ohio. V súčasnosti bol registrovaný v New Jersey, kde polícia po čine prehľadala byt v meste Paterson, v ktorom zrejme žil. Jeho známa, s ktorou býval pred niekoľkými rokmi v Ohiu, ho v denníku The Cincinnati Enquirer opísala ako "veľmi pokojného" človeka, ktorý "stále pracoval".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok