Česi sa inšpirovali Slovenskými vlakmi zadarmo pre študentov a seniorov

TA3 TASR
27.3.2018 16:00

Česká vláda v demisii schválila v utorok 75-percentnú zľavu na cestovanie vlakmi a autobusmi platnú pre študentov a seniorov. Zľava by mala začať platiť od 10. júna, keď sa zmenia cestovné poriadky. Zlacnenie cestovného vyjde ČR na zhruba 5,83 miliárd českých korún ročne, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Česi sa inšpirovali Slovenskými vlakmi zadarmo pre študentov a seniorov
SITA/Milo Fabian

Ostali radšej len pri zľave

Zľava sa bude týkať študentov do 26 rokov a seniorov nad 65 rokov. České ministerstvo dopravy na ňu z vládnej rozpočtovej rezervy dostane 3,26 miliardy korún. Česká vláda chce takýmto krokom zlepšiť dostupnosť verejnej dopravy. Pôvodne pritom hovorila o cestovnom zdarma, navyše platnom len pre vlaky. Tento model sa však neosvedčil na susednom Slovensku, komentuje server Novinky.cz.

"Výsledkom je nízka kvalita prepravy, chýbajúca konkurencia, ktorá by tlak na zlepšovanie zvyšovala, a neefektívna preprava v réžii štátneho prepravcu," priblížil situáciu v SR Radovan Ďurana, analytik z bratislavského Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

Zabráni nadužívaniu

Úpravu pôvodného návrhu českej vlády, ktorá počíta namiesto 100-percentnej so 75-percentnou zľavou a jej rozšírením aj na autobusy, kvituje v ČR aj časť dopravcov. "Nastavenie zľavy vo výške 75 percent tiež zabráni nadužívaniu niečoho, čo je úplne zadarmo. Vďaka tomu zostane zachovaná kvalita služieb vo verejnej doprave pre všetky skupiny cestujúcich," myslí si hovorca českej Student Agency Aleš Ondrůj.

Rozhodnutie českej menšinovej vlády v demisii naopak kritizuje opozičná strana ODS. "Motivácia premiéra v demisii je podľa môjho názoru jediná - chce si štedrým rozdávaním štátnych peňazí kúpiť voličov. Iný zmysel v tom nevidím," povedal predseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Zároveň pripomenul negatívne dôsledky zľavy, ktorú zaviedlo Slovensko. Podľa štatistických údajov sa zľava dotkne asi 1,989 milióna českých dôchodcov. Seniori nad 65 rokov tvoria takmer pätinu českej populácie a bezmála toľko je v krajine i žiakov a študentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok