Fico je podľa Sulíka v slepej uličke. Opozícia súhlasí s Kiskom

TA3 SITA TASR
4.3.2018 20:08

Na mimoriadny prejav prezidenta Andreja Kisku k udalostiam po vražde novinára a jeho priateľky reagovali pozitívne viaceré opozičné strany. Súhlasili najmä s myšlienkou vyhlásenia predčasných parlamentných volieb, ktorú prezident opísal ako jednu z dvoch možných alternatív.

Fico je podľa Sulíka v slepej uličke. Opozícia súhlasí s Kiskom
SITA/Branislav Bibel

Fico prepadol konšpiráciám

Robert Fico sa sám zahnal do slepej uličky a na jej konci prepadol konšpiračným teóriám. Uvádza to vo vyhlásení predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. „Slovensko a jeho štátnosť nie sú ohrozené niekým zvonka, ale zvnútra. Doslova z centra výkonnej moci, ktorá sa pretvorila na základe chamtivosti a korupcie na kriminálnu štruktúru a nachádza sa na Úrade vlády," uviedol Sulík.

„Slovensko a jeho štátnosť nie sú ohrozené niekým zvonka, ale zvnútra. Doslova z centra výkonnej moci, ktorá sa pretvorila na základe chamtivosti a korupcie na kriminálnu štruktúru a nachádza sa na Úrade vlády," uviedol Sulík. "Konečne sa prezident zapojil do politickej krízy, ktorá lomcuje Slovenskom. Samozrejme, rád sa stretnem a na otázku, ako vidíme budúcnosť Slovenska, odpovedám, že riešenie vidíme v predčasných voľbách," napísal Sulík na sociálnej sieti v reakcii na vyhlásenie hlavy štátu.

Podľa prezidenta je riešením súčasnej napätej situácie na Slovensku buď rozsiahla rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby. Podľa vlastných slov chce začať rokovania s predsedami politických strán o tom, ako si predstavujú budúcnosť krajiny.

Matovič má pre Fica ultimátum

OĽaNO podporuje predčasné voľby. Ako sa píše v stanovisku predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti  Igora Matoviča k prejavu prezidenta, „rekonštrukcia vlády navrhovaná pánom prezidentom v tomto momente už nie je alternatívou. Slovensko potrebuje nový začiatok, keďže vláda nie schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu“.

Matovič pripomína odchody najbližších spolupracovníkov Roberta Fica ministra kultúry Mareka Maďariča či riaditeľa kancelárie predsedu vlády Romana Šipoša. „Preto naše hnutie podporuje vyhlásenie predčasných volieb, kde ľudia spravodlivo rozhodnú, komu dôverujú a komu zverujú moc nad Slovenskom. V prípade, ak Robert Fico do utorka večera neodvolá Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara, oslovíme všetky demokratické opozičné strany a hnutia a ešte tento týždeň podáme návrh na vyslovenie nedôvery vláde do parlamentu,“ dodáva vo vyhlásení Igor Matovič.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) pripomenula výrok premiéra Fica pred pár týždňami v Českej republike "...keď do pekla, tak na veľkom bielom koni. A ja som pripravený na takomto veľkom bielom koni do toho pekla skočiť". Fico podľa nej nastúpil na cestu konšpiračných teórií, ktorá pre Slovensko nemôže dobre skončiť. "Rozhodol sa ísť na hranu, za sebou necháva spálenú zem a polarizovanú spoločnosť. My predsa nežiadame nič iné ako riadne vyšetrenie chladnokrvnej vraždy a riešenie vládnej krízy ústavnou cestou," povedala Remišová.

Predčasné voľby ako jediná cesta

Aj Hnutie Sme rodina podporuje vyhlásenie predčasných parlamentných volieb, ako potvrdil jeho líder Boris Kollár. "Neviem si predstaviť, že by premiér Robert Fico bol schopný rozsiahlej rekonštrukcie vlády, čiže asi aj bez neho. Z nášho pohľadu sú najprijateľnejšie predčasné voľby. Keby sa to spojilo s komunálnymi voľbami, nezaťažilo by to rozpočet. Treba navrátiť dôveru v štát," reagoval Kollár.

Mimoparlamentné politické hnutie Progresívne Slovensko v reakcii na prejav prezidenta tvrdí, že „jediná cesta pre upokojenie nálad v spoločnosti a obnovenia dôvery v spravodlivé fungovanie Slovenska sú predčasné parlamentné voľby“. Vyzývajú na spoločný postup opozíciu a všetky demokratické strany na Slovensku.

„Ak sa tak nestane, hrozí obrovské poškodenie nielen dôvery v štát, ale aj možného zmarenia vyšetrovania prepojenia osôb blízkych terajšej koalícii na mafiánske kruhy, či vraždy novinára a jeho priateľky,“ uvádza sa  v tlačovej správe, ktorú poskytol Ľubomír Ondrejkovič z Progresívneho Slovenska. „Pokiaľ sa šance na zmenu nechopia slušní, zodpovední a kompetentní ľudia, chopia sa jej vagabundi, extrémisti, mafiáni a podvodníci. Naším cieľom nie je iba zmena, ale zmena k lepšiemu,” cituje tlačová správa v závere predsedu mimoparlamentného hnutia Ivana Štefunka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok