Panenské ostrovy hlásia stav katastrofy, počet obetí Irmy stúpa

TA3 TASR
8.9.2017 06:21

Hurikán Irma zoslabol z piateho na štvrtý stupeň, stále je však veľmi nebezpečný. Aktuálne spustoší Bahamy a severovýchod Kuby. O život pripravil už najmenej 24 ľudí. V južnej časti Spojených štátov sa pripravujú na najhoršie.Na Floride, kde by mal hurikán udrieť v nedeľu ráno nášho času prebieha rozsiahla evakuácia.

Americký prezident Donald Trump vyzval obyvateľov oblastí, ktoré má zasiahnuť cez víkend hurikán Irma, aby ho prečkali v bezpečí, a uistil, že federálna vláda je naň pripravená.

"Hurikán Irma je epických rozmerov, možno väčší než aký sme vôbec kedy videli. Dávajte na seba pozor a vyhnite sa mu, ak je to možné," uviedol Trump vo svojom príspevku na sieti Twitter.

V ďalšom tvíte prezident ocenil prácu americkej pobrežnej stráže, ktorá "minulý týždeň pri hurikáne Harvey zachránila viac ako 15.000 životov". "Irma môže byť ešte tvrdšia," varoval.

Irma dosiaľ spôsobila materiálne škody, ktoré priamo postihujú 1,2 milióna ľudí, táto bilancia sa však môže zvýšiť na 26 miliónov, odhaduje Červený kríž. Irma je hurikánom najvyššej, piatej kategórie, pričom poryvy jeho vetra dosahujú rýchlosť do 290 kilometrov za hodinu. Ide o najsilnejšiu búrku zaznamenanú v Atlantiku.

Hurikán spôsobil rozsiahle škody na ostrovoch Anguilla, Barbuda, Portoriko, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Svätý Krištof a Nevis, ako aj na Britských Panenských ostrovoch. Tisícky obyvateľov sú bez elektrickej energie, množstvo budov je zničených a infraštruktúra je narušená. Do oblasti už smeruje humanitárna pomoc.

Medzitým bola na hurikán tretej kategórie preklasifikovaná i tropická búrka José, ktorá sa nachádza približne 1060 kilometrov východne od Malých Antíl a postupuje podobným smerom ako Irma, informovalo americké Národné centrum pre hurikány. V Mexickom zálive sa formuje ďalší hurikán nazvaný Katia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok