Útek pred hurikánom sa zmenil na kolóny, paliva je nedostatok

TA3 SITA ČTK
7.9.2017 16:48

Silný hurikán Irma spôsobil rozsiahle škody v Karibiku a vyžiadal si najmenej desať obetí na životoch. Malý ostrov Barbuda je "takmer neobývateľný", zatiaľ čo Svätý Martin je podľa úradov skoro úplne zničený. Rozsah škôd sa postupne zisťuje, počet obetí pravdepodobne ešte porastie.

Tvoria sa nekonečné kolóny

Americké štáty Florida a Georgia sa obávajú najhoršieho. V noci z piatka 8. septembra na sobotu by na pobrežie USA mal podľa všetkého udrieť hurikán Irma, ktorý po sebe zanecháva iba hromadu trosiek.

Guvernéri Floridy aj Georgie už vyzvali obyvateľov pobrežných oblastí na evakuáciu, na Floride sa už na cestách vedúcich od pobrežia začali tvoria nekonečné kolóny áut a mnohé benzínky hlásia nedostatok paliva. "Bez ohľadu na to, na akom pobreží žijete, buďte pripravení na evakuáciu," vyhlásil guvernér Floridy Rick Scott. Jeho odporúčanie už vypočulo podľa údajov amerických médií najmenej 31-tisíc obyvateľov floridského pobrežia.

Guvernér Georgie Nathan Deal dokonca nariadil povinnú evakuáciu všetkých oblastí na východ od diaľnice Interstate 95 a vyhlásil, že na diaľniciach sa dočasne nebude vyberať mýto, aby sa zrýchlil a uľahčil presun obyvateľstva do bezpečnejších oblastí. Deal vyhlásil, že všetci občania, ktorí uvažujú nad evakuáciou, "musia odísť hneď".

Ostrovy sú na kolenách

Hurikán Irma spustošil karibské ostrovy Svätý Martin, Anguilla aj štát Antigua a Barbuda, rozsiahle škody zanechal i na Panenských ostrovoch či na Portoriku, kde se bez elektriny ocitla asi polovica obyvateľov. Živlu momentálne čelí Dominikánska republika a Haiti, na skazu sa pripravujú Bahamy a Florida.

Premiér ostrovného štátu Antigua a Barbuda Gaston Browne uviedol, že hurikán, ktorý je najsilnějším v Atlantiku za posledné desaťročie, poničil 95 percent všetkých budov na ostrove Barbuda. Škody odhadujú na 150 miliónov dolárov.

O život prišlo dvojročné dievčatko, keď jeho rodina unikala z poškodeného domu, informoval premiér. Hurikán zničil budovy, vyvrátil stromy, spôsobil záplavy a vyradil z činnosti energetické zdroje aj na ostrovoch Svätý Martin a Svätý Bartolomej.

Poškodilo Trumpovo letovisko

Obrovské škody napáchal prírodný živel aj na ostrove Svätý Martin, kde zahynulo osem ľudí. "Je to obrovská katastrofa, 95 percent ostrova je zničených," povedal miestny predstaviteľ Daniel Gibbs. Zničené je aj miestne letisko, ktoré je tretím najväčším v Karibiku. Jednu obeť hlási i britské zámorské územie Anguilla.

Obrovskú skazu hlási francúzska aj holandská časť Svätého Martina. Holandská vláda kvôli katastrofe zvolala krízové zasadnutie. Živel poškodil aj letovisko, ktoré má na ostrove americký prezident Donald Trump. Na Portoriku, kde žije asi 3,4 milionov ľudí, je bez prúdu 900.000 domácností, zhruba 50.000 dalších ľudí přišlo o dodávky vody. Štátna rozvodná spoločnosť varovala, že obnova zásobovania elektrinou potrvá až šesť mesiacov.

Chystajú rušenie letov

Irma se dopoludnia nachádzala nad morom severne od Dominikánskej republiky. Na susednom Haiti, ktoré se ešte nespamätalo z minuloročného vyčíňania hurikánu Matthew, by hurikán mohol podľa odhadov mezinárodnej charitatívnej organizácie Oxfam zasiahnuť až tri milióny ľudí. Mnohí ľudia v pobřežných oblastiach naviac ignorujú príkazy k evakuácii.

Povinnú evakuáciu medzitým nariadili floridské úrady v časti Miami a v pobřežných oblastiach priľahlého okresu Miami-Dade. Turisti tiež musia odísť z ostrova Florida Keys na juhu Floridy, doteraz ostrov opustilo cez 25.000 ľudí. V časti Floridy platí stav núdze, ktorý vyhlásili tiež štáty Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína.

Meteorológovia predpokladajú, že Irma v noci na nedeľu dorazí na Floridu od časti Florida Keys, a potom bude pozdĺž pobrežia postupovať na sever. Ešte pred vstupom nad floridskú pevninu hurikán zoslabne na druhý najsilnejší stupeň. Americké letecké spoločnosti pripravujú rozsiahle rušenie letov. Obmedzenia, ktoré ovplyvnia aj letecké spojenie Miami s Európou, začnú platiť od piatku 8. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok