V Paradise Papers svietia aj Slováci, sú v tisíckach dokumentov

TA3 TASR
7.11.2017 16:26

V rozsiahlej databáze nedávno uniknutých finančných dokumentov o osobách a podnikoch investujúcich svoj majetok v tzv. daňových rajoch (kauza Paradise Papers) sú aj dokumenty týkajúce sa priamo Slovákov. Potvrdila to Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

V Paradise Papers svietia aj Slováci, sú v tisíckach dokumentov
SITA/AP

"V práve aktuálnom úniku informácií je i približne 3500 dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenska," uviedla Holcová. "Tri a pol tisíc dokumentov je naozaj veľa, to nie sú iba jednotlivci, to je mix ako firiem, tak jednotlivcov," pokračovala s tým, že dokumenty sa vzťahujú na časové obdobie od 90. rokov 20. storočia do roku 2016.

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré spolupracuje na analýze tzv. Paradise Papers, momentálne zostavuje predbežnú prvú analýzu toho, aké sú to dokumenty a "akí sú tam zaujímaví ľudia""Viac informácií budeme mať koncom týždňa," dodala Holcová.

Novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov označovaných ako Paradise Papers, ktorá poskytuje dôkazy o nezverejňovaných investíciách veľkých nadnárodných spoločností, ale i významných politikov v tzv. daňových rajoch, zverejnilo v nedeľu Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku. Databáza obsahuje zhruba 13,4 milióna dokumentov, z ktorých väčšina je od jednej firmy pôsobiacej v prostredí offshore spoločností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok