Paradise Papers odkryli ďalšie prípady praktík v daňových rajoch

TA3 ČTK
5.11.2017 21:46

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov zverejnilo novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov, ktoré ukazujú, ako vplyvní a bohatí ľudia tajne investujú obrovské sumy v daňových rajoch.

Týka sa to napríklad aj súkromného majetku britskej kráľovnej Alžbety II. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku uviedlo, že asi 12.060 dokumentov sa priamo týka Českej republiky.

Dokumenty nazvané Paradise Papers tiež ukazujú, že americký minister obchodu Wilbur Ross má podiel vo firme obchodujúcej s občanmi Ruska, ktorí sú na americkom sankčnom zozname. Databáza obsahuje 13,4 milióna dokumentov, z ktorých väčšina pochádza od dvoch veľkých firiem pohybujúcich sa vo svete offshoreových financií. Kauza nasleduje po minuloročnej afére takzvaných Panamských dokumentov, ktoré odhaľujú praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov.

Nový únik dát prináša odhalenia, ako hlboko je systém daňových rajov prepojený so svetom politiky, osobného bohatstva aj veľkých korporácií akými sú Apple, Nike či Uber, ktoré sa vyhýbajú daniam čím ďalej tým sofistikovanejšími účtovnými operáciami, uviedlo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok