Paradise Papers ukazujú na britskú kráľovnú či slávneho speváka

TA3 TASR
6.11.2017 20:06

Nové uniknuté dokumenty z daňových rajov pobúrili verejnosť. Jeden z hlavných aktérov kauzy však na svojom obchodovaní nič nekalé nevidí. Americký minister obchodu Wilbur Ross tvrdí, že neurobil nič zlé. V dokumentoch sa objavuje aj meno britskej kráľovnej Alžbety II. či speváka kapely U2 Bona Voxa.

Milióny dokumentov

Na verejnosť prenikli v nedeľu nové dokumenty, podľa ktorých medzi osoby investujúce svoj súkromný majetok v tzv. daňových rajoch patrí aj britská kráľovná Alžbeta II. Vyplýva to z dokumentov, ktoré dostalo k dispozícii a následne zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku.

Dokumenty označované ako Paradise Papers uvádzajú, že kráľovnin investičný manažér vložil do fondov na Kajmanských ostrovoch a Bermudách zhruba 10 miliónov libier. Investíciu zrealizovalo v rokoch 2004 a 2005 Lancasterské grófstvo, ktoré túto skutočnosť potvrdilo s tým, že na danej investícii nie je nič nelegitímne, informovala agentúra AP. Novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov, ktorá poskytuje dôkazy o nezverejňovaných investíciách veľkých nadnárodných spoločností ale i významných politikov v tzv. daňových rajoch, prinieslo v nedeľu ICIJ.

V prípade tzv. Paradise Papers ide o databázu obsahujúcu 13,4 milióna dokumentov, z ktorých je väčšina od jednej firmy pohybujúcej sa v prostredí offshore spoločností, uviedla televízna stanica BBC. Podobne ako vlani pri uniknutých dokumentoch v kauze tzv. Panama Papers, aj súčasné dáta preverujú okrem iných novinári z denníka Süddeutsche Zeitung či britských novín Guardian.


Podozrivá maltská spoločnosť

V uniknutých dokumentoch sa spomína aj írsky rockový spevák Bono Vox, frontman legendárnej kapely U2. Ten mal podľa dokumentov využiť spoločnosť na Malte na nákup časti obchodného domu v Litve. Informoval o tom britský denník Guardian s tým, že išlo o maltskú spoločnosť Nude Estates, ktorá v roku 2007 kúpila litovské obchodné centrum Aušra.

Bonova hovorkyňa denníku povedala, že spevák bol "pasívnym, menšinovým investorom v spoločnosti Nude Estates Malta, ktorá bola legálne zaregistrovaná na Malte až do svojho dobrovoľného zániku v roku 2015". Írska skupina U2, známa aj vďaka svojim snahám o boj s chudobou vo svete, čelila už v minulosti kritike v súvislosti s platením daní. Ostrú vlnu nesúhlasu si vyslúžila napríklad v rokov 2006, keď sa rozhodla presunúť svoju firemnú základňu z Írska do Holandska, kde sa z honorárov za hudbu neplatí takmer žiadna daň.

Nákupné centrum Aušra leží v meste Utena, zhruba 100 kilometrov severne od litovskej metropoly Vilnius. Centrum postavili v roku 2006 a o rok neskôr predali neznámym zahraničným investorom. Vedenie Aušry médiám povedalo, že o Bonovom podiele v rámci vlastníctva nevedelo, priblížila agentúra AP. Litovské daňové úrady uviedli, že začali prešetrovať dokumenty patriace litovskej spoločnosti UAB Nude Estates 2, ktorá v súčasnosti figuruje ako majiteľ zmieneného obchodného centra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok