Jurský park si neužijete tak, ako kedysi. Monštrum nedokázalo behať

TA3
29.7.2017 20:02

Bola to ikonická scéna. Rozbesnený tyranosaurus v tme dobiehal unikajúci džíp s vydesenou posádkou a divák tŕpol, či jeho hrdinovia prežijú. Najnovšie zistenia vedcov však milovníkom Jurského parku kazia radosť. Ak by obávaný dinosaurus skutočne takýmto spôsobom naháňal auto, dolámal by si nohy.

Jurský park si neužijete tak, ako kedysi. Monštrum nedokázalo behať
SITA/AP

Bol rýchlejší ako Usain Bolt?

Tyrannosaurus rex nebol tak rýchlym tvorom, akého ukázal v kultovom trháku režisér Steven Spielberg. Doteraz sa o jednom z najznámejších dinosaurov myslelo, že bol veľkou, agresívnou ale aj svižnou obludou, ktorá by dokázala dohnať a roztrhať utekajúceho človeka. Hoci stále nikto nespochybňuje, že by nás dokázal pohodlne zožrať, s jeho svižnosťou je to, ako ukázala simulácia odborníkov, úplne inak.

Tyranosaurus patril k najväčším mäsožravcom. So svojou štvormetrovou výškou metrov a hmotnosťou okolo siedmich ton budil rešpekt od doby, keď našli jeho prvé kosti. Jeho mohutné telo so silnými nohami a jeho obrovská hlava s vycerenými zubami sa stali predobrazom filmových beštií.

Dlho sa myslelo, že predátor bol poriadne rýchly a stretnutie s ním znamenalo takmer pre všetko živé okamžitú a krutú smrť. Paleontológiovia sa už dlho sporia o to, akú najvyššiu rýchlosť dokázal dosiahnuť. Predchádzajúce odhady sa pohybovali medzi piatimi až 14 metrami za sekundu. Ak by sa tyranosaurus naozaj dokázal rozbehnúť najvyššou odhadovanou rýchlosťou, pohodlne by predbehol aj najrýchlejšieho bežca planéty Usaina Bolta.

f201507281140801_0a000002-2966-4dac.jpeg

Štvornásobne pomalší

Ikonická scéna z Jurského parku, v ktorom sa Jeff Goldblum na džípe len tak tak zachráni pred rozbesneným tyranosaurom, by podľa správnosti mala byť znovu pretočená, aby zodpovedala najnovším vedeckým poznatkom.

Predtým si paleontológovia mysleli, že štruktúra končatín tyranosaura predurčuje k rýchlemu pohybu. Porovnávali ho napríklad s pštrosom a štruktúra nôh oboch tvorov skutočne vykazovala podobnosti.

Lenže mechanizmus nôh ešte „Bolta“ nevytvorí. Vedci vytvorili počítačový model, v ktorom brali do úvahy celkovú hmotnosť tvora aj mechanické vlastnosti kostí. Paleontológ  William Sellers s kolegami z Manchesterskej univerzity dokázali, že dinosaurus by sa mohol pohybovať maximálnou rýchlosťou len päť metrov za sekundu. Nie je to málo, ale je to asi štvornásobne pomalšie, ako to dokáže pštros.

Polámal by si nohy

To, že tyranosaurus nie je žiaden bežec, sa tušilo asi desaťročie. Až počítačový model však naozaj ukázal, čo by sa stalo pri väčšej rýchlosti. Ak by sa tyranosaurus v Jurskom parku skutočne rozbehol za džípom, z filmu by sa pravdepodobne stala čierna komédia, pretože monštru by sa jednoducho zlomili nohy.

"Tyrannosaurus rex je jedným z najväčších dvojnohých zvierat, ktoré sa vyvinuli a kráčali po zemi. Takže predstavuje užitočný model pre pochopenie biomechaniky iných podobných zvierat," vysvetlil Sellers. Vysokú rýchlosť podľa neho nedosahovali ani iné praveké obrovské živočíchy ako Giganotosaurus, Mapusaurus či Acrocanthosaurus.

Neschopnosť behať znamená aj ďalšiu dôležitú vec. Tyranosaurus sa len ťažko mohol prejavovať ako nenásytný lovec a pravdepodobne mu viac vyhovovalo požieranie zdochlín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok