Našli najlepšie zachovaného dinosaura, vyzerá ako spiaci drak

TA3
20.5.2017 09:32

V kanadskej bani sa podarilo nájsť neuveriteľne zachovaného dinosaura. Vďaka unikátnym podmienkam sa zachoval jeho tvar aj detaily kože. Vyzerá ako socha alebo rekvizita draka z obľúbeného seriálu Hra o tróny. Jeho objav prirovnávajú k výhre v lotérii.

Našli najlepšie zachovaného dinosaura, vyzerá ako spiaci drak
Royal Tyrrell Museum

Žil pred 110 miliónmi rokov

Pred šiestimi rokmi našli v bani v kanadskej Alberte pozostatky obrovského zvieraťa. Keď sa k nim dostali odborníci, užasli. Zistili, že ide o mimoriadne dobre zachovaná skamenelina dinosaura, nodosaura, ktorý žil pred asi 110 miliónmi rokov.

Dinosaurus si vďaka unikátnym podmienkam zachoval svoju podobu do najmenších detailov, doteraz pôsobí hrozivo a majestátne.

Nodosaurus dosahoval dĺžku asi päť a pol metra. Celý okrem brucha bol obrnený a jeho pancier bol posiaty polmetrovými ostňami. Napriek týmto parametrom išlo o bylinožravca.

Telo skončilo v bahne

Ak niekde nájdu pozostatky zvierat z tak vzdialenej doby, zvyčajne ide len o zuby, nanajvýš o kostru či skamenené vajcia. V kanadskej bani to bolo iné.

Nie je jasné, ako nodosaurus uhynul. Jeho telo však skončilo na dne mora, kde ho obalilo bahno a uchránilo ho od rozkladu. Možno ho krátko po smrti pod hladinu strhli povodne, minerály v bahne telo ochránili a postupne ho premenili v perfektne zachovanú fosíliu. Kanadský nodosaurus sa považuje za vôbec najlepšie zachovaného obrneného dinosaura, aký sa kedy našiel.

"Je to v podstate dinosauria múmia, čo je naozaj výnimočné," vyhlásil Don Brinkman z múzea Royal Tyrrell, v ktorom sa ostatky nachádzajú. Dinosaurus na prvý pohľad zaujme skamenenou kožou, ale zachovali sa napríklad aj pozostatky jeho vnútorných orgánov.

Ako drak zo seriálu

Pracovníci múzea už venovali rekonštrukcii kože asi sedemtisíc hodín. Po takýchto úpravách pripomína akoby spiaceho draka.

Fosília zaujala aj časopis National Geographic. Fotoeditorial pripravil Robert Clarck, ktorý ako jeden z mála ľudí na svete mohol zblízka nahliadnuť na exponát aj bez ochranného skla. Pri pohľade na najlepšie zachovanú fosíliu dinosaura poznamenal, že vyzerá ako rekvizita. "Je ako z Hry o tróny," povedal. Clarck má za sebou fotografovanie najzásadnejších ostatkov praveku - napríklad ľadového muža Ötziho, či čínskych operených dinosaurov. „Videl som už mnoho fosílií, ale toto je určite tá najpôsobivejšia. Je to úplne iná úroveň,“ netajil fotograf.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok